Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Δημιουργία Forum με PHP


Programming
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: phpBB και σύνδεση στο Internet
ΚΟΣΤΟΣ:
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ: 10 λεπτά
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 
Δημιουργήστε τη δική σας κοινότητα όπως εσείς τη φαντάζεστε, εγκαθιστώντας γρήγορα, μέσα σε μόλις δέκα λεπτά, ένα πολύ εύχρηστο σύστημα forum για ατέλειωτες online συζητήσεις! Φτιάξτε τις δικές σας κατηγορίες συζητήσεων, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν άλλα άτομα, ανταλλάσσοντας μηνύματα και απόψεις στα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


Η εγκατάσταση ενός συστήματος forum προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιου χώρου στον server (hosting), όπου θα αποθηκευτούν τα αρχεία, ενώ παράλληλα πρέπει να είναι ενεργοποιημένοι μία server-side γλώσσα προγραμματισμού και ένας database server, όπου θα βρίσκεται η βάση με όλο το υλικό του forum. Στο άρθρο μας θα παρουσιάσουμε την εγκατάσταση και τη ρύθμιση του πασίγνωστου πλέον συστήματος forum phpBB. Το phpBB δουλεύει σε PHP και MySQL database και ανήκει στην ομάδα των λογισμικών ανοιχτού κώδικα.
Επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.phpbb.com. Από το μενού διαλέγετε το "Downloads" για να μεταφερθείτε στη σελίδα όπου θα κατεβάσετε την τελευταία έκδοσή του.




1
ΑΠΟ 4
Αποσυμπιέζετε το αρχείο του phpBB, χρησιμοποιώντας ένα κλασικό πρόγραμμα αποσυμπίεσης αρχείων, όπως τα WinZip, Winrar ή unzip, tar στο Linux. Στη συνέχεια μπαίνετε μέσω FTP στο λογαριασμό σας στον server όπου θα εγκατασταθεί το forum: π.χ. στη σελίδα www.domain.gr. Αφού μεταφερθείτε στο φάκελο όπου "βλέπει" η σελίδα σας (συνήθως είναι /www ή /public_html), δημιουργήστε έναν νέο φάκελο με το όνομα "forum". Στη συνέχεια ανεβάστε τα αρχεία από το φάκελο phpBB2 που έχετε στο PC σας στο φάκελο forum που μόλις δημιουργήσατε. Στην εικόνα βλέπετε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον browser σας για σύνδεση FTP και πώς να μεταφέρετε το forum.




2
ΑΠΟ 4
Αφού ανεβάσετε όλα τα αρχεία στον server, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του forum. Στον browser σας πληκτρολογείτε τη διεύθυνση www..gr/forum/ όπου βρίσκεται το forum σας (όπου το όνομα της σελίδας σας). Στην εμφανιζόμενη σελίδα συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία για τη σύνδεση και την εγκατάσταση του forum με τη βάση δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά θα τα πάρετε από το διαχειριστή του server όπου βρίσκεται ο λογαριασμός σας. Στη συνέχεια, με το πάτημα του κουμπιού "Start install" ξεκινά η εγκατάσταση του forum, η οποία διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Στο επόμενο βήμα το σύστημα θα σας στείλει το αρχείο με τα στοιχεία σύνδεσης της βάσης (με επιλογή του "Just send the file to me and I'll FTP it manually"), το οποίο μετά πρέπει να ανεβάσετε στον κεντρικό φάκελο forum που έχετε δημιουργήσει. Τέλος, διαγράφετε τους φακέλους /contrib και /install για λόγους ασφάλειας και το forum είναι έτοιμο!



3
ΑΠΟ 4
Για τη ρύθμιση του συστήματός σας και τη δημιουργία νέων συζητήσεων και κατηγοριών πρέπει να μπείτε στο administration panel του forum. Αυτό μπορεί να γίνει αν πληκτρολογήσετε τη διεύθυνση http://www..gr/forum/admin. Βάζοντας τα στοιχεία username και password που είχατε δηλώσει κατά την εγκατάσταση, έχετε πρόσβαση στις αλλαγές που θέλετε να κάνετε. Οι πιο βασικές ρυθμίσεις γίνονται στις εξής σελίδες:


General Admin > Configuration: Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να ρυθμίσετε όλα τα βασικά στοιχεία του forum σας, όπως o τίτλος της σελίδας, τα ανά σελίδα μηνύματα και η ημερομηνία.


Forum Admin > Management: Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να δημιουργήσετε νέες κατηγορίες και ομάδες συζητήσεων, καθώς και να δηλώσετε τη σειρά εμφάνισής τους.


Styles Admin > Management: Εδώ μπορείτε να διαχειριστείτε τα γραφικά θέματα του forum σας. Επειδή το phpBB διαθέτει μόνο ένα γραφικό περιβάλλον, πρέπει να επισκεφθείτε τη σελίδα http://www.phpbb.com, για να κατεβάσετε περισσότερα.



