Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Η beta του iOS 4.3 προδίδει τα επόμενα iPhone και iPad

«Πειραχτήρια» που… έψαξαν στα ενδότερα της τελευταίας δοκιμαστικής έκδοσης του λειτουργικού συστήματος της Apple, iOS 4.3 beta, εντόπισαν κωδικούς-αναφορές για τα επόμενα μοντέλα των iPhone και iPad.

Αρκετές φορές, μέσα σε ένα πρόγραμμα ή ένα λειτουργικό σύστημα υπάρχουν αναφορές σχετικά με τις συσκευές με τις οποίες είναι συμβατό – ειδικά αν κάτι τέτοιο απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του. Έτσι και στο iOS, το «φορητό» λειτουργικό σύστημα της Apple, υπάρχουν αναφορές σχετικά με τα μοντέλα των συσκευών της με τα οποία είναι συμβατό. Και στην τελευταία beta του iOS 4.3, αυτές οι αναφορές κρύβουν κάποιες εκπλήξεις.

Στον κώδικα του, λοιπόν, αναφέρονται όχι ένα, αλλά δυο νέα μοντέλα iPhone και, κάτι ακόμη πιο αναπάντεχο, τρία (!) νέα iPad, που αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα η Apple στο κοντινό μέλλον.

Στην περίπτωση του iPhone πιθανότατα η διαφορά ανάμεσα στα δυο μοντέλα εντοπίζεται στον πάροχο της Αμερικάνικης αγοράς μέσω του οποίου θα διατεθούν, και τις αναμενόμενες μικροδιαφορές ανάμεσα σε αυτές της δυο εκδοχές – αφού το μέχρι πρόσφατα «αποκλειστικά μέσω της AT&T» iPhone διατέθηκε και από την ανταγωνιστική Verizon.

Όσον αφορά στο iPad, όμως, δεν υπάρχουν ούτε πραγματικές πληροφορίες, ούτε… βάσιμες υποψίες. Το πιθανότερο είναι πως τουλάχιστον οι δυο από τις τρείς εκδόσεις αφορούν τη μέθοδο πρόσβασης στο δίκτυο των –μελλοντικών- συσκευών, με τη μια να έχει πρόσβαση μέσω WiFi και η άλλη μέσω GSM. Όσο για την τρίτη; Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε..!

Θα εξαγοράσει η Apple τη Sony;

Αυτή η φήμη άρχισε να κυκλοφορεί έντονα από τη στιγμή που ο ίδιος ο Steve Jobs δήλωσε ότι η εταιρεία του συγκεντρώνει χρήματα για να κάνει μια μεγάλη στρατηγική κίνηση. Ποιά είναι όμως η αλήθεια;

Στην πραγματικότητα, όχι μόνο η Sony, αλλά μια σειρά από μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας Πληροφορικής είναι στη λίστα των υποψήφιων στόχων του Jobs. Μεταξύ αυτών είναι η EA, η Netflix, η Disney, και η Adobe. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Apple δήλωσε ότι υπάρχει όχι μόνο μία, αλλά και περισσότερες ευκαιρίες επέκτασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας, μέσω μεγάλων εξαγορών.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, η Apple συνηθίζει να εξαγοράζει εταιρείες σχετικά μικρού βεληνεκούς που εξυπηρετούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της και τη βοηθούν να αποκτήσει τεχνογνωσία ή/και εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να ανανεώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Σε αυτή την τακτική κατατάσσεται η εξαγορά της εταιρείας κατασκευής microchips, Intrinsity. Ορισμένοι βλέπουν, ότι τα μεγάλα αποθέματα της Apple (τα οποία τελευταία ξεπέρασαν τα 50 δις δολλάρια), της επιτρέπουν πλέον να "χτυπήσει" μεγαλύτερες ευκαιρίες: πριν από λίγο καιρό, έντονη υπήρξε η φημολογία σχετικά με εξαγορά της ARM Holdings, παρότι υπάρχει ήδη συνεργασία των δύο, που φαίνεται ότι εξυπηρετεί αμφότερους.

Άλλοι βλέπουν ότι η Apple θα στραφεί στο χώρο των υπηρεσιών, εξαγοράζοντας είτε εταιρείες διανομής ψυχαγωγικού περιεχομένου όπως η Netflix, ή ακόμη και το ίδιο το Facebook, όσο τρελό κι αν αυτό ακούγεται: η δημιουργία του μουσικού κοινωνικού δικτύου "Ping", ίσως είναι μονάχα το πρώτο βήμα για την Apple, στη στρατηγική της εξάπλωση στο χώρο των social media, αποκτώντας αυτομάτως πρόσβαση σε ένα χώρο όπου κινούνται περίπου 500 εκατομμύρια συνδρομητές.

UPDATE: Διόρθωση του "τυπογραφικού" λάθους που μετέτρεψε τα δις σε... "απλά" εκατομμύρια.
directed by hack7

Google Earth 2.0 δωρεάν στο iPhone


Ένα χρόνο μετά την διάθεση της δημοφιλούς δωρεάν εφαρμογής Google Earth στο iPhone, η Google ανακοίνωσε την ενημερωμένη έκδοση Google Earth 2 για το κινητό της Apple.
 
To Google Earth έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μία απο τις δημοφιλέστερες εφαρμογές για iPhone, μέσα απο το App Store, καθώς μόλις μετά απο έξι μήνες διάθεσης, περισσότεροι απο 220.000 χρήστες το είχαν κατεβάσει δωρεάν στο κινητό τους τηλέφωνο.
 
Τη Δευτέρα, η Google έκανε άλλο ένα βήμα προώθησης του Google Earth πέρα απο το περιβάλλον του υπολογιστή, με την παρουσίαση της αναβαθμισμένης έκδοσης Google Earth 2.0 για iPhone.
 
To Google Earth 2.0 προσφέρει πρόσβαση, μέσω του λογαριασμού σας στο Google Maps, σε χάρτες που έχετε δημιουργήσει εσείς ή άλλοι στον υπολογιστή σας. Έτσι, ότι έχετε σώσει τοπικά στο PC σας όλες αυτές τις ατελείωτες ώρες περιήγησης στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της Google, τώρα γίνεται διαθέσιμο μέσω του iPhone την ώρα που είστε στο κέντρο της πόλης σας και ψάχνετε το νέο κατάστημα ηλεκτρονικών με τις πρωτοφανείς εκπτώσεις γνωριμίας.
 
Επιπλέον, η νέα έκδοση προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση σε φωτογραφίες, Wikipedia άρθρα, πληροφορίες τοποθεσιών, φωτογραφίες χρηστών μέσω της υπηρεσίας Panoramio και άλλων δημοφιλών υπηρεσιών που προσφέρει το Google Earth.
 
Tέλος, το Google Earth 2.0 προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 13 επιπλέον γλώσσες, φτάνοντας έτσι το εντυπωσιακό νούμερο των 31 διαφορετικών γλωσσών επικοινωνίας του χρήστη με το Google Earth 2.0.
 
Η νέα συμπληρωμένη λίστα όπως τις βρήκαμε στο επίσημο blog της Google είναι οι εξής: English (U.S), English (UK), French (France), German, Traditional Chinese, Simplified Chinese, Dutch, Italian, Spanish, Portuguese (Brazil), Portuguese (Portugal), Danish, Swedish, Finnish, Norwegian, Korean, Japanese, Russian, Polish, Turkish, Ukrainian, Arabic, Thai, Czech,Greek, Hebrew, Indonesian, Malaysian, Romanian, Slovak, Croatian.

Acer Iconia γιατί δυο οθόνες είναι καλύτερες από μια

Και η Acer μπαίνει στο «παιχνίδι» του συνδυασμού laptop-tablet, με το Iconia, ένα laptop που αντικαθιστά το πληκτρολόγιο με μια δεύτερη οθόνη αφής.

Τι είναι καλύτερο από ένα laptop, αλλά και από ένα tablet; Μα, ο… συνδυασμός τους φυσικά, που από ότι φαίνεται, θα αποτελέσει μια από τις σημαντικές τάσεις του κοντινού μέλλοντος – συνδυασμός που επιχειρεί και το νέο Iconia της Acer. Πρόκειται για ένα νέο laptop που, από άποψη χαρακτηριστικών, δεν υστερεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό: επεξεργαστής Core i5, 4GBs DDR3 RAM, υποστήριξη Bluetooth 3 και USB 3, απόλυτα συμβατό με τα Windows 7 Home Premium… και, μαζί με αυτά, εξοπλισμένο με μια δεύτερη οθόνη αφής εκεί που θα περίμενε κανείς να συναντήσει ένα συμβατικό πληκτρολόγιο.

