Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

PCI Express 3 και ανανεωμένα γραφικά για τους Ivy Bridge

Πληροφορίες που έλαβε το site SemiAccurate προδίδουν πως οι επερχόμενοι Ivy Bridge, η «ανανέωση» των επεξεργαστών Sandy Bridge της Intel στα 22nm, θα διαθέτουν αναβαθμισμένο σύστημα γραφικών και υποστήριξη PCI Express 3.0.

Οι Ivy Bridge δεν θα είναι ακριβώς η «επόμενη γενιά» επεξεργαστών της Intel, όσο μια «ανανέωση» των σημερινών Sandy Bridge – και η κυκλοφορία τους αναμένεται μέχρι το επόμενο έτος. Αν και μέχρι σήμερα υπήρχαν κάποιες πληροφορίες για αυτούς, ένα slide από επερχόμενη παρουσίαση της Intel βρέθηκε στα χέρια των μελών του site SemiAccurate, και «ζωγραφίζει» μια καλύτερη εικόνα για το «τι θα πρέπει να περιμένουμε από αυτούς».

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των Ivy Bridge θα είναι, φυσικά, η ίδια η μέθοδος κατασκευής τους, αφού θα αποτελούν τους πρώτους επεξεργαστές της Intel που θα κατασκευάζονται στα 22 νανόμετρα – κάτι που από μόνο του μεταφράζεται σαν «καλύτερη θερμική συμπεριφορά με χαμηλότερες απαιτήσεις σε κατανάλωση». Αυτό που δεν ήταν γνωστό, και αποκαλύπτεται από το slide, είναι πως θα υποστηρίζουν PCI Express 3.0, επιτρέποντας σε μελλοντικές κάρτες γραφικών (και όχι μόνο) ακόμη γρηγορότερη «επικοινωνία» με τον επεξεργαστή παράλληλα με τη διαχείριση μεγαλύτερων όγκων δεδομένων.

Ανανέωση θα δεχτεί και το σύστημα γραφικών που, πια, εμπεριέχεται στους επεξεργαστές, με την GPU των Ivy Bridge να «ανεβαίνει» στα DirectX 11 και OpenCL 1.1. Βελτιωμένες θα είναι και οι δυνατότητες κωδικοποίησης, αποκωδικοποίησης και μετατροπής (transcoding) video, που έχουν ήδη εκθειαστεί στους «σημερινούς» Sandy Bridge για τις υψηλές επιδόσεις τους.

Μαζί με αυτούς, η Intel θα παρουσιάσει και ένα νέο chipset που θα «πηγαίνει πακέτο» με τους Ivy Bridge, εκμεταλλευόμενο τα νέα χαρακτηριστικά τους – και παρέχοντας κάποιες παραπάνω δυνατότητες σε σχέση με το «σημερινό» Z68. Το Panther Point, όπως θα είναι το κωδικό όνομα του Intel 7 Series Chipset, θα παρέχει φυσικά «native» υποστήριξη USB 3.0. Η Intel υπολογίζει πως τα μελλοντικά «πακετάκια» Panther Point & Ivy Bridge θα παρέχουν από 10% έως και 20% αυξημένες επιδόσεις σε σχέση με τα Z68 & Sandy Bridge.

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο τα παραπάνω ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, και μάλλον δεν αρκούν για να… αναβάλλει κανείς μια επικείμενη αναβάθμιση για, περίπου, έναν ολόκληρο χρόνο. Σίγουρα, όμως, αποτελούν μια καλή βελτίωση των «σημερινών» προτάσεων, τουλάχιστον με τα επίσης… σημερινά μέτρα και σταθμά – όπου η ανταγωνίστρια της Intel, AMD, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τα δικά της «χαρτιά». Τίποτα δεν αποκλείει να καταφέρει, τελικά, να κάνει την έκπληξη, κάνοντας τη «βελτίωση της τάξης 10% - 20%» να φαίνεται λίγη.