4
ΑΠΟ 4




Μεγάλα ελληνικά fora, μερικά από αυτά βασισμένα και στο phpBB2


http://www.freestuff.gr


http://www.forums.gr


http://www.insomnia.gr


http://www.thecityvibe.com/forums


http://www.mad.gr/forum


Σελίδες για γραφικά θέματα (styles) του phpBB2


http://www.phpbbstyles.com


http://www.themesdb.com


http://www.phpbb-design.com


Η Apple αποσύρει την υποστήριξη της για Java εφαρμογές


Από ότι φαίνεται, η εταιρεία συνεχίζει τη σκληρή της πολιτική και εφαρμόζει ακόμα μεγαλύτερη λογοκρισία στις υποψήφιες applications. Ξεκαθαρίζει καταρχήν, πως θα απορρίπτει εφεξής οποιαδήποτε εφαρμογή βασίζεται σε προαιρετικά εγκατεστημένες τεχνολογίες – όπως η Java. Αυτό σημαίνει πως όλες οι νέες εκδόσεις του OS X, δεν θα υποστηρίζουν τις αναβαθμίσεις της, ενώ σύντομα, μπορεί και να αφαιρεθεί τελείως από το λειτουργικό σύστημα της Apple.
Πέραν από την παραπάνω είδηση που δείχνει πως η Apple δεν σκοπεύει να χαλαρώσει τους όρους αποδοχής εφαρμογών, ειδικά αυτή την περίοδο που η Android Market συνεχίζει να μεγεθύνεται, όντας πλήρως ανοιχτή στη δημιουργία εφαρμογών, βλέπουμε και νέους περιορισμούς που εισάγονται στις παντός τύπου εφαρμογές για τις συσκευές με το μηλαράκι.
Ένας από αυτούς, είναι και η απαγόρευση ακόμη και απλής αναφοράς οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας υπολογιστή, πέραν από των προϊόντων της Apple. Η παραπάνω κίνηση, δείχνει πως η τελευταία δεν ενδιαφέρεται καθόλου για όλη την αρνητική δημοσιότητα που έχει λάβει κατά καιρούς για τις πρακτικές της, ενώ συνεχίζει μάλιστα με ακόμη σκληρότερες πολιτικές.

Έρχεται νέα κονσόλα από τη Nintendo

Φαίνεται πως η Nintendo θα αποκαλύψει κατά τη διάρκεια της φετινής Ε3 το διάδοχο του Wii στα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Game Informer, η ιαπωνική εταιρία έχει ήδη παρουσιάσει το hardware σε third party συνεργάτες της, έτσι ώστε να αρχίσουν ήδη να δουλεύουν πάνω σε διάφορες νέες ιδέες και projects. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι η υποστήριξη HD αναλύσεων, ενώ συνεργάτης της εταιρίας του Κιότο δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιοδικό πως «δεν πρόκειται για gimmick σαν το Wii».

Το γνωστό blog Kotaku Nintendo και αναφέρει πως το νέο σύστημα θα είναι πολύ πιο ισχυρό από τους δύο τωρινούς ανταγωνιστές του Wii. Κάτι αντίστοιχο αναφέρει και σε δημοσίευμά του το IGN, σημειώνοντας μάλιστα πως η ιαπωνική εταιρία έχει βάλει στόχο να κατακτήσει εκ νέου το hardcore κοινό, ενώ θα υποστηρίξει έντονα και την τωρινή βιβλιοθήκη του Wii, προσφέροντας πλήρη συμβατότητα με όλα τα games που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής. Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής του παίκτη δεν έχουν διαρρεύσει, ωστόσο φαίνεται πως τα κλασικά motion controllers θα αποτελέσουν και πάλι μέρος της πλατφόρμας.

Περισσότερο λάδι στη φωτιά έριξε πάντως και η τοποθέτηση εκπροσώπου της Nintendo of America, ο οποίος δήλωσε στο Game Informer πως «δεν σχολιάζουμε φήμες και εικασίες, αλλά μείνετε συντονισμένοι!». Οι αναλυτές της αγοράς έχουν τοποθετηθεί και τονίζουν πως η κυκλοφορία του Wii HD (ή Wii 2) υπολογίζεται για το 2012. Το τοπίο παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή θολό, ωστόσο θα αναρτήσουμε οποιαδήποτε νεότερη πληροφορία το συντομότερο δυνατόν.

Δεν έχει Internet Explorer 10 για τα Vista

Ποιος είπε πως τα Vista είναι ένα «σχετικά νέο λειτουργικό σύστημα»; Από ό,τι φαίνεται, η ίδια η Microsoft τα εντάσσει στην ίδια κατηγορία με τα «γερασμένα» Windows XP, αφού δεν θα διαθέσει τον Internet Explorer 10 σε αυτά!

