Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Τοποθετήστε οποιοδήποτε δίσκο SSD σε θέση 3,5"


Hardware
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: 8-12 βίδες στήριξης mainboard
ΚΟΣΤΟΣ: Δωρεάν
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ: 10 Λεπτά
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 
Ένας SSD δίσκος είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις καλύτερες αναβαθμίσεις που μπορεί κάποιος να κάνει στο PC του. Είναι, όμως, εύκολη η εγκατάστασή του στο case σας;

του Δ. Καρέτσου


Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση  
Η αλήθεια εΙναι οτι ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί οι εταιρείες που φτιάχνουν σκληρούς δίσκους SSD αποφάσισαν ότι τα μοντέλα που θα κυκλοφορούν θα είναι σε διαστάσεις 2,5 ίντσων ή ακόμα και 1,8. Τόσους μήνες που δοκιμάζουμε στο PC World δίσκους SSD, ένα μοντέλο μόνο είδαμε στις 3,5 ίντσες.

Λες και όλοι οι δίσκοι προορίζονται για χρήση σε notebook, και όχι σε desktop, αφού κανένα κουτί υπολογιστή δεν διαθέτει θέση για δίσκους 2,5 ιντσών, που θα πρέπει να βάλουμε τους SSD. Η λύση ήταν ή να πετάμε το δίσκο “χύμα” στο κουτί ή να παίρνουμε κάποια από τις βάσεις στήριξης σε bay για δίσκο 3,5 ιντσών.

Γιατί, όμως, να ξοδέψουμε τα -έστω λίγα- χρήματα αυτά, αφού μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας βάση στήριξης πολύ εύκολα, πολύ γρήγορα και με μηδενικό κόστος; Το μοναδικό που χρειαζόμαστε είναι αυτές οι βίδες στήριξης των mainboard, που από τη μια βιδώνουν και από την άλλη έχουν τρύπα για να δέχονται βίδα.

Όλοι μας έχουμε τέτοιες βίδες να περισσεύουν, αλλά, ακόμα και να μην έχουμε, με €1 μπορούμε να αγοράσουμε δεκάδες. Η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε έγινε σε case που χρησιμοποιεί συρταρωτές βάσεις στήριξης για τους δίσκους 3,5 ιντσών, μπορεί όμως να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε case.

1
ΑΠΟ 4
Όπως μπορείτε να δείτε, χρησιμοποιούμε τις βίδες στήριξης του mainboard για να φτιάξουμε “αυτιά” στο δίσκο SSD και να μπορέσει να στηριχθεί στα πλαϊνά του κουτιού, που είναι μακριά. Από τη μία μεριά βάλαμε στις τρύπες του SSD μία βίδα σε κάθε τρύπα και από την άλλη τοποθετήσαμε τρεις βίδες -τη μία μέσα στην άλλη- φτιάχνοντας ένα μικρό πύργο.
Slideshow image
2
ΑΠΟ 4
Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τις βάσεις στήριξης. Οι βάσεις αυτές είναι φτιαγμένες για να τοποθετούνται στους δίσκους των 3,5 ιντσών και προσαρμόζονται στις αντίστοιχες τρύπες. Αφαιρούμε τα μεταλλικά βιδάκια από τις βάσεις και κρατάμε το κενό, ώστε αργότερα να μπορούμε να βιδώσουμε τον SSD πάνω στις βάσεις.
Slideshow image
3
ΑΠΟ 4
Είμαστε έτοιμοι πλέον να τοποθετήσουμε σε καθεμία από τις δύο πλευρές του SSD δίσκου τις βάσεις στήριξης. Τοποθετούμε το δίσκο έτσι ώστε οι βίδες που έχει στην κάθε πλευρά του να βρεθούν ακριβώς στην τρύπα της βάσης στήριξης και βιδώνουμε για να στερεώσουμε πλήρως το δίσκο.
Slideshow image

ΑΠΟ 4
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας συρταρωτά τοποθετούμενος δίσκος SSD, ο οποίος φαίνεται σαν να βρίσκεται στον αέρα, είναι όμως μια χαρά στερεωμένος και μπορεί να αφαιρεθεί με την ίδια ευκολία. 
Slideshow image
www.pcw.gr

Διαθέσιμο το Debian 6

Χρειάστηκαν δυο χρόνια μέχρι η γνωστή διανομή Debian να φτάσει στην σημερινή, 6η έκδοση της, που είναι πια διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο.