Η δεύτερη οθόνη αναλαμβάνει τόσο χρέη… οθόνης (μάλλον προφανές!) όσο και πληκτρολογίου και touchpad. Επιπλέον, μπορεί να εναλλάσσει τη λειτουργία της ως προέκταση της «βασικής» οθόνης, π.χ. με ένα site να «απλώνεται» από τη μια οθόνη προς την άλλη, και να λειτουργεί «ανεξάρτητα», δείχνοντας διαφορετικά στοιχεία από τη «βασική» οθόνη. Αμφότερες έχουν μέγεθος 14’’.

Η Acer έχει αναπτύξει ειδικό λογισμικό για να καλύψει κάποια κενά των Windows 7 όσον αφορά στη χρήση τους μέσω οθονών αφής, ουσιαστικά αναβαθμίζοντας την υποστήριξη multitouch που αυτά εμπεριέχουν (ώστε να αναγνωρίζονται μέχρι και δέκα σημεία αφής ταυτόχρονα). Το πρόσθετο λογισμικό συνοδεύεται από την εφαρμογή Social Jogger, που παρουσιάζει στην «κάτω» οθόνη ένα dashboard με updates από τα δημοφιλέστερα social networking sites, και τη λύση Scrapbook, που επιτρέπει την ελεύθερη δημιουργία scrapbooks εικόνων στην «κάτω» οθόνη αποκλειστικά με τη χρήση αφής.

Βασικό μειονέκτημα στο κατά τα άλλα πολύ καλό Iconia, η αυτονομία του, αφού όπως και να το κάνουμε, μια οθόνη έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις τροφοδοσίας από ένα… πληκτρολόγιο. Έτσι, έχοντας να τροφοδοτήσει δυο οθόνες αντί για μια και ένα πληκτρολόγιο, η μπαταρία του Iconia φτάνει περίπου τις 3 ώρες αυτονομίας. Μάλλον, όμως, το τίμημα είναι μικρό για την ευελιξία που παρέχει η συγκεκριμένη πρόταση, και ειδικά αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα τυπικό tablet που, όμως, βασιζόμενο στα Windows 7, μπορεί να κάνει ότι «ένας κανονικός υπολογιστής» και δεν υπόκειται στους περιορισμούς των «φορητών» λειτουργικών συστημάτων που «φοράνε» τα περισσότερα άλλα tablets.

Fusion της AMD στους μελλοντικούς iMac και Mac Pro


Από ότι φαίνεται, η AMD θα παράσχει την πλατφόρμα της, Fusion, στην Apple, για χρήση στα επόμενα μοντέλα των iMac και Mac Pro.

Στην «Analyst Day» της AMD, η εταιρεία παρουσίασε ανάμεσα σε άλλα και ένα slide όπου παρουσιάζονταν ένας iMac και ένας Mac Pro. Επάνω από αυτά βρισκόταν το γνώριμο λογότυπο της Apple. Λίγο πιο κάτω, το λογότυπο του AMD Fusion. Και αφού συνηθίζεται… «ένα και ένα να κάνουν δυο», το λογικό συμπέρασμα από το συγκεκριμένο slide είναι πως θα δούμε την πλατφόρμα της AMD να ενσωματώνεται στα επόμενα μοντέλα των συγκεκριμένων προτάσεων της Apple.

Η Fusion είναι ένας συνδυασμός CPU και GPU στο ίδιο «πακέτο». Το δε GPU «κομμάτι της εξίσωσης» υποστηρίζει τα πρόσφατα DirectX 11 και OpenGL, ενώ αν και σίγουρα δεν βρίσκεται στα ίδια επίπεδα επιδόσεων με εξειδικευμένες λύσεις του είδους, μπορεί να καλύψει την πλειοψηφία των χρηστών που δεν παίζουν πρόσφατα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων.

Έρχεται Galaxy Player από τη Samsung


Μετά το Galaxy S και το Galaxy Tab, η Samsung ετοιμάζει και νέο μέλος της σειράς των «Galaxy» που, όλως περιέργως, θα είναι… φορητός multimedia player!

Μια νέα συσκευή που εντάσσεται στην «οικογένεια» των «Galaxy» φημολογείται πως έχει έτοιμη η Samsung, την οποία θα αποκαλύψει λίαν συντόμως, στην CES που θα λάβει χώρα στο Las Vegas. Δεν πρόκειται, όμως, για ένα νέο smartphone ή tablet, όπως λογικά θα έπρεπε να περιμένουμε, αλλά για την… «απάντηση» της στο iPod της Apple!

Το Galaxy Player, όπως λέγεται πως θα είναι το όνομα της συσκευής, θα είναι στην ουσία ένα Galaxy S χωρίς τις τηλεφωνικές του δυνατότητες – αλλά, κατά τα άλλα, με σχεδόν πανομοιότυπο hardware. Και αυτό θα διαθέτει οθόνη αφής AMOLED ανάλυσης 800x480 και επεξεργαστή Hummingbird ARM Cortex A8 στο 1GHz. Και αφού –λέγεται πως- θα διαθέτει και «διπλή» κάμερα (με εμπρόσθια VGA), κάτι που χρησιμεύει κυρίως για video conferencing, έχουν ήδη αρχίσει οι φήμες πως ίσως δεν διαθέτει μόνο δυνατότητα πρόσβασης μέσω WiFi αλλά και 3G, επιτρέποντας στους κατόχους του να επικοινωνούν μέσω VoIP εφαρμογών (π.χ. Skype) όπου και αν βρίσκονται.

Από την άλλη, βέβαια, κάτι τέτοιο μάλλον θα ήταν… ας πούμε «κομματάκι περίεργο», αφού αν, ως συσκευή, διέθετε ήδη το απαραίτητο hardware «για επικοινωνία μέσω 3G», δεν θα υπήρχε και λόγος «να μην είναι τηλέφωνο»!

Microsoft: Ενσωμάτωση του Facebook chat στον Messenger


Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διαθέσει μια νέα αναβάθμιση, η οποία θα επιτρέψει την ενσωμάτωση του Facebook chat στον δημοφιλή της Messenger

Η Microsoft ανακοίνωσε τη διάθεση ενός update για το Windows Live Essentials 2011 Beta, το οποίο θα προσφέρει αναβαθμίσεις, όπως εισαγωγή του Facebook chat στον Messengerσυνομιλία μέσω βίντεο,αναγνώριση προσώπων και ενσωμάτωση με το Office.
Η εταιρεία δηλώνει ότι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια χρήστεςδοκίμασαν την beta έκδοση του νέου επερχόμενου Messenger και οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν συνέβαλαν στο να διαμορφωθείανάλογα το software, το οποίο φέρει το όνομα Wave 4 Beta.
Ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό να αποτελεί η ενσωμάτωση τουFacebook chat στον Messenger, με τη σύζευξη μεταξύ των χρηστών τουsite κοινωνικής δικτύωσης και των online εφαρμογών της Microsoft. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, "Πολλοί ήσασταν εσείς που μας ζητούσατε το Facebook chat και επιτέλους το κάναμε πραγματικότητα. Με την ενσωμάτωσή του στον Messenger θα έχετε τη δυνατότητα να μιλάτε πλέον με όλους τους φίλους σας, μέσω μίας και μοναδικής εφαρμογής".
Άλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:
Ταχύτερος Messenger: έχει βελτιωθεί κατά πολύ ο χρόνος που απαιτείται για να κάνετε sign-inανανέωση των επαφών σας αλλά και των social feeds.
Καλύτερη ποιότητα στο video chat: το Messenger video chat θα χρησιμοποιεί πλέον 30% λιγότερες πηγές από την CPU, ορίζοντας περισσότερες εργασίες στην GPU.
Πιο αποδοτική αναγνώριση προσώπων: η αναγνώριση προσώπων στοPhoto Gallery έχει βελτιωθεί σημαντικά και ανταποκρίνεται ταχύτερα.
Καλύτερος χειρισμός του Gmail: το Mail διαχειρίζεται πλέον αυτόματατους spam και trash φακέλους. 

