Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Δημιουργήστε τρισδιάστατες φωτογραφίες


Δημιουργήστε τρισδιάστατες φωτογραφίες
Φωτογραφία
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: 1 ή 2 digital cameras, Callypigian 2.9
ΚΟΣΤΟΣ: Δωρεάν
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ: 20 Λεπτά
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 
Ένας ενδιαφέρων τομέας πειραματισμού με τη φωτογραφική μηχανή είναι η τρισδιάστατη (για την ακρίβεια, στερεοσκοπική) φωτογραφία. Για μια απλή και ευχάριστη ενασχόληση δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός, ενώ τα αποτελέσματα τουλάχιστον εντυπωσιακά μπορούν να χαρακτηριστούν.


ΣΥΝΔΥAΖΟΝΤΑΣ ΔYΟ φωτογραφίες του ίδιου θέματος με ελαφρώς διαφορετική γωνία μπορούμε να δημιουργήσουμε μια στερεοσκοπική φωτογραφία με την παραδοσιακή μέθοδο της χρωματικής μετατόπισης. Και λέμε “παραδοσιακή”, καθώς αυτή η βασική μορφή στερεοσκοπικής απεικόνισης υφίσταται ήδη από το 19ο αιώνα, ενώ είναι ο πιο οικονομικός και διαδεδομένος τρόπος τρισδιάστατης απεικόνισης. Η στερεοσκοπική φωτογραφία αποτελείται από δύο αλληλοεπικαλυπτόμενα καρέ, τα οποία είναι κατάλληλα χρωματισμένα, ώστε στο ένα να κυριαρχεί το μπλε χρώμα και στο άλλο το κόκκινο (υπάρχει και παραλλαγή με  πράσινο και μοβ). Στα παλιά χρόνια της φωτογραφίας με φιλμ η κατασκευή μιας στερεοσκοπικής φωτογραφίας ήταν διαδικασία επίπονη, που απαιτούσε ειδικό εξοπλισμό. Η ψηφιακή επανάσταση έφερε μαζί της και έναν πολύ απλό τρόπο δημιουργίας στερεοσκοπικών εικόνων, με τη βοήθεια του κατάλληλου software, το οποίο μάλιστα διατίθεται δωρεάν και είναι εξαιρετικά απλό στη χρήση. Για τους πειραματισμούς μας θα χρησιμοποιήσουμε μόνο μία φωτογραφική μηχανή, με την οποία θα τραβήξουμε δύο καρέ ενός στατικού θέματος, μετακινώντας τη μηχανή ελαφρώς προς τα δεξιά ή τα αριστερά. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούν χρησιμοποιηθούν δύο κάμερες, οι οποίες πρέπει να ενεργοποιηθούν την ίδια στιγμή. Όπως θα δούμε στο τέλος του άρθρου, έχουν επινοηθεί τρόποι απόλυτου συγχρονισμού μεταξύ δύο καμερών, ωστόσο αυτό απαιτεί την κατασκευή ειδικής πλακέτας και custom firmware για συγκεκριμένο τύπο μηχανών, που δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης λήψης φωτογραφιών με τη βοήθεια εξωτερικού διακόπτη (trigger).




1
ΑΠΟ 8
Αρχικά πρέπει να προσαρμόσετε τις φωτογραφίες στα δικά σας μέτρα. Μετρήστε την απόσταση μεταξύ των ματιών σας για να δείτε τη βέλτιστη απόσταση που πρέπει να μετακινήσετε τη μηχανή κατά τις δύο λήψεις, ώστε το στερεοσκοπικό εφέ να είναι καλύτερα ορατό από εσάς.
Slideshow image



2
ΑΠΟ 8
Τοποθετήστε τη μηχανή σε μια οριζόντια επιφάνεια ή σε ένα τρίποδο, πάνω στο οποίο θα στερεώσετε έναν χάρακα ή κάποιο άλλο επίμηκες αντικείμενο, πάνω στο οποίο η μηχανή θα μπορεί να μετακινείται δεξιά-αριστερά. Τραβήξτε δύο διαδοχικές φωτογραφίες του ίδιου αντικειμένου. Τη δεύτερη φορά μετακινήστε ελαφρώς την κάμερα σε απόσταση όχι μεγαλύτερη της απόστασης μεταξύ των ματιών σας. Γενικά, μια μέση απόσταση 6-8 εκατοστών είναι βέλτιστη για γενική παρακολούθηση. Αν φωτογραφίζετε σε εξωτερικό χώρο και εστιάζετε μακριά, ίσως χρειαστεί λίγο μεγαλύτερη απόσταση, καθώς το στερεοσκοπικό εφέ απαιτεί μεγαλύτερο διαχωρισμό όσο μακρύτερα είναι τα φωτογραφιζόμενα αντικείμενα.
Slideshow image




