Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Δημιουργία Forum με PHP


Programming
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: phpBB και σύνδεση στο Internet
ΚΟΣΤΟΣ:
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ: 10 λεπτά
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 
Δημιουργήστε τη δική σας κοινότητα όπως εσείς τη φαντάζεστε, εγκαθιστώντας γρήγορα, μέσα σε μόλις δέκα λεπτά, ένα πολύ εύχρηστο σύστημα forum για ατέλειωτες online συζητήσεις! Φτιάξτε τις δικές σας κατηγορίες συζητήσεων, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν άλλα άτομα, ανταλλάσσοντας μηνύματα και απόψεις στα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


Η εγκατάσταση ενός συστήματος forum προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιου χώρου στον server (hosting), όπου θα αποθηκευτούν τα αρχεία, ενώ παράλληλα πρέπει να είναι ενεργοποιημένοι μία server-side γλώσσα προγραμματισμού και ένας database server, όπου θα βρίσκεται η βάση με όλο το υλικό του forum. Στο άρθρο μας θα παρουσιάσουμε την εγκατάσταση και τη ρύθμιση του πασίγνωστου πλέον συστήματος forum phpBB. Το phpBB δουλεύει σε PHP και MySQL database και ανήκει στην ομάδα των λογισμικών ανοιχτού κώδικα.
Επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.phpbb.com. Από το μενού διαλέγετε το "Downloads" για να μεταφερθείτε στη σελίδα όπου θα κατεβάσετε την τελευταία έκδοσή του.




1
ΑΠΟ 4
Αποσυμπιέζετε το αρχείο του phpBB, χρησιμοποιώντας ένα κλασικό πρόγραμμα αποσυμπίεσης αρχείων, όπως τα WinZip, Winrar ή unzip, tar στο Linux. Στη συνέχεια μπαίνετε μέσω FTP στο λογαριασμό σας στον server όπου θα εγκατασταθεί το forum: π.χ. στη σελίδα www.domain.gr. Αφού μεταφερθείτε στο φάκελο όπου "βλέπει" η σελίδα σας (συνήθως είναι /www ή /public_html), δημιουργήστε έναν νέο φάκελο με το όνομα "forum". Στη συνέχεια ανεβάστε τα αρχεία από το φάκελο phpBB2 που έχετε στο PC σας στο φάκελο forum που μόλις δημιουργήσατε. Στην εικόνα βλέπετε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον browser σας για σύνδεση FTP και πώς να μεταφέρετε το forum.




2
ΑΠΟ 4
Αφού ανεβάσετε όλα τα αρχεία στον server, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του forum. Στον browser σας πληκτρολογείτε τη διεύθυνση www..gr/forum/ όπου βρίσκεται το forum σας (όπου το όνομα της σελίδας σας). Στην εμφανιζόμενη σελίδα συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία για τη σύνδεση και την εγκατάσταση του forum με τη βάση δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά θα τα πάρετε από το διαχειριστή του server όπου βρίσκεται ο λογαριασμός σας. Στη συνέχεια, με το πάτημα του κουμπιού "Start install" ξεκινά η εγκατάσταση του forum, η οποία διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Στο επόμενο βήμα το σύστημα θα σας στείλει το αρχείο με τα στοιχεία σύνδεσης της βάσης (με επιλογή του "Just send the file to me and I'll FTP it manually"), το οποίο μετά πρέπει να ανεβάσετε στον κεντρικό φάκελο forum που έχετε δημιουργήσει. Τέλος, διαγράφετε τους φακέλους /contrib και /install για λόγους ασφάλειας και το forum είναι έτοιμο!



3
ΑΠΟ 4
Για τη ρύθμιση του συστήματός σας και τη δημιουργία νέων συζητήσεων και κατηγοριών πρέπει να μπείτε στο administration panel του forum. Αυτό μπορεί να γίνει αν πληκτρολογήσετε τη διεύθυνση http://www..gr/forum/admin. Βάζοντας τα στοιχεία username και password που είχατε δηλώσει κατά την εγκατάσταση, έχετε πρόσβαση στις αλλαγές που θέλετε να κάνετε. Οι πιο βασικές ρυθμίσεις γίνονται στις εξής σελίδες:


General Admin > Configuration: Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να ρυθμίσετε όλα τα βασικά στοιχεία του forum σας, όπως o τίτλος της σελίδας, τα ανά σελίδα μηνύματα και η ημερομηνία.


Forum Admin > Management: Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να δημιουργήσετε νέες κατηγορίες και ομάδες συζητήσεων, καθώς και να δηλώσετε τη σειρά εμφάνισής τους.


Styles Admin > Management: Εδώ μπορείτε να διαχειριστείτε τα γραφικά θέματα του forum σας. Επειδή το phpBB διαθέτει μόνο ένα γραφικό περιβάλλον, πρέπει να επισκεφθείτε τη σελίδα http://www.phpbb.com, για να κατεβάσετε περισσότερα.



4
ΑΠΟ 4




Μεγάλα ελληνικά fora, μερικά από αυτά βασισμένα και στο phpBB2


http://www.freestuff.gr


http://www.forums.gr


http://www.insomnia.gr


http://www.thecityvibe.com/forums


http://www.mad.gr/forum


Σελίδες για γραφικά θέματα (styles) του phpBB2


http://www.phpbbstyles.com


http://www.themesdb.com


http://www.phpbb-design.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish ή με υβριστικό περιεχόμενo που να επιτίθεται σε ένα η περισσότερα άτομα θα διαγράφεται αυτομάτως.