Samsung: καλή η οθόνη του iPhone 4, αλλά AMOLED δεν είναι


Η εταιρεία φαίνεται να τα έχει βάλει με την Apple και το σχόλιο του Steve Jobs που δήλωσε ότι θεωρεί την τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για την οθόνη του iPhone σαφώς ανώτερη από την AMOLED

Το ευαίσθητο σημείο της Samsung φαίνεται να πάτησε ο Steve Jobs με ένασχόλιο που έκανε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του iPhone στο συνέδριο WWDC, την περασμένη Δευτέρα. Και ενώ ανέλυε την πληθώρα πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας IPS (In Plane Switching), ο πρόεδρος της Apple τόνισε χαρακτηριστικά ότι θεωρεί πως η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι απεριόριστα ανώτερη σε σχέση με την OLED.
Φυσικά αυτή η δήλωση δεν πέρασε απαρατήρητη στη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία οθόνων, η οποία έσπευσε να κάνει σχετικές δηλώσεις. Έτσι, σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου της Samsung, η οθόνηυψηλής ανάλυσης retina, που έχει ενσωματωθεί στο iPhone 4 προσφέρει μόλις 3 με 5 τοις εκατό πλεονέκτημα στην ευκρίνεια σε σύγκριση με τη δική της Super AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode) οθόνη τουGalaxy S. Όπως τονίζει, όμως, η τεχνολογία IPS, καταναλώνει κατά 30% γρηγορότερα την ενέργεια της μπαταρίας.
Επιπλέον, η Samsung πιστεύει ότι οι οθόνες της προσφέρουν καλύτερες γωνίες θέασηςαντίθεση και ολοκληρώνει υπογραμμίζοντας ότι "κατασκευαστικά, η τεχνολογία IPS LCD δεν μπορεί να φτάσει την τεχνολογία AM-OLED".
Και εμείς νομίζαμε ότι η Samsung και η Apple τα πήγαιναν τόσο καλά!

Νέοι Mac ως τα μέσα του 2011

Σύμφωνα με πληροφορίες της DigiTimes, μέσα στο πρώτο μισό του νέου έτους θα δούμε νέα μοντέλα MacBook Pro, Mac Pro αλλά και iMac από την Apple.

Νέα Mac Pro, MacBook Pro αλλά και iMac φαίνεται να ετοιμάζει η Apple για κυκλοφορία στο πρώτο μισό του νέου έτους, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η DigiTimes. Τα νέα μοντέλα αναμένεται πως θα βασίζονται στους νέους επεξεργαστές της οικογένειας Sandy Bridge της Intel. Λέγεται πως θα έχουν και μικρές αλλαγές στο "σασί" τους, ενώ θα "τρέχουν" τη νέα έκδοση του Mac OS X, 10.7 Lion.

Όσο για τους iMac, αν και δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες, λέγεται πως θα κυκλοφορήσουν (και) με διαφορετικό μέγεθος οθόνης - πιθανότατα κάπου ανάμεσα στο "τυπικό" 21'' και το "μεγάλο" 27'' των high-end μοντέλων.

5000 εφαρμογές για τα Windows Phone 7, 200.000 για το Android

Μια πάρα πολύ καλή αρχή για τα Windows Phone 7, που μόλις «έφτασαν» τις 5000 εφαρμογές δείχνοντας ταχύτατη ανάπτυξη, χάνεται στη σκιά της ανακοίνωσης πως το Android Marketplace έφτασε τις 200.000 εφαρμογές!

Η επιθετική πολιτική της Microsoft στην αρχική προώθηση των νέων Windows Phone 7 έχει πραγματικά αποδώσει καρπούς, αν κρίνει κανείς από το ότι ήδη υπάρχουν 5000 εφαρμογές για αυτά. Αξίζει να σημειώσουμε πως μόλις πριν τρεις μήνες ο αριθμός κυμαινόταν γύρω στο… μηδέν, αφού ακόμη δεν είχαν διατεθεί τα απαραίτητα «εργαλεία» ώστε οι developers να μπορούν να «παίξουν» με το νέο «φορητό» σύστημα της Microsoft. Παρά την όποια ταχύτατη επέκταση τους, όμως, μάλλον η Microsoft θα πρέπει να προσπαθήσει ακόμη πιο σκληρά για να ξεπεράσει το «μεγαθήριο» Android που επίσης παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στην εξάπλωση του. Και που μόλις «άγγιξε» τις 200.000 εφαρμογές!

Μπορεί το «από το 0 στο 5000 μέσα σε τρεις μήνες» να είναι εντυπωσιακό, αλλά μέσα σε περίπου το ίδιο διάστημα, οι διαθέσιμες εφαρμογές για το Android διπλασιάστηκαν, από περίπου 100.000 στις 200.000, σύμφωνα με το site AndroLib! Και, σύμφωνα με το ίδιο, από όταν «άνοιξε τις πόρτες του» το Android Marketplace, τον Οκτώβριο του 2008 και μέχρι σήμερα, οι χρήστες του έχουν «κατεβάσει» περισσότερες από 2.5 δισεκατομμύρια εφαρμογές! Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί, πως η αυξητική τάση που δείχνουν τα Windows Phone 7 είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε το Android όταν βρισκόταν στην ίδια θέση» με αυτά, κάνοντας, πριν δυο περίπου χρόνια, τα πρώτα του βήματα στο χώρο των smartphones. 

Φυσικά, όσο εντυπωσιακά και αν είναι αυτά τα νούμερα, αμφότερες οι πλατφόρμες έχουν αρκετό δρόμο μπροστά τους μέχρι να καταφέρουν να «ρίξουν» το κυρίαρχο iPhone από το… θρόνο του – το οποίο… απολαμβάνει τις περίπου 300.000 εφαρμογές του, αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται.

Συνεργασία Intel και AMD στο MeeGo project

Οι δυο μεγάλοι ανταγωνιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους, μαζί με άλλες εταιρείες, σε ένα κοινό σκοπό: την κυριαρχία στα mobile λειτουργικά συστήματα.

Μάλλον δεν θα περίμενε κανείς να δει Intel και AMD να συνεργάζονται για ένα κοινό σκοπό, αλλά σε αυτή την περίπτωση η συμμαχία τους δεν αφορά το hardware -όπου παραμένουν ανταγωνιστές- αλλά το software. Έτσι, AMD και Intel αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη του MeeGo Linux, του σχετικά νέου λειτουργικού συστήματος για smartphones (και tablets και άλλες "μικρές" συσκευές).

Στην πράξη, η συμμαχία δεν είναι "άμεση" ανάμεσα στις δυο εταιρείες, αλλά μέσω του Linux Foundation, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το project έχει "πίσω του" και άλλα σημαντικά ονόματα, όπως η Nokia, η Novell κ.ά.

Google Priority Inbox: η νέα, έξυπνη υπηρεσία


Η Google σκοπεύει σύντομα να ενσωματώσει στο Gmail μια νέα υπηρεσία, η οποία θα κάνει το Inbox "εξυπνότερο"

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει εντός ολίγων ημερών να ενσωματώσειμια νέα υπηρεσία στο Inbox του Gmail, στην οποία έχει δώσει το όνομαPriority Inbox.
Η νέα αυτή υπηρεσία ενεργοποιεί αυτόματα φίλτρα τα οποία για κάποιο χρονικό διάστημα "παρακολουθούν" πως χρησιμοποιούμε τον φάκελο με ταεισερχόμενα e-mails.
Με αυτόν τον τρόπο, διαχωρίζει ποια μπορεί να μας ενδιαφέρουνπερισσότερο και ποια λιγότερο και ανάλογα τα τοποθετεί με σειρά προτεραιότητας.
Το Priority Inbox αναμένεται να ενσωματωθεί στο Gmail μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ όσοι χρήστες είχαν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν στην beta έκδοσή του, το βρήκαν ιδιαίτερα εύχρηστο. 

Google: Προς το τέλος του Internet που ξέρουμε;


Σκεφτείτε ένα διαδίκτυο όπου κάθε πληροφορία εξετάζεται εξονυχιστικά και ανάλογα με το τι έχει πληρώσει ο δημιουργός της στον ISP σας, μπορεί να τη δείτε γρήγορα, αργά ή και καθόλου!
Κάτι τέτοιο φημολογείται ότι ετοιμάζονται να ανακοινώσουν σύντομα η Google με τη Verizon για την αμερικάνικη αγορά (για αρχή;).