3
ΑΠΟ 8
Αμέσως μετά τη φωτογράφηση πρέπει να εισαγάγετε τις δύο φωτογραφίες σας με drag ‘n’ drop στο πρόγραμμα Callipygian 2.9 (θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε το .NET Framework 1.1 - και τα δύο αρχεία θα τα βρείτε στο DVD μας). Τραβήξτε το δεξί καρέ στο δεξί παράθυρο της εφαρμογής και το αριστερό στο διπλανό.
Slideshow image



4
ΑΠΟ 8
Για το επόμενο βήμα επιλέξτε (κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του mouse) την περιοχή της εικόνας στο δεξί παράθυρο που σας ενδιαφέρει. Θα σχηματίσετε έτσι ένα πλαίσιο με διακεκομμένη κόκκινη γραμμή. Ταυτόχρονα, θα δείτε να σχηματίζεται ένα αντίστοιχο πλαίσιο στην αριστερή εικόνα.
Slideshow image


5
ΑΠΟ 8
Πρέπει τώρα να μετακινήσετε ελαφρώς το πλαίσιο που μόλις σχηματίσατε στα αριστερά, ώστε το αριστερό καρέ να είναι ελαφρώς μετατοπισμένο προς τα δεξιά. Με άλλα λόγια, η εικόνα του αριστερού πλαισίου πρέπει να είναι ελαφρώς κομμένη στο αριστερό μέρος της.
Slideshow image


6
ΑΠΟ 8
Στο κάτω μέρος του παραθύρου της εφαρμογής, στο πλαίσιο “Selection Style”, πρέπει να φαίνεται η επιλογή “Arbitrary (anaglyph)”. Έτσι, επιλέξτε από το μενού Preview 3D>Anaglyph…, για να δείτε μια προεπισκόπηση της στερεοσκοπικής φωτογραφίας σας.
Slideshow image



7
ΑΠΟ 8
Για να δείτε το τρισδιάστατο εφέ, πρέπει να φοράτε ένα ζευγάρι γυαλιών 3D, τα οποία μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας, χρησιμοποιώντας κομμάτια μπλε και κόκκινης ζελατίνας (το κόκκινο για το αριστερό μάτι) που θα τη βρείτε σε καταστήματα πώλησης γραφικών ειδών. Φορώντας τα γυαλιά, μπορείτε να μετακινήσετε κατάλληλα την οριζόντια και κάθετη μπάρα κύλισης, ώστε να πετύχετε το εφέ.
Slideshow image


8
ΑΠΟ 8
Το Web είναι γεμάτο από γκαλερί φωτογραφιών και βίντεο που έχουν κατασκευαστεί με τη στερεοσκοπική μέθοδο, για να πάρετε μια ιδέα του τι μπορείτε να δημιουργήσετε. Μια χαρακτηριστική συλλογή εικόνων και animations θα βρείτε στο sitehttp://www.stereomaker.net/sample/popupgallery/gallery.htm.
Slideshow image


www.hacker7tech.blogspot.com

Super Green!

Στα προηγμένα εργοστάσια της Sharp στην Ιαπωνία κάνουν εκτενή χρήση των κυψελίδων καυσίμου και ηλιακής ενέργειας, αποδεικνύοντας ότι αποδοτική παραγωγή και οικολογική υπευθυνότητα μπορούν να συνδυαστούν


Περίτρανη απόδειξη ότι οι Ιάπωνες εφαρμόζουν την τεχνολογία όχι μόνο στα προϊόντα που παράγουν αλλά και στη διαδικασία παραγωγής τους αποτελούν τα δύο τεράστια εργοστασιακά συμπλέγματα της Sharp. Το ένα από αυτά, στην περιοχή Kameyama, λειτουργεί από το 2005, ενώ το άλλο και πιο προηγμένο εγκαινιάζεται αυτόν τον καιρό στην παραθαλάσσια τοποθεσία Seita City, κοντά στην Οσάκα.

Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά αυτών των δύο εργοστασιακών μονάδων είναι αφενός η μεγάλη ευελιξία τους στη γραμμή παραγωγής και αφετέρου ο τρόπος με τον οποίο τροφοδοτείται με την απαιτούμενη ενέργεια το όλο συγκρότημα. Η αλυσίδα παραγωγής επιτρέπει τη γρήγορη και σχετικά ανέξοδη μετατροπή μιας αλυσίδας παραγωγής επιφανειών (panels) LCD έτσι ώστε αυτή να παράγει διαφορετικού μεγέθους και τύπου οθόνες, ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις. Έτσι, ενώ τη μία περίοδο μπορεί η ίδια γραμμή παραγωγής να βγάζει μεγάλα panels 50 ιντσών για τηλεοράσεις, με μια αναδιευθέτηση, την επόμενη φορά είναι δυνατόν να μετατρέπεται σε παραγωγική γραμμή οθονών για laptops.

Η άλλη μεγάλη καινοτομία των εργοστασιακών μονάδων της Sharp έγκειται στη συνδυαστική χρήση τριών διαφορετικών πηγών ενέργειας, μιας κεντρικής παροχής φυσικού αερίου, ενός συστήματος φωτοβολταϊκών κυττάρων και μιας συστοιχίας κυψελίδων καυσίμου. Ο συνδυασμός αυτός τροφοδοτεί το σύμπλεγμα με τη μεγάλη ισχύ που απαιτούν η παραγωγή αλλά και η λειτουργία του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού, ενώ παράλληλα αποδεσμεύει σε μεγάλο βαθμό τη μονάδα από το κεντρικό δίκτυο παροχής ρεύματος και μειώνει στο ελάχιστο δυνατό την εκπομπή ρυπογόνων ουσιών στο περιβάλλον.

Η εκτενής χρήση φωτοβολταϊκών κυττάρων σημαίνει ότι το εργοστάσιο φτάνει στο μέγιστο της διαθέσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ακριβώς την περίοδο της ημέρας που σημειώνεται και η κορύφωση της παραγωγικής διαδικασίας. Ένα άλλο “μυστικό” που εξασφαλίζει σταθερή ενεργειακή παροχή είναι η χρήση ενός συσσωρευτή τεχνολογίας αιχμής που αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες ρεύματος και ενεργοποιείται όταν παρατηρούνται μεγάλες ανωμαλίες στην κεντρική παροχή. Αποτελείται, επί της ουσίας, από ένα σύστημα υπεραγώγιμου μαγνήτη με πηνία από πανάκριβο κράμα νιοβίου-τιτανίου (NbTi), το οποίο εξασφαλίζει μέγιστη αποδοτικότητα. Υπολογίζεται ότι, χάρη σε αυτό το προηγμένο σύστημα ηλεκτρικής τροφοδότησης, μειώνεται δραστικά η έκλυση ρυπογόνων ουσιών και αντίστοιχα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 82.000 τόνους ετησίως.

Πολύ σημαντική συμβολή στην ενεργειακή παροχή της εργοστασιακής μονάδας έχει και η συστοιχία των κυψελίδων καυσίμου, η οποία χρησιμοποιεί το καθαρό υδρογόνο ως πρώτη ύλη. Με τη χρήση κυψελίδων υγρού καυσίμου ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές ρυπογόνων αερίων και, κυρίως, οξειδίων αζώτου και θείου. Μέχρι στιγμής το απαιτούμενο υδρογόνο αντλείται από την κεντρική παροχή φυσικού αερίου. Ωστόσο, υπάρχουν πλάνα που προβλέπουν την ενσωμάτωση στο χώρο των εργοστασιακών εγκαταστάσεων μονάδων μετατροπής απορριμμάτων σε βιοκαύσιμο: Πιο συγκεκριμένα, η Sharp, σε συνεργασία με ιαπωνικά πανεπιστήμια, μελετά τη δημιουργία μονάδας αποσύνθεσης οργανικών απορριμμάτων και την άντληση φυσικού αερίου (μεθανίου), το οποίο θα διοχετευθεί στην ενεργειακή παροχή.

Στο νεότερο εργοστάσιο της Seita City εφαρμόζεται επιπλέον ένα σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας: Ειδικότερα, οι χώροι φωτίζονται με πάνω από 100.000 λάμπες LED, κάτι που καθιστά το εργοστάσιο τη μεγαλύτερη εγκατάσταση φωτιστικών LED στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι αυτό το σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας που ισοδυναμεί με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 17.750 τόνους ετησίως.

