Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Το πρώτο Hackers Cup του Facebook

25 κορυφαίοι hackers του πλανήτη βρέθηκαν στα γραφεία του Facebook, στο Palo Alto, με μοναδικό σκοπό να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις με θέμα την επιστήμη των υπολογιστών.

Η διοργάνωση «συναντήσεων hackers» από εταιρείες δεν είναι κάτι νέο – αρκετές έχουν, στο παρελθόν, προσκαλέσει hackers για να «σπάσουν» τα μέτρα ασφαλείας τους, με απολύτως αντίστροφο στόχο, να δημιουργήσουν αντιμέτρα που θα βελτιώσουν την ασφάλεια τους. Το Hackers Cup που διοργάνωσε το Facebook, όμως, είναι διαφορετικό.

Αντίθετα με αντίστοιχες διοργανώσεις, το Facebook έθεσε στους hackers πολύπλοκα ερωτήματα σχετικά με την επιστήμη των υπολογιστών, αναμένοντας διαφορετικές προσεγγίσεις και αναλύσεις στο καθένα από αυτά. Κάθε hacker κλήθηκε να απαντήσει σε τρεις ερωτήσεις. Δανειζόμενο το slogan της… ταινίας Highlander, το Facebook διέθεσε επίσημα μπλουζάκια για τη διοργάνωση που έγραφαν «There can be only one» («Μπορεί να υπάρχει μόνο ένας», που στην Ελληνική απόδοση της ταινίας αναφερόταν ως «Στο τέλος θα μείνει μόνο ένας»). Πέρα από το όποιο… πρεστίζ, οι τρεις φιναλίστ θα κερδίσουν και οικονομικά έπαθλα: $5000 για την πρώτη θέση, $2000 για τη δεύτερη και $1000 για την τρίτη.

Σύμφωνα με το Facebook, το Hacker Cup είναι κάτι που θα ξαναδούμε, αφού θα εδραιωθεί ως ετήσια διοργάνωση από πλευράς του μεγάλου κοινωνικού δικτύου. 

Google Chrome 2 Pre-Beta

Δεν πέρασε αρκετός καιρός από την ανακοίνωση του Chrome 1.0 από την Google και έχουν ξεκινήσει την δουλειά για την έκδοση 2. Ανακοίνωσαν μια έκδοση pre-beta, με πολλά νέα χαρακτηριστικά πολλά από τα οποία έλειπαν από την έκδοση 1.0. Μαζί με αυτό φαίνεται πως οι εκδόσεις για Mac και Linux είναι πλέον πολύ κοντά.
O Chrome 2 έρχεται με πολλούς άσσους στο μανίκι του. Φυσικά έχει το πιο προσφατο και μεγαλύτερο WebKit με υποστήριξη για CSS gradients, CSS canvas drawing, και εν μέρει υλοποίηση των CSS reflections και CSS masks, μαζί με επιδιόρθωση πολλών bugs και φυσικά βελτίωση στην ταχύτητα rendering. To πιο πρόσφατο WebKit έχει υποστήριξη και για full-page zooming (όχι μόνο του κειμένου αλλά όλων των στοιχείων) και autoscroll.
O Chrome 2.0 θα έχει και form autocomplete και θα θυμάται τι δακτυλογραφήσατε σε μια φόρμα προηγουμένως, ένα χαρακτηριστικό που έλειπε από την έκδοση 1.0. Αρκετές βελτιώσεις έγιναν και στον ορθογραφικό έλεγχο, όπως την ιδιότητα να τον ενεργοποιείτε και να τον απενεργοποιείτε ανά πλαίσιο κειμένου, όπως και να αλλάξετε γλώσσα χωρίς να πάτε στο μενού επιλογών,
Προστέθηκε υποστήριξη για user profiles, με την υποστήριξη για εκκίνηση tab ή παραθύρου με διαφορετικού προφίλ κάθε φορά. Μπορείτε να κάνετε dock σε διάφορα μέρη τα tabs (π.χ. εάν κάνετε drag στα πλάγια μια σελίδα αυτή θα καταλάβει αυτόματα την μισή σελίδα) Ο Chrome 2.0 θα έχει καινούργια frames για XP και Vista, που θα επιτρέπουν window cascading και tiling.

H Microsoft δίνει τέλος στο Zune

Η Microsoft πρόκειται να διακόψει τη μελλοντική κυκλοφορία φορητών συσκευών αναπαραγωγής πολυμέσων Zune, λόγω χαμηλής ζήτησης από την αγορά. Η εταιρεία πρόκειται να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη άλλων συσκευών. Παρ’ όλα αυτά, το λογισμικό του Zune πρόκειται να μεταφερθεί στα κινητά τηλέφωνα που τρέχουν την πλατφόρμα των Windows Phone 7.

Το λογισμικό του Zune επιτρέπει την αγορά ταινιών ή και μουσικών κομματιών ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα απεριόριστου streaming μουσικής μέσω μηνιαίας συνδρομής.

Οι πρώτες συσκευές Zune έκαναν την εμφάνισή τους το 2006 χωρίς να απειλήσουν ποτέ το iPod της Apple το οποίο κατείχε το 77% της αγοράς. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το Zune οι προβλέψεις του Ballmer συμπεριλάμβαναν την πτώση του iPod, χωρίς όμως ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο. Η τελευταία συσκευή κυκλοφόρησε το 2009 και ήταν το Zune HD, το οποίο ενώ είχε τις προδιαγραφές να αποσπάσει ικανοποιητικό μερίδιο από την αγορά, δεν τα κατάφερε. Σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός είχε ξεφύγει ήδη αρκετά αλλά και η μη επαρκής διαφήμιση του από τη Microsoft σε χώρες εκτός της Αμερικής.