Το Debian ήταν πάντα μια από τις σημαντικότερες αλλά και… ιδεολογικά «πεισμωμένες» διανομές, και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έχει τόσο μεγάλα «release cycles» - δηλαδή, τόσο μεγάλη «χρονική απόσταση» ανάμεσα στις εκδόσεις της: όλα πρέπει να είναι το κοντινότερο δυνατό στον χαρακτηρισμό «τέλεια», και, κυρίως, όπως αυτός ερμηνεύεται υπό τον όρο «open source» και την άδεια χρήσης GPL.

Αντίθετα με άλλες διανομές, η Debian επιμένει στο «open» και ως ιδεολογία, και έτσι σε αυτήν –τουλάχιστον, «στην default, αρχική μορφή της»- δεν συναντάται «κλειστό» λογισμικό. Για αυτό και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης 6.0, με ψευδώνυμο «Squeeze», που μόλις κυκλοφόρησε, είναι πως ακόμη και ο πυρήνας της δεν εμπεριέχει «κλειστούς» drivers για συσκευές.

Μάλλον αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως αν δεν υπήρχε το Debian, πιθανότατα δεν θα υπήρχε και το πολύ γνωστότερο, πια, και άκρως επιτυχημένο Ubuntu, που βασίζεται σε αυτό – το Ubuntu, κυρίως στα πρώτα βήματα του, αποτελούσε «ένα απλοποιημένο Debian για τον μέσο και αρχάριο χρήστη». Οι ενδιαφερόμενοι ας σπεύσουν να την κατεβάσουν και δοκιμάσουν από το επίσημο site της, με ένα κλικ εδώ.

Η Apple προτείνει καλύτερες μπαταρίες

Μια νέα πατέντα που κατοχύρωσε η Apple προσπαθεί να λύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των σύγχρονων υπολογιστών και gadgets: αυτό της αυτονομίας τους.

Μπορεί η τεχνολογία να εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, αλλά όσον αφορά στις μπαταρίες, μάλλον… καθυστερεί επιδεικτικά, τουλάχιστον σε σχέση με τα ολοένα και πιο απαιτητικά, «ενεργοβόρα» σύγχρονα laptops, netbooks, tablets, smartphones και… γενικότερα gadgets μας. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για μεθόδους επίλυσης του προβλήματος, με νέα στοιχεία μπαταριών ή εκμετάλλευση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, και μια από τις πιο «συντηρητικές» έρχεται από τον τελευταίο που θα περίμενε κανείς: την Apple!

Σε πατέντα που κατέθεσε προς κατοχύρωση η Apple λοιπόν, προτείνει ένα νέο τύπο μπαταρίας που ίσως χαρίσει λίγο αυξημένη αυτονομία στις φορητές συσκευές μας. Με όνομα «Increasing Energy Density in Rechargeable Lithium Battery Cells», η πατέντα προτείνει ένα τρόπο φόρτισης των μπαταριών, που η Apple καλεί «multi-step constant-current constant-voltage charging».

Η φράση μπορεί να αποδοθεί ως «φόρτιση με σταθερή τάση και ένταση ρεύματος σε πολλά βήματα», και αν και δεν αναφέρονται πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, θεωρητικά φαίνεται να μπορεί να εφαρμοστεί και στις μπαταρίες με την υπάρχουσα τεχνολογία. Η προσέγγιση της Apple είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια «συμπύκνωσης περισσότερης ενέργειας» στον ίδιο χώρο, με την ίδια τεχνολογία με τις σημερινές μπαταρίες. Και αν αυτό γίνει, θα οδηγήσει σε υπολογιστές και gadgets με αυξημένη αυτονομία δίχως διαφορές στο μέγεθος τους – ή, τουλάχιστον, σε μπαταρίες που θα… μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ακόμη απαιτητικότερα «αξεσουάρ τεχνολογίας» που θα δούμε στο κοντινό μέλλον.