Ένα ανάλογα σπουδαίο επίτευγμα είναι η συστοιχία φωτοβολταϊκών συσσωρευτών. Και σε αυτό το σημείο η Sharp επέλεξε την οδό της τεχνολογικής καινοτομίας, καθώς προτιμήθηκε η εγκατάσταση προηγμένου τύπου λεπτών συσσωρευτών υπό μορφή ημιδιαφανούς φιλμ πάνω από τα τζάμια των κτιρίων. Ο τύπος αυτός του λεπτού φωτοβολταϊκού κυττάρου αντικαθιστά τη χρήση του τυπικού κρυσταλλικού πυριτίου που εφαρμόζεται στους συμβατικούς ηλιακούς συσσωρευτές με ένα μίγμα ημιαγωγού και υλικού που βασίζεται στο πυρίτιο. Το λεπτό φιλμ μειώνει ελαφρά την ηλιακή ακτινοβολία που εισέρχεται στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να εξοικονομείται ενέργεια από το χαμηλότερο επίπεδο λειτουργίας του συστήματος κλιματισμού. Από την άλλη μεριά, όμως, ο τύπος αυτός φωτοβολταϊκών συσσωρευτών έχει μειωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα, ένα ζητούμενο που πρέπει να επιλυθεί στα επόμενα χρόνια.

Ένα άλλο ζήτημα είναι το μεγάλο κόστος συντήρησης της συστοιχίας κυψελίδων καυσίμου, οι οποίες έχουν το μειονέκτημα του σχετικά μεγάλου ρυθμού φθοράς, με συνακόλουθη μείωση της αποτελεσματικότητάς τους.
Ένα άλλο σπουδαίο θέμα είναι η ανακύκλωση του νερού που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή των LCD panels στο εργοστάσιο Kameyama. Οι τεράστιες ποσότητες νερού που απαιτούνται αντλούνται από τον παραπλήσιο ποταμό Ishikari. Το νερό ανακυκλώνεται, σύμφωνα με τη Sharp, σε ποσοστό 100%, ενώ το φιλτράρισμα και η απομάκρυνση των φυσικών οσμών και ιζημάτων που περιέχει γίνονται με βιολογική μέθοδο, χωρίς τη χρήση επικίνδυνων χημικών καταλυτών.

Το γεγονός παραμένει ότι οι εργοστασιακές μονάδες της Sharp αποδεικνύουν με εμφατικό τρόπο ότι είναι δυνατόν να συνδυαστεί παραγωγή τεχνολογικών αγαθών μέγιστης ποιότητας με πολύ σημαντική μείωση των ρύπων και της εξάρτησης από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τέλος για το PSPgo


Η Sony επιβεβαίωσε μια φήμη που άρχισε να κυκλοφορεί από χθες: σταματά η παραγωγή του PSPgo.

Το PSPgo ήταν μια προσπάθεια της Sony να αναβαθμίσει και εκσυγχρονίσει λίγο την αρκετά δημοφιλή κονσόλα της, PSP. Δυστυχώς, όμως, η εταιρεία έκανε κάποια σημαντικά λάθη με αυτό, και έτσι έμεινε στην αφάνεια. Για παράδειγμα, ενώ όλοι οι τίτλοι του PSP κυκλοφορούσαν σε δισκάκια τύπου UMD (ένα δικό της format μικρών DVDs «σε θήκη»), το PSPgo δεν διέθετε θύρα για αυτά. Έτσι, όποιος είχε ήδη ένα PSP, αν αγόραζε ένα PSPgo θα έπρεπε να… αγοράσει και πάλι από την αρχή τα παιχνίδια που ήδη είχε!

Ακόμη χειρότερο ήταν πως οι περισσότεροι δημιουργοί τίτλων για το PSP και, κατ’ επέκταση, το PSPgo, τους διέθεταν «στο βασικό του format» - που ήταν, φυσικά, τα δισκάκια UMD. Η Sony είχε χαρίσει μόνο δυνατότητα «digital distribution», «ψηφιακής διάδοσης» στο PSPgo, δίχως, όμως, να έχει προβάλλει ή υποστηρίξει αρκετά αυτό τον τρόπο λήψης λογισμικού. Έτσι, αρκετοί δημιουργοί τίτλων εξακολουθούσαν να διαθέτουν τους τίτλους τους αποκλειστικά σε UMD. Όσο για τους παλαιότερους τίτλους; Ούτε… κουβέντα για μεταφορά τους «σε ψηφιακή μορφή», αφού κάτι τέτοιο θα κόστιζε.

Έτσι, το PSPgo διέθετε πολύ-πολύ λιγότερους τίτλους από το PSP, μικρότερη οθόνη, αλλά κατά τα άλλα «ήταν το ίδιο – χωρίς να μπορεί `να παίξει` δισκάκια UDM». Επιπλέον, δεν κυκλοφόρησε ως «συνεχιστής» του PSP, αλλά παράλληλα με αυτό – και έτσι κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να τα βρει και τα δυο στα καταστήματα. Και το PSPgo ήταν και… ακριβότερο! Μάλλον δεν χρειάζονται λοιπόν και πολλοί προβληματισμοί για το «γιατί δεν γνώρισε αρκετοί επιτυχία» - οι απαντήσεις είναι προφανείς.