Είστε ένας από όσους δεν θεώρησαν «και τόσο σημαντική αναβάθμιση» τα Windows 7 σε σχέση με τα Windows Vista, και προτιμήσατε να μείνετε στην προηγούμενη έκδοση των Windows που σας κάλυπτε στις ανάγκες σας; Η άποψη σας είναι δεκτή, σεβαστή και μάλλον αποδεκτή από όλους. Όλους εκτός από την… Microsoft, που από ό,τι φαίνεται, ήδη θεωρεί τα Windows Vista «μια γερασμένη πλατφόρμα»! Για αυτό, εξάλλου, δεν θα διαθέσει τον Internet Explorer 10 σε αυτά!

Αναφέραμε πρόσφατα πως ήδη κυκλοφορεί μια developer έκδοση του Internet Explorer 10, της «επόμενης έκδοσης του browser της Microsoft». Να, όμως, που λίγο μετά από τη διάθεση του, όσοι δοκίμασαν να τον εγκαταστήσουν σε Windows Vista, συνάντησαν ένα μήνυμα σφάλματος που ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε πως «η εφαρμογή είναι συμβατή μόνο με τα Windows 7». Αρκετοί θεώρησαν πως μάλλον αυτό θα ισχύει επειδή πρόκειται για μια «δοκιμαστική, υπό ανάπτυξη έκδοση της εφαρμογής». Και όμως, από ό,τι φαίνεται… Όχι!

Η Microsoft διέθεσε κάποια release notes για την εφαρμογή, στα οποία αναφέρει πως για την λειτουργία της απαιτεί, ως λειτουργικό σύστημα, είτε τα Windows 7 RTW (η αρχική έκδοση των Windows 7 που διατέθηκε από τη Microsoft) είτε τα Windows 7 Service Pack 1.

Χθες, εκπρόσωπος της Microsoft εξήγησε μέσω email του πως κατά την ανάπτυξη του Internet Explorer 10, η μεγάλη εταιρεία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα και το σύγχρονο hardware. Και αυτό… μάλλον αφήνει να εννοηθεί πως δεν θεωρεί τα Windows Vista ένα «σύγχρονο λειτουργικό σύστημα».

Το Skype εκθέτει τα δεδομένα των χρηστών στο Android

Όπως ανακάλυψαν τα μέλη του site Android Police, η έκδοση του Skype για Android έχει ένα σημαντικό πρόβλημα: «αφήνει μη κρυπτογραφημένα» και «εκτεθειμένα» σε τρίτους τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη!

Αν έχετε smartphone με Android και χρησιμοποιείτε το Skype σε αυτό, ίσως να… αναθεωρήσετε, λόγω ενός σημαντικού προβλήματος ασφαλείας που εντόπισαν σε αυτό τα μέλη του site Android Police. Όπως ανακάλυψαν, το Skype στο Android δεν κρυπτογραφεί τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη που διατηρεί αποθηκευμένα στο κινητό, με αποτέλεσμα Όνομα, τηλεφωνικός αριθμός και chat logs (το «ιστορικό συνομιλιών μέσω κειμένου» του χρήστη), καθώς και πολύ περισσότερες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να είναι απόλυτα «εκτεθειμένες»!

Αν και ο Justin Case, του Android Police, που εντόπισε το πρόβλημα, θεώρησε αρχικά πως οφειλόταν στο ότι χρησιμοποιούσε μια «beta», «δοκιμαστική» έκδοση της εφαρμογής, δυστυχώς είδε πως το ίδιο πρόβλημα ισχύει και στη «σταθερή» έκδοση του Skype για το Android, που σημαίνει πως ο αριθμός των ατόμων που μπορεί να επηρεάζονται από αυτό ανέρχεται στα… 10.000.000 χρήστες!

Το πρόβλημα οφείλεται όχι μόνο στο ότι «δεν εφαρμόζεται κρυπτογράφηση στα αρχεία», μα δεν ορίζονται καν «δικαιώματα χρήστη» σε αυτά – ώστε, π.χ., «να θεωρείται πως έχει δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά μόνο ο κάτοχος της συσκευής» (μάλλον οι οπαδοί του Linux, όπου τα «δικαιώματα χρήστη» είναι απαραίτητα ακόμη και για την καθημερινή χρήση του υπολογιστή, καταλαβαίνουν ακριβώς το «πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα»).

Αν και το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι εύκολα εκμεταλλεύσιμο «έξω» από τη συσκευή (π.χ. έτσι ώστε κάποιος να μπορεί «να μπει» στο κινητό εξ’ αποστάσεως για να «κλέψει» τα στοιχεία του χρήστη), τίποτα δεν εμποδίζει έναν κακόβουλο developer άλλης εφαρμογής από το να την τροποποιήσει για να «διαβάζει» και «να του στέλνει» αυτές τις πληροφορίες.

Σύμφωνα πάντα με το Android Police, οι δημιουργοί του Skype έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα και… «το ψάχνουν», οπότε αναμένεται κάποια διόρθωση του στο κοντινό μέλλον. Ως τότε, μάλλον θα είναι καλό να αποφύγετε τις προσθαφαιρέσεις λογισμικού για το οποίο δεν είστε σίγουροι, ή, εναλλακτικά, να απεγκαταστήσετε –προσωρινά- το Skype.