Οξείες αντιδράσεις σε ολόκληρη τη διαδικτυακή κοινότητα έχουν προκαλέσει οι φήμες ότι Google και Verizon σκοπεύουν να συνάψουν συμφωνία, προκειμένου να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίοχρησιμοποιούσαμε έως τώρα το πιο ελεύθερο μέσο έκφρασης, τοInternet
Πιο συγκεκριμένα, η New York Times αποκάλυψε πρόσφατα τα σχέδια των δύο εταιρειών, αναφέροντας ότι αυτή η συμφωνία "θα επιτρέπει στηVerizon να επιταχύνει συγκεκριμένο online περιεχόμενο, με την προϋπόθεση ότι οι δημιουργοί του περιεχομένου αυτού θα είναιδιατεθειμένοι να πληρώσουν ένα αντίτιμο για το συγκεκριμένο προνόμιο".
Αυτή η συμφωνία αναμένεται να αλλάξει καταλυτικά το Internet όπως το ξέρουμε. Από τις αρχές της δημιουργίας του, το Διαδίκτυο ήταν ο χώρος όπου κάθε περιεχόμενο μεταφερόταν με την ίδια ταχύτητα – είτε ήταν η απευθείας μετάδοση μιας τηλεοπτικής εκπομπής είτε το ερασιτεχνικό βίντεο ενός χρήστη. Όλα αυτά όμως πρόκειται να αλλάξουν και αυτή η αλλαγή πιθανότατα θα επηρεάσει και άλλα μέσα (που έμμεσα ή άμεσα συνδέονται πλέον με το Web), όπως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Φυσικά, το σημαντικότερο όλων, είναι το γεγονός ότι τα bits που θα "ταξιδεύουν" μέσω των διαφόρων συνδέσεων (σταθερών και κινητών), δεν θα είναι πλέον ουδέτερα (όπως προστάζει η αρχή του Net neutrality ή "ουδετερότητα του Διαδικτύου"), αλλά θα ελέγχονται, θα επιταχύνονται, θα λογοκρίνονται, θα επιβραδύνονται (ή θα εξαφανίζονται) κ.λπ.
Για να κάνουμε τα πράγματα πιο κατανοητά, σκοπός της Google και τηςVerizon είναι να δημιουργήσουν ένα σύστημα (με την πρόθεση προφανώς να γίνει καθεστώς), όπου ο δημιουργός του περιεχομένου (π.χ. ένα video στο YouTube) θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τους παροχείς υπηρεσιών Internet ώστε το περιεχόμενό του να μεταφέρεται με μεγαλύτερες ταχύτητες προς τον χρήστη προκειμένου να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι το μοναδικό μέσο όπου ίσχυε ακόμη η ιδέα της ισότηταςχάνεται... Όποιος έχει χρήματα θα προωθείται, ενώ φυσικά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το κατά πόσον οι providers (τόσο της σύνδεσης, όσο και του περιεχομένου), θα φροντίζουν να είναι δίκαιοι σε άλλα θέματα. Σκεφτείτε για παράδειγμα έναν ISP που διαθέτει δική του τηλεόραση ή εταιρεία παραγωγής ταινιών. Είστε βέβαιοι ότι θα μεταχειρίζεται το περιεχόμενο του ανταγωνισμού με τον ίδιο τρόπο;
Το μείζον ζήτημα σε όλη αυτή την υπόθεση είναι σε τι έκταση αναμένεται ναπληγεί η "ουδετερότητα του Διαδικτύου", η αρχή που "προστάζει" ότι οιISPs και συνολικότερα όσοι παρέχουν την υποδομή της σύνδεσης, δεν θα πρέπει να ασχολούνται με το τι κινείται μέσω αυτής. Φυσικά, με τη βοήθεια της τρομολαγνείας και της δήθεν προστασίας ευαίσθητων ομάδων όπως τα παιδιά, κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται τα πάντα -και μάλιστα συνεχώς- ώστε να ανιχνεύουμε πιθανές κινήσεις τρομοκρατίας, να καταπολεμούμε την παιδική πορνογραφία κ.λπ. κ.λπ.
Παρ' όλα αυτά, ένα μη ουδέτερο Διαδίκτυο σημαίνει απλά το τέλος του Internet, τουλάχιστον όπως το γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή. Είναι βέβαιο ότι μέσω ενός τόσο ελεγχόμενου τρόπου χρήσης του Διαδικτύου, δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που το Internet που γνωρίζαμε απλά θα χαθεί, και στη θέση του θα υπάρχουν πολλαπλά δίκτυα, αποτελούμενα από τουςμεγάλους παροχείς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και περιεχομένου. Όροι όπως το Internet της Google, της Microsoft, της Vodafone κ.λπ., θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους, για να μην αναφερθούμε καν στηνπροσπάθεια κάποιων (όπως η Google) να δημιουργήσουν κυριολεκτικά τοδικό τους Internet εγκαθιστώντας νέα καλωδιακή υποδομή.
Βάλτε στην όλη εικόνα και την ψηφιοποίηση (ή Internet-οποίηση) των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, Τύπος κ.λπ.), και έχετε στα χέρια σας ένα μάλλον εκρηκτικό μίγμα που μοιραία θα οδηγήσει σε χρήστες πολλαπλών ταχυτήτων, αλλά και -πιθανότατα- σε ακριβότερες υπηρεσίες αφού όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, κάθεεπιπλέον κόστος στη διαδικασία παραγωγήςμετακυλίεται τελικά στον καταναλωτή.

Google εναντίον πειρατείας

Η Google αποφάσισε να κινηθεί λίγο πιο δυναμικά εναντίον όσον έχουν ως… χόμπι την καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της μηχανής αναζήτησης της.

Μέχρι πρόσφατα, ναι μεν η Google δήλωνε πως «δεν υποστηρίζει την πειρατεία», αλλά ταυτόχρονα κρατούσε μια κάπως ουδέτερη στάση απέναντι σε αυτήν, τονίζοντας, όποτε βρισκόταν στο στόχαστρο κάποιων κατηγοριών, πως η ίδια «παρείχε υπηρεσίες» και δεν ήταν «ελεγκτική αρχή». «Υπηρεσίες» όπως το γνωστό επιχείρημα με το… μαχαίρι, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κόψει κανείς μια φέτα ψωμί, αλλά και ως φονικό εργαλείο. Το ίδιο, κατά την ίδια, ίσχυε και με τις υπηρεσίες της: κάποιος μπορεί να χρησιμοποιούσε το Google Search για να ψάξει για πληροφορίες για ένα προϊόν, αλλά μπορεί και να το χρησιμοποιούσε για να εντόπιζε σημεία από όπου θα μπορούσε να κατεβάσει «πειρατικά αρχεία». Και η ίδια η Google… ένιπτε τας χείρας της. Αυτό, όμως, ήταν το παρελθόν.

Τώρα, η Google δείχνει πιο αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τους απανταχού πειρατές, αλλάζοντας, ανάμεσα σε άλλα, και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η μηχανή αναζήτησης της. Και αυτό θα είναι μονάχα η αρχή.


  • Πρώτο μέτρο, η αφαίρεση «αμφιλεγόμενων προτάσεων» που σχετίζονται στενά με την πάσης φύσεως πειρατεία από την λειτουργία AutoComplete του Google Search, που παρουσιάζει προτάσεις πιθανών αποτελεσμάτων για μια αναζήτηση καθώς ο χρήστης πληκτρολογεί το «τι θέλει να εντοπίσει».
  • Μαζί με αυτό, θα απαγορευτεί η παρουσίαση διαφημίσεων μέσω AdSense σε sites που φιλοξενούν περιεχόμενο που καταπατά πνευματικά δικαιώματα τρίτων.
  • Τέλος, η Google θα προσπαθήσει να διευκολύνει τον εντοπισμό των sites με νόμιμο περιεχόμενο, για παράδειγμα προσπαθώντας να προβάλλονται περισσότερο στα νέα «previews» με μορφή εικόνων που παρουσιάζει δίπλα από τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της, ενώ φυσικά θα ισχύει το αντίστροφο για τα sites με «αμφιλεγόμενο» περιεχόμενο.

