Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Αναζήτηση εικόνων βάσει θέματος στο Google Search

Μια νέα λειτουργία στο Google Images επιτρέπει την ταξινόμηση των εικόνων που παρουσιάζει η υπηρεσία βάσει του θέματος τους - διευκολύνοντας στον εντοπισμό "αυτού που αναζητά ο χρήστης".

Μέχρι σήμερα, η Google παρείχε διάφορους τρόπους "φιλτραρίσματος"/"ταξινόμησης" των εικόνων που παρουσίαζε μέσω της υπηρεσίας της, Google Images: βάσει μεγέθους, χρώματος, "είδους"/'περιεχόμενου" (π.χ. "σκίτσα", "πρόσωπα" κ.λπ.). Τώρα πια, ένας νέος τρόπος ταξινόμησης που προστέθηκε στο Google Images, επιτρέπει την ταξινόμηση των εικόνων βάσει του θέματος τους, διευκολύνοντας τον χρήστη στο να εντοπίσει ακριβώς αυτό που ψάχνει.

Η λειτουργία είναι προσβάσιμη από μια επιλογή που εμφανίζεται αριστερά, ακριβώς κάτω από τη λίστα πιθανών "ειδών αναζητήσεων" που παρουσιάζει το Google Search, με όνομα "Sort by subject". Η επιλογή της "ομαδοποιεί" τις εικόνες σε "γραμμές εικόνων", καθεμιά από τις οποίες παρουσιάζεται κάτω από έναν τίτλο - ο οποίος "προσδιορίζει την ομάδα". Π.χ. σε μια αναζήτηση με θέμα "amiga" (το όνομα ενός κλασσικού υπολογιστή της Commodore που φημιζόταν για τα παιχνίδια, τα γραφικά και τον ήχο του), οι εικόνες παρουσιάζονται σε θεματικές ομάδες με τίτλους όπως "Amiga games", "Amiga logo", "Amiga os" κ.λπ. Η επιλογή ενός από τους τίτλους επιτρέπει περαιτέρω "φιλτράρισμα" σε υποκατηγορίες, μέχρι ο χρήστης να εντοπίσει αυτό που επιθυμεί. Τουλάχιστον, θεωρητικά.

Πρακτικά, η λειτουργία μας παρουσίασε πρόβλημα κατά τις δοκιμές μας αφού δεν έδειχνε να "βρίσκει θέματα" στα οποία να εντάξει τις εικόνες, πρόβλημα που λύνεται με μια "μετάβαση" από το Google Images στο "κανονικό" Google Search (από το σχετικό link αριστερά απο τα αποτελέσματα) και στη συνέχεια "επιστροφή" στο Google Images. Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως η λειτουργία βρίσκεται σε κατάσταση beta και σίγουρα θα βελτιωθεί στο μέλλον.

Κλοπή δεδομένων και από το δίκτυο της Sony Online Entertainment

Τα προβλήματα της Sony δεν δείχνουν να σταματούν, αφού μετά την επίθεση hackers και την κλοπή δεδομένων από το PlayStation Network, η εταιρεία ανακοίνωσε πως το ίδιο συνέβη και στο άλλο της δίκτυο, Sony Online Entertainment.

Οι... περιπέτειες της Sony συνεχίζονται, με τη μια κρίση να... ακολουθεί την άλλη! Σαν να μην έφτανε η επίθεση hacker και η κλοπή δεδομένων από το PlayStation Network της εταιρείας, που έχει ήδη χαρακτηριστεί ως το χειρότερο πρόβλημα ασφαλείας -όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα- στην... ιστορία της τεχνολογίας, με στοιχεία περίπου 77 εκατομμυρίων χρηστών του δικτύου εκτεθειμένα, και τώρα η εταιρεία δήλωσε πως κάτι παραπλήσιο συνέβη και στο άλλο, "αδελφό" δίκτυο της, Sony Online Entertainment.

Η εταιρεία φρόντισε να ενημερώσει τους συνδρομητές του δικτύου της, στο οποίο "πατούν" τίτλοι όπως το αρκετά δημοφιλές Everquest, πως θα ήταν αναγκασμένη να απενεργοποιήσει και αυτό -όπως έχει ήδη κάνει με το PSN- για ένα διάστημα, μέχρι να ξεπεραστεί και αυτή η κρίση. Αρχικά στοιχεία θέλουν περίπου τα στοιχεία περίπου 25 εκατομμυρίων χρηστών του δικτύου Sony Online Entertainment να έχουν πέσει στα χέρια τρίτων. Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, είναι πως και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στου PSN, από ό,τι φαίνεται, ανάμεσα σε αυτά βρίσκονταν και πάλι μη-κρυπτογραφημένοι αριθμοί πιστωτικών καρτών!