Έτσι, και κατόπιν της ανακοίνωσης «του επόμενου PSP», του NGP, που αναμένεται να δούμε στο τέλος του έτους, η Sony μόλις επιβεβαίωσε πως θα σταματήσει την παραγωγή του PSPgo. Από εδώ και έπειτα, η κονσόλα θα σταματήσει να κατασκευάζεται, αν και θα συνεχίσει να διατίθεται στα καταστήματα μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα της. Πάντως, οι οπαδοί του PSP δεν χρειάζεται να ανησυχούν: η Sony διευκρίνισε πως η υποστήριξη αυτού θα συνεχίσει, όπως και η παραγωγή του τελευταίου μοντέλου του, PSP-3000, στο οποίο και θα εστιάσει την προσοχή της από εδώ και έπειτα – μέχρι, τουλάχιστον, την επίσημη κυκλοφορία του NGP.

Το iPhone 4 καταγράφει τις κινήσεις σας όπου και εάν είστε

Μία ακόμα ενοχλητική αλήθεια ήρθε στο φως χάρη σε δύο security researchers από την Αγγλία.

Φαίνεται λοιπόν πως το iPhone 4 παρακολουθεί τις κινήσεις των χρηστών με εντυπωσιακή ακρίβεια (δίχως αυτοί να έχουν γνώση) και ακόμα χειρότερα, η ευκολία με την οποία είναι εύκολο να αποκρυπτογραφηθεί η πληροφορία αυτή είναι τόσο απλό όσο, ας πούμε, να ανοίξετε ένα JPEG. Μπορεί για κάποιους αυτό να μην αποτελεί πρόβλημα, αλλά η εισβολή της ιδιωτικότητας και η μυστική συλλογή δεδομένων μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα. Απ' ό,τι φαίνεται η διαδικασία… περισυλλογής δεδομένων ξεκίνησε από το update του Ιουνίου 2010 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει. Μάλιστα, ο εντοπισμός θέσης δεν χρησιμοποιεί GPS, οπότε η ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των υπηρεσιών τοποθεσίας δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.Αντιθέτως, το τηλέφωνο χρησιμοποιεί πολύ πιο παραδοσιακές τεχνικές τριγωνισμού για να εντοπίσει τη θέση του κινητού. Παρόλο μάλιστα που η Apple δεν θέλει να δώσει έκταση στο θέμα αυτό, φαίνεται πως ήταν αρκετοί εκείνοι εντός της εταιρείας που γνώριζαν το θέμα.

Το "ένοχο" αρχείο με την ονομασία "consolidated.db" καταγράφει τα δεδομένα θέσης του τηλεφώνου καθώς και τον χρόνο, κάθε φορά. Εφόσον μάλιστα συγχρονίσετε –όπως είναι το πιθανότερο- το iPhone σας σε PC ή Mac, το αρχείο αυτό θα βρίσκεται και εκεί. Αυτό συνεπάγεται πως είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί και να ανοίξει. Προφανώς, ο τρόπος καταγραφής δεδομένων από τη συσκευή είναι μοναδικός στο iPhone, αν και τα δεδομένα καθ' εαυτά δεν μεταδίδονται πίσω στην Apple, οπότε δεν είναι ξεκάθαρη επί του παρόντος η χρησιμότητα. Η θέση της Apple για το θέμα καλύπτεται από το Terms and Conditions του iTunes που εν ολίγοις αναφέρει: "Η Apple και οι συνεργάτες της μπορούν να συλλέγουν, να χρησιμοποιούν και να μοιράζονται ακριβή δεδομένα θέσης, συμπεριλαμβανομένων και των σε πραγματικό χρόνο γεωγραφικών θέσεων του Apple υπολογιστή σας ή συσκευής σας. Αυτά τα δεδομένα θέσης συλλέγονται ανώνυμα με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών και προϊόντων εντοπισμού τοποθεσίας της Apple. Για παράδειγμα, μπορεί να μοιραστούμε τη γεωγραφική τοποθεσία με παροχείς εφαρμογών, όποτε επιλέγετε να κάνετε χρήση των υπηρεσιών εντοπισμού τους".

Τα σχόλια δικά σας, ιδίως εάν ανήκετε σε αυτούς που πιστεύουν πως ο Big Brother είναι προ των πυλών…