Μαζί με αυτά, η Google προσπαθεί να αναβαθμίσει την υποδομή της και τον τρόπο λειτουργίας της, για να είναι ευκολότερη η αφαίρεση περιεχόμενου που θίγει πνευματικά δικαιώματα, διαδικασία για την οποία η Google λαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες αιτήματα. Μάλλον είναι… κακοί καιροί για να είναι κανείς «κακός»!

Η ATI Radeon HD 4870 X2 στην κορυφή!


Με κόστος $549 (τιμή ΗΠΑ), η 4870 X2 θα είναι σύντομα διαθέσιμη, ενώ θα ακολουθήσει η ATI Radeon HD 4850 X2 με κόστος $349 (τιμή ΗΠΑ). Και οι δύο κάρτες έχουν διπλούς επεξεργαστές γραφικών που συνδέονται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία CrossFireX και ένα αφοσιωμένο bridge chip. Το CrossFireX επιτρέπει σε πολλαπλούς επεξεργαστές γραφικών να εργαστούν διαδοχικά, προσφέροντας σημαντικό πλεονέκτημα στην απόδοση.

VIDEO: Gigabyte Radeon HD 4870 X2
Μη χάσετε στο Videowall, το βίντεο του καναλιού Dimcast όπου παρουσιάζεται η πρώτη υλοποίηση του Radeon HD 4870 X2 σε μια κάρτα γραφικών της Gigabyte. Aπίστευτες επιδόσεις που κόβουν την ανάσα!


«Κάναμε κάποια εργασία στους drivers και στο bridge chip, για να το κάνουμε αυτό μη εμφανές» ανέφερε ο Pat Moorhead, αντιπρόεδρος της αγοράς των ισχυρών καρτών της AMD. «Χρειάστηκε πολύ δουλειά», συμπλήρωσε.
Τα chips γραφικών που χρησιμοποιήθηκαν στην 4870 X2 τρέχουν στα 750MHz, ενώ αυτά στην 4850 X2 στα 625MHz. Μια άλλη διαφορά βρίσκεται στη μνήμη γραφικών που χρησιμοποιείται στις δύο κάρτες. Η 4870 X2 έχει 2GΒ μνήμης GDDR5, ενώ η 4850 X2 έχει 2GΒ μνήμης GDDR3.



Η AMD έδωσε μια γεύση των γραφικών ικανοτήτων της 4870 X2 τον Ιούνιο, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους στην έκθεση Computex ένα αρχικό, αλλά πολύ ρεαλιστικό video clip της μασκότ της επιχείρησης, Ruby, που διανύει ένα δρόμο με ένα τετράποδο ρομπότ. To clip έγινε rendering σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της AMD.
Η χρήση των δύο GPUs είναι αυτό που δίνει στην 4870 X2 ένα προβάδισμα σε σχέση με την GTX 280 της Nvidia, που παρο\υσιάστηκε τον Ιούνιο και έχει έναν επεξεργαστή γραφικών.
Σε μια σύγκριση της GTX 280 με τις ATI Radeon HD 4870 και 4850 της AMD (οι οποίες έχουν έναν επεξεργαστή γραφικών) από το hardware siteTechSpot, η κάρτα Nvidia ξεπέρασε την AMD. Αλλά, με την προσθήκη μίας ακόμα GPU στην 4870 Χ2, η AMD αποκτά σαφές προβάδισμα έναντι της κάρτας της Nvidia.
Η παρουσίαση των 4870 X2 και 4850 X2 ενισχύει τη δυνατή ικανότητα γραφικών που η AMD απέκτησε όταν αγόρασε την ATI. Η ATI και η Nvidia εξουσιάζουν από καιρό το χώρο των γραφικών και η high-end τεχνολογία τους ξεπερνά εύκολα την τεχνολογία γραφικών που βρίσκεται στα ενσωματωμένα chipsets της Intel.



Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα 4870 X2 θα βρει πιθανώς τον δρόμο της και σε άλλα προϊόντα της AMD. Μια πιθανότητα είναι ότι ένας παρόμοιος επεξεργαστής γραφικών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στους Fusion, μια οικογένεια από chips, τα οποία η AMD προγραμματίζει να λανσάρει με την έναρξη του προσεχούς έτους. Οι επεξεργαστές Fusion θα ενσωματώνουν έναν πυρήνα γραφικών σε έναν μικροεπεξεργαστή, ένα χαρακτηριστικό που η AMD βασίζεται για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των μελλοντικών προϊόντων της. Ωστόσο, η AMD απομένει να αποκαλύψει ποια τεχνολογία γραφικών θα χρησιμοποιηθεί στους Fusion.
Σχολιάζοντας το τσιπ γραφικών Larrabee της Intel, που αναμένεται το 2009 ή το 2010, ο Moorhead αναγνώρισε την ικανότητα της Intel να αναπτύσσει εντυπωσιακά προϊόντα δείχνοντας συνέπεια, αλλά είπε ότι η γνωστή κατασκευάστρια επεξεργαστών θα πρέπει να επικυρώσει την ικανότητά της με το Larrabee δεδομένου ότι οι ενσωματωμένοι πυρήνες γραφικών της ποτέ δεν έφτασαν την ισχύ των προχωρημένων καρτών γραφικών.
«Ακόμη και η ισχυρή Intel, μετά από έτη στραβοπατημάτων στα γραφικά, θα σταθεί ικανή να τα βγάλει πέρα;» δήλωσε ο Pat Moorhead.

22 εκατομμύρια παίκτες σε 11 ημέρες για το CityVille

Τι θα μπορούσε να είναι πιο πετυχημένο από το, πασίγνωστο πια, Farmville; Μα, το CityVille, φυσικά, επίσης της Zynga software, που μέσα σε 11 ημέρες έφτασε τα 22 εκατομμύρια παίκτες!

22.000.000 παίκτες. Τόσοι ασχολούνται, πια, με το νέο παιχνίδι της Zynga, CityVille, μέσω του Facebook. Το νούμερο είναι, απλά, ασύλληπτο –σχεδόν δυο φορές ο πληθυσμός της χώρας μας- και το πιο απίθανο είναι το διάστημα στο οποίο έφτασε σε αυτό το σημείο – σε μόλις 11 ημέρες. Από ότι φαίνεται, η Zynga έχει βρει τη… μαγική «συνταγή της επιτυχίας», αφού η ίδια μας είχε δώσει το κορυφαίο, μέχρι πρόσφατα, παιχνίδι του Facebook, FarmVille – του οποίου το CityVille μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ανεπίσημη συνέχεια».

Το ίδιο το παιχνίδι δεν είναι κάτι το πρωτοποριακό, και το έχουμε ξαναδεί ουκ ολίγες φορές, αφού στην πράξη είναι κλώνος του κλασσικού Sim City. Πόσοι, όμως, από τους περιστασιακούς, «casual» χρήστες του Facebook, γνωρίζουν «τι είναι το Sim City», ή πως θα μπορούσαν να παίξουν μια πληρέστερη και εντυπωσιακότερη εκδοχή του στον υπολογιστή τους; Εξάλλου, το CityVille είναι πιο ευκολοπροσβάσιμο – αρκεί ένα login στο Facebook.

22 εκατομμύρια, λοιπόν, σε μόλις 11 ημέρες. Κάτι μας λέει πως αυτό πρέπει να είναι ρεκόρ για το βιβλίο Guinness!

Samsung Galaxy Tab 2 στην CES

Φήμες –που πολύ σύντομα θα μάθουμε αν θα επιβεβαιωθούν- θέλουν τη Samsung να παρουσιάζει στην επερχόμενη CES τον ακόλουθο του αρκετά επιτυχημένου tablet της, Galaxy Tab

Το Galaxy Tab είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα –αν όχι και το πιο επιτυχημένο- tablets βασισμένα στο Android της Google, και ένας από τους σημαντικότερους ανταγωνιστές του iPad. Και, σύντομα, θα είναι και… «παλιό», αφού φήμες θέλουν τη Samsung να έχει ήδη έτοιμο, τουλάχιστον προς παρουσίαση, το Galaxy Tab 2, που λέγεται πως θα δούμε στη CES εντός λίγων ημερών.

Σύμφωνα λοιπόν με «ό,τι ακούγεται», το νέο Galaxy Tab θα βασίζεται στο διπύρηνο Tegra 2 της Nvidia, ενώ θα αποτελέσει το «πρότυπο» για όλα τα tablets που θα ακολουθήσουν όσον αφορά στο λειτουργικό του σύστημα: μια πρώτη έκδοση του Honeycomb, γνωστότερο ως «Android 3».
directed by hack7

Η Sharp αποκαλύπτει τις λεπτότερες LCD οθόνες της


Η σειρά Aquos XS1 πρόκειται να φτάσει στην Ευρωπαϊκή αγορά στα μέσα Οκτωβρίου και το λεπτότερό τους σημείο θα είναι 23 mm. Η εταιρεία είχε κυκλοφορήσει τη σειρά X στην Ιαπωνία τον περασμένο Μάρτιο οι οποίες ήταν 34 mm. στο πιο λεπτό τους σημείο. Τα συγκεκριμένα μοντέλα ήταν διαθέσιμα σε 37, 42, και 46 ίντσες.
Η Sharp κατάφερε να μειώσει το πάχος των LCD τηλεοράσεών της, απομακρύνοντας το tuner σε ένα και μόνο κουτί και τοποθετώντας ένα σύστημα LED. Οι πίνακες που χρησιμοποιήθηκαν στα TV sets έχουν αναλογία αντίθεσης 1 εκατομμύριο στα πιο σκοτεινά σημείο της εικόνας και είναι βαθύ μαύρο σε αντίθεση με το γκρι που εμφανίζεται σε άλλους πίνακες.
Οι συγκεκριμένες τηλεοράσεις χρησιμοποιούν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας ρυθμίζοντας αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης. Επίσης, διαθέτουν σύστημα ήχου που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Pioneer.
Η ανακοίνωση για τη διάθεση των τηλεοράσεων έγινε στην έκθεση ηλεκτρονικών ειδών, IFA 2008, στο Βερολίνο ενώ ακολούθησαν και παρόμοιες ανακοινώσεις από την Panasonic και τη Sony.
Στα 23 mm, οι τηλεοράσεις δεν πλησιάζουν την 9,9 mm LCD της Sony, η οποία ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αλλά η οθόνη της Sony είναι διαθέσιμη μόνο στις 40 ίντσες ενώ αυτές τις Sharp θα έρχονται στις 52 και 65 ίντσες.

Κινητά made by Microsoft


H εταιρεία ανακοίνωσε τη διάθεση δύο νέων κινητών τηλεφώνων, επίκεντρο των οποίων θα αποτελούν τα sites κοινωνικής δικτύωσης
Με την ελπίδα να δελεάσει το κοινό των Facebook και Twitter, η Microsoft ανακοίνωσε τη διάθεση δύο νέων κινητών τηλεφώνων, η ονομασία θα είναι Kin. Με το hardware να έχει κατασκευαστεί από την Sharp, τα Kin αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε δύο μοντέλα: τα Kin One και Kin Two.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Microsoft, οι νέες συσκευές πρόκειται να κυκλοφορήσουν τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη αναμένεται να διατεθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, αποκλειστικά από τη Vodafone.


Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft, οι συσκευές φέρουν την ετικέτα "smartphones", ενώ είναι σχεδιασμένες για τους φανατικούς των sites κοινωνικής δικτύωσης αλλά και για όσους θέλουν να βλέπουν συνεχώς βίντεο.



Και οι δύο εκδόσεις των τηλεφώνων θα έρχονται με συρόμενο πληκτρολόγιο, το οποίο στο Kin Two είναι φαρδύτερο. Επίσης, θα έχει μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, κάμερα ανάλυσης 8Mpixels, ενώ θα έχει τη δυνατότητα καταγραφής βίντεο υψηλής ανάλυσης. Από την άλλη, το Kin One θα συνοδεύεται από κάμερα 5Mpixels.


Επιπλέον, η Microsoft έχει προσθέσει ποικίλα χαρακτηριστικά σχεδιασμένα ειδικά για την απλούστερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα του Facebook, Twitter και MySpace. Επίσης, για την εύκολη οργάνωση των φωτογραφιών, μηνυμάτων και δεδομένων, η εταιρεία έχει σχεδιάσει το Kin Studio, το οποίο χαρακτηρίζει ως ένα "εξατομικευμένο ψηφιακό ημερολόγιο".
Πληροφορίες σχετικά με το κόστος των νέων κινητών τηλεφώνων της Microsoft δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμα.
hack7


3D κάμερα και για κινητά


Η Sharp ανέπτυξε μια υψηλής ανάλυσης 3D κάμερα, η οποία είναι τόσο μικρή που μπορεί να ενσωματωθεί ακόμα και σε κινητά τηλέφωνα
Η Sharp ανέπτυξε ένα πρότυπο κάμερας, το οποίο μπορεί να καταγράψει3D βίντεο υψηλής ανάλυσης ενώ το μέγεθός του είναι αρκετό μικρό ώστε θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε φορητές συσκευές, ακόμα και σε κινητάτηλέφωνα.
Το πρότυπο θα είναι διαθέσιμο σε μικρές ποσότητες από τον Ιούλιο ενώ ημαζική παραγωγή του θα ξεκινήσει μέσα στο χρόνο. Αν η εταιρεία βρει αγοραστές, ίσως μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου να κάνουν την εμφάνισή τους, στα ράφια των καταστημάτων, φορητά gadgetsπου θα ενσωματώνουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία και θα διαθέτουν δυνατότητες 3D.




Για να δημιουργηθεί βίντεο που να δίνει την ψευδαίσθηση των τριών διαστάσεωνδύο εικόνες είναι απαραίτητες: μία για το δεξί και μία για τοαριστερό μάτι. Είναι οι μικρές διαφορές στην απεικόνιση των δύο εικόνων που επιτρέπουν στο βίντεο να εμφανίζεται σαν να έχει βάθος.
Το πρότυπο της Sharp διαθέτει δύο φακούς, πίσω από τον καθένα είναι τοποθετημένος ένα CMOS αισθητήρας εικόνας. Ένα chip, το οποίοεπεξεργάζεται το βίντεο από κάθε αισθητήρα είναι επίσης ενσωματωμένο στο πρότυπο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το πρότυπο μπορεί να καταγράψει βίντεο στα "720p" με ανάλυση 1.280x720 pixels. Αυτή βέβαια είναι η χαμηλότερη εκ των δύο αναλύσεων που θεωρείται ως high-definition βίντεο. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε τον ρυθμό ανανέωσης (frame rate) του βίντεο, αλλά ανέφερε ότι οι φορητές συσκευές πολλές φορές δεν απαιτούν αυτό να είναι στα 30 ή τα 60 fps.
Η Sharp δεν παρείχε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά του προτύπου αλλά διέθεσε εικόνες που υποδεικνύουν ότι έχει πλάτος περίπου 4 εκατοστά και ύψος 1 εκατοστό.
directed by hack7

Bug στο SiteΜeter του ΙΕ προσβάλλει τους χρήστες


Το χαρακτηριστικό του SiteMeter, το οποίο μετράει την επισκεψιμότητα των websites, στάλθηκε στον «κάδο ανακύκλωσης» αφού προκάλεσε πρόβλημα στην πρόσβαση σε πολλές ιστοσελίδες, μέσω του Internet Explorer.
Όπως παραδέχτηκε η εταιρεία, το πρόβλημα προκλήθηκε από το SiteMeter, το οποίο επηρέασε τις εκδόσεις 6 και 7 του ΙΕ, ενώ αναβάθμιζε το back-end (σε μια client/server εφαρμογή, είναι το μέρος του προγράμματος που τρέχει στον server) λογισμικό του.
Επιπλέον, εκτός από το γεγονός ότι δεν επέτρεπε το φόρτωμα σελίδων, το χαρακτηριστικό έκανε αδύνατη για τους Web publishers, που χρησιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες εκδόσεις, να εισέλθουν και να δουν τα στατιστικά του SiteMeter.
Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μεν, αποδεικνύει δε τα ρίσκα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι χρήστες όταν προσθέτουν web εφαρμογές περιορισμένων δυνατοτήτων (lightweight web applications) στα websites τους.
Ενώ αυτές οι μικρο-εφαρμογές –πολλές εκ των οποίων είναι διαθέσιμες δωρεάν- προσφέρουν στους Web publishers έναν απλό και ανέξοδο τρόπο να δίνουν στα sites τους χρήσιμα και δελεαστικά χαρακτηριστικά, προκαλούν πολλές φορές προβλήματα, όπως στην περίπτωση του SiteMeter.
directed by hack7

Η Google ετοιμάζει τον νέο Chrome 7


Στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί τον IE9 beta, η Google ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τη νέα έκδοση του Chrome, η οποία αναμένεται να είναι 60 φορές ταχύτερη

Η Microsoft διέθεσε, την προηγούμενη εβδομάδα, την beta έκδοση του επερχόμενου Internet Explorer 9, ενώ εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσίασαν ποικίλα εντυπωσιακά στατιστικά, υποστηρίζοντας ότι ο IE9αποτελεί τον μοναδικό browser που υποστηρίζει πλήρη hardware acceleration σε HTML5 περιεχόμενο.
Από την άλλη, η Google ετοιμάζει τον επερχόμενο Chrome 7, ο οποίος, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, θα είναι 60 φορές ταχύτερος σε σχέση με τονChrome 6. Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι "το συγκεκριμένο σύστημα συγκεντρώνει το καλύτερο graphics API, το οποίο χρησιμοποιεί σε κάθε OSπου υποστηρίζει ο ChromiumWindows XP/Vista/7Mac OS και Linux".
Η Google έχει δημοσιεύσει μια σειρά από demos, τα οποία απεικονίζουν από ένα ενυδρείο μέχρι 3D φωτογραφίες. Δείχνουν, επίσης, τι είναι εφικτό με τα 2D accelerated APIs.
directed by hack7...

Firesheep: κλοπή κωδικών social networks μέσω... Firefox!

Πόσο ανασφαλές είναι το Internet σήμερα; Τόσο ώστε, κάποιος που βρίσκεται στο ίδιο δίκτυο WiFi με εσάς, να μπορεί να κλέψει όλους τους κωδικούς σας για social networks μέσω του... browser του!

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα περισσότερα sites είναι ανασφαλής με τα σημερινά δεδομένα. Για να το αποδείξει, ο Eric Butler δημιούργησε ένα add-on για τον Firefox που μπορεί να κλέψει όλους τους κωδικούς social networks μέσω απλής σύνδεσης WiFi! Όπως ο ίδιος εξηγεί, το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην απουσία κρυπτογράφησης σε όλη την "έκταση" της "διαδικασίας επικοινωνίας του χρήστη με τα sites".

Τα περισσότερα sites χρησιμοποιούν απλά το πρωτόκολλο HTTP για την επικοινωνία τους με τον browser του χρήστη. Σε αυτό, όμως, (συνήθως) δεν εφαρμόζεται κάποιου είδους κρυπτογράφηση. Αντίθετα, κάποια "ασφαλή" sites, αξιοποιούν τα πρωτόκολλα HTTPS και SLL. Ακόμη και έτσι, όμως, η ίδια η "υποδομή του Internet", εννοώντας όλες τις τεχνολογίες και εφαρμογές που χρησιμοποιούνται τόσο από πλευράς των sites όσο και των χρηστών, δεν προστάζει κρυπτογράφηση σε άλλους τομείς πλην της ίδιας της "γραμμής επικοινωνίας" ανάμεσα στον browser και ένα site. Έτσι, πρόσθετα αρχεία με πιθανότατα ευαίσθητα στοιχεία παραμένουν εκτεθειμένα σε αδιάκριτα βλέμματα. "Πρόσθετα αρχεία" όπως, για παράδειγμα, τα cookies που αποθηκεύει ο browser στο δίσκο, όπου συναντώνται από απλές επιλογές για ένα site (π.χ. "τι χρώμα προτιμά στις σελίδες του ο χρήστης") μέχρι, για δες, τους κωδικούς που έχει σε αυτό!


(Αν)ασφάλεια... στην πράξη!

Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται το Firesheep, ένα νέο add-on για τον Firefox, το οποίο δεν δημιουργήθηκε για κακόβουλους σκοπούς, αλλά για να τραβήξει την προσοχή σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα. Πώς το κάνει αυτό; Δείχνοντας στην πράξη πόσο... αστείο είναι το να υποκλέψει κανείς κωδικούς που "κυκλοφορούν ελεύθερα" σε μια τυπική σύνδεση προς το Internet.

Κατόπιν της εγκατάστασης του, ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί σε ένα δημόσιο δίκτυο WiFi. Το add-on και ο Firefox αναλαμβάνουν την σύλληψη όλων των δεδομένων που "ταξιδεύουν" μέσω του δικτύου WiFi, την "αποκρυπτογράφηση" τους (ουσιαστικά, την "αφαίρεση πρόσθετων πληροφοριών", αφού δεν μιλάμε για πραγματικά κρυπτογραφημένα δεδομένα) και την διατήρηση μόνο των... passwords των άλλων χρηστών προς διάφορα sites και δίκτυα! Στη συνέχεια, ο χρήστης μπορεί με ένα διπλό κλικ σε έναν από τους λογαριασμούς που του έχουν... "αποκαλυφθεί" μέσω του Firesheep να συνδεθεί στο site όπου αυτοί αντιστοιχούν, σαν να ήταν ο χρήστης που τους είχε δημιουργήσει! Φαίνεται απίθανο; Ας το δούμε πιο απλά.

Βρίσκεστε μαζί με ένα φίλο σας σε ένα Internet Cafe, και έχετε και οι δυο από ένα laptop. Ο ένας (ας πούμε... εσείς!) "μπαίνει" στο Facebook για να ελέγξει τα updates του. Ο άλλος (ο... πονηρός φίλος), τρέχει τον Firefox με το Firesheep και, ω, του θαύματος, βλέπει στην οθόνη του τα στοιχεία με τα οποία μπήκατε στο Facebook (τα οποία "βούτηξε από τον... αέρα" ο συνδυασμός Firefox-Firesheep για αυτόν). Απομενει, όταν εσείς "βγείτε" από το Facebook, να επιλέξει αυτός το λογαριασμό σας, να "μπεί" στο διάσημο κοινωνικό δίκτυο με αυτόν και να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία σας. Τόσο απλά.

Φταίει το... σύστημα

Φυσικά, παρά το ότι η χρήση του μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα και κακόβουλους σκοπούς, ο δημιουργός του έχει απόλυτο δίκιο όταν εξηγεί πως "Τα websites έχουν ευθύνη απέναντι στους χρήστες που βασίζονται στις υπηρεσίες τους. Αφού αγνοούν αυτή την ευθύνη εδώ και πάρα πολύ καιρό, τώρα ήρθε η ώρα να αρχίσουμε όλοι να απαιτούμε ένα ασφαλέστερο web. Ελπίζω με το Firesheep οι χρήστες να κερδίσουν". Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στον Firefox, το Firesheep ή κάποιο άλλο... "μαγικό εργαλείο hacking", αλλά στο ότι το ίδιο το web έχει προβλήματα ασφαλείας, που καθιστούν δυνατά φαινόμενα όπως αυτά. Η λύση δεν είναι να αγνοούμε τα υπαρκτά προβλήματα, αλλά να βρούμε τρόπους επίλυσης τους.

Στο ενδιάμεσο, βέβαια, αρκετοί μάλλον θα δουν updates σε Twitter και Facebook που οι ίδιοι δεν "ανέβασαν" ποτέ, εικόνες τους να εξαφανίζονται από το Flickr κ.λπ.

Είδη καλωδίων εικόνας

Είδη καλωδίων εικόνας


S-Video
. . Μπορεί να μεταφέρει σήμα σχετικά χαμηλής ποιότητας, όπως αυτό των καναλιών της τηλεόρασης. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό για να δούμε μία ταινία.
Υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να δώσει εικόνα ένας υπολογιστής σε μια άλλη συσκευή, τηλεόραση στην περίπτωσή μας. Ευτυχώς, όλα τα βύσματα έχουν διαφορετική εμφάνιση. Ένα λαπτοπ μπορεί να δώσει εικόνα με τρεις τρόπους, από τον παλαιότερο με το χειρότερο σήμα, στο νεότερο, αυτά είναι:
  • D-Sub. . Μπορεί να μεταφέρει σήμα αρκετά μεγάλης ανάλυσης, μέχρι 1024 x 768.
  • HDMI.  αποτελεί το τελευταίο επίτευγμα από τα τρία. Μπορεί να μεταδώσει εικόνα υψηλής ποιότητας δηλαδή την μέγιστη που μπορεί να εμφανίσει μια τηλεόραση αυτό τον καιρό, 1920 x 1080.

S-Video, Scart, RCA ↔ S-Video
Από την πλευρά, τώρα, της τηλεόρασης, υπάρχουν 5 τρόποι να φτάσει το σήμα. Κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιούν τον ίδιο τρόπο μεταφοράς εικόνας, όμως έχουν διαφορετικό βύσμα. Θα δούμε πως λύνουμε αυτό το πρόβλημα στη συνέχεια του άρθρου. Ας δούμε η κάθε θύρα της τηλεόρασης με πιο βύσμα του υπολογιστή μπορεί να συνδεθεί:
  • D-Sub ↔ D-Sub
  • HDMI ↔ HDMI
.

Προβλήματα για το Skype

Η δημοφιλής υπηρεσία επικοινωνίας μέσω video, ήχου και instant messages, Skype, «έπεσε» χθες αναγκάζοντας χιλιάδες χρήστες να επιστρέψουν στο… παραδοσιακό τηλέφωνο τους.

Προβλήματα συνάντησε χθες η υπηρεσία Skype, που κατά τη διάρκεια της ημέρας έδειξε να «πέφτει» (να μην είναι προσβάσιμη). Αν και η κατάσταση δείχνει να έχει διορθωθεί για αρκετούς, τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί σε όλη την έκταση τους, και έτσι ίσως και σήμερα να παρουσιάζει αστάθειες για κάποιους χρήστες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Peter Parkes, τα προβλήματα εντοπίζονται στις «supernodes» του δικτύου του Skype,τους «κεντρικούς κόμβους» που παίζουν το ρόλο των «τηλεφωνικών καταλόγων» του δικτύου. Το Skype λειτουργεί με P2P λογική, όχι πολύ διαφορετική από το BitTorrent, με τους ίδιους τους χρήστες του να «δομούν» το δίκτυο του – και κάποιους από αυτούς, με τους «ισχυρότερους» υπολογιστές και τις γρηγορότερες συνδέσεις, να αναλαμβάνουν τον ρόλο των προαναφερθέντων supernodes. Τώρα, πώς είναι δυνατόν σε ένα δίκτυο που, θεωρητικά, είναι ανεξάρτητο από κεντρικούς servers και βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους χρήστες του, να… «πέσει» το αντίστοιχο των «κεντρικών servers», μάλλον μόνο οι ίδιοι οι δημιουργοί του το γνωρίζουν.

Ο Peter Parkes ανέφερε πως το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε σε όλο το δίκτυο, αλλά σε ένα σημαντικό αριθμό των supernodes, το οποίο με την πάροδο του χρόνου επεκτάθηκε, «ρίχνοντας» τον αριθμό συνδέσεων από 21.000.000 σε μόλις 1.000.000. Το πρόβλημα θα χρειαζόταν αρκετές ώρες για να επιλυθεί, μέχρι να οριστούν νέες supernodes, και ακόμη περισσότερες μέχρι να αρχίσουν να λειτουργούν απροβλημάτιστα δυνατότητες όπως το group video calling. Έτσι, αν κατά τη διάρκεια της ημέρας συναντήσετε προβλήματα στην υπηρεσία, ειδικά αν αυτά αφορούν στην επικοινωνία μέσω video, μάλλον θα είναι «απομεινάρια» του χθεσινού προβλήματος – υπομονή και, λογικά, μέχρι αύριο όλα θα λειτουργούν πάλι κανονικά.

Η νέα σειρά συστημάτων από την Intel


Τα νέα ολοκληρωμένα chipset – που ενσωματώνουν μία σειρά από υποσυστήματα τα οποία σήμερα κατασκευάζονται και λειτουργούν ανεξάρτητα - αναμένεται να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη του Internet στο μέλλον, καθιστώντας το έτσι διαθέσιμο οπουδήποτε, ανακοίνωσε αντιπρόσωπος της Intel στο IDF.
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Intel, Pat Gelsinger, οι υπολογιστές και συσκευές κάθε είδους που θα είναι συνδεδεμένοι στο Internet αναμένεται να φτάσουν τα 15 δισεκατομμύρια μέχρι το 2015, με αυτά να συμπεριλαμβάνουν συσκευές πλοήγησης, οδικά συστήματα ψυχαγωγίας και πληροφοριών καθώς και hardware που θα σχετίζεται με δημόσιους χώρους (υγειονομικά δίκτυα, συστήματα κυκλοφορίας κ.α.). Όλες αυτές οι συσκευές αυτές θα πρέπει να στηρίζονται σε ολοκληρωμένα chipset, ώστε να χαρακτηρίζονται από χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και αυξημένη αξιοπιστία.
Όπως δήλωσαν αντιπρόσωποι της εταιρείας, η Intel αναπτύσσει εδώ και καιρό τέτοια ολοκληρωμένα chip: αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι ο επεξεργαστής Atom, που προορίζεται για συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, ATMs και συστήματα διαχείρισης τηλεοπτικού προγράμματος, ενώ τον Ιούλιο είχε ανακοινώσει και νέα συστήματα που ενσωματώνουν κάθε τους υποσύστημα στο ίδιο chip (system on a chip, SOC)
Η εταιρεία εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη μιας νέας πλατφόρμας με την κωδική ονομασία Moorestown, η οποία θα περιλαμβάνει ένα system on a chip με το όνομα Lincroft, καθώς και περιφερειακά υποσυστήματα (διαχείρισης μνήμης, γραφικών και βίντεο) σε ένα και μοναδικό chip. To Moorestown αναμένεται να κυκλοφορήσει έως το 2010.
Παρ’ όλα αυτά, ο Gelsinger τόνισε πως η εταιρεία θα χρειαστεί να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια ώστε να εξελίξει σε ικανοποιητικό βαθμό την αξιοπιστία των λύσεων αυτών, τα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας που χρειάζονται για να λειτουργήσουν, αλλά και τον κύκλο ζωής των προϊόντων που βασίζονται σε αυτά τα chips.

Intel και Nvidia εναντίον AMD

Μια πρόσφατη κίνηση των δυο εταιρειών ίσως δείχνει πως σκοπεύουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι σε ένα «κοινό τους αντίπαλο»: την AMD.

Η Intel και η Nvidia έχουν εδώ και καιρό εμπλακεί σε μια σειρά «μαχών» που ξεκινούν από τα δικαιώματα που έχει η μεν να παράγει ενσωματωμένα στις motherboards chips γραφικών και φτάνουν στο κατά πόσο μπορεί η Nvidia να δημιουργεί chipsets για τους επεξεργαστές της Intel. Τώρα, όμως, οι δυο μεγάλες εταιρείες δείχνουν να… αφήνουν τα όπλα στην άκρη, στρεφόμενες μαζί εναντίον ενός κοινού εχθρού: της AMD.

Η AMD παράγει τόσο κεντρικούς επεξεργαστές όσο και chips γραφικών, «παίζοντας στα χωράφια» και των δυο εταιρειών – στα οποία και, τελευταία, δείχνει να κερδίζει έδαφος. Θα ήταν λογικό, λοιπόν, Intel και Nvidia να συμμαχήσουν εναντίον της. Και μια… υποψία για κάτι τέτοιο φάνηκε πρόσφατα, όταν αμφότερες ζήτησαν να αναβληθεί ένα δικαστήριο που θα λάβαινε χώρα στις 6 Δεκεμβρίου, κερδίζοντας χρόνο για έναν πιθανό εξωδικαστικό συμβιβασμό ανάμεσα τους.

Ο CEO της Nvidia, Jen-Hsun Huang σχολίασε την κίνηση σαν κάτι απλό και αναμενόμενο: «Πάντα `μιλάμε`. Οι δυο εταιρείες μας πάντα `συζητούν`». Και οι δυο εταιρείες, πάντως, δεν είχαν φανεί και τόσο… αποφασισμένες για «συζήτηση» εδώ και περίπου έξι χρόνια, όσα διαρκούν οι νομικές διαμάχες ανάμεσα τους. Και ίσως καταλύτης για την κίνηση τους να είναι το νέο chip «Brazos» της AMD, της οικογένειας Fusion, που αποτελεί ιδανικό συνδυασμό επεξεργαστή και συστήματος γραφικών, διαπρέποντας στο χώρο που στοχεύει, των μικρών, φορητών συσκευών (netbooks, laptops χαμηλών απαιτήσεων, tablets κ.λπ.).