Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

3D στα κινητά μας χωρις γυαλιά.



Την αρχή έκανε η Google στο συνέδριο I/O, για τις συσκευές Android, και τώρα παρουσίασε τη δική του εκδοχή ο οργανισμός EHCI (Engineering Human Computer Interaction) για τις συσκευές της Apple, με iOS. Η τεχνολογία HCP (Head Coupled Perspective) κάνει χρήση της εμπρόσθιας κάμερας ώστε να ανιχνεύει τις κινήσεις του κεφαλιού. Σύμφωνα με αυτές τις κινήσεις, το interface και το περιεχόμενο μίας εφαρμογής περιστρέφονται στους τρείς άξονες. Έτσι ο χρήστης αποκτά την ψευδαίσθηση ότι η εφαρμογή λειτουργεί όχι επάνω σε μία επίπεδη οθόνη, αλλά μέσα σε ένα «κουτί», δηλαδή ένα χώρο με βάθος.
Μπορείτε να κατεβάσετε τη δωρεάν εφαρμογή «i3D» από το app store της Apple στο iPhone 4 ή στο iPad 2, για να δείτε μέσω κάποιων interactive demos πως θα λειτουργήσει αυτή η τεχνολογία, αν εφαρμοστεί τελικά.

O quad-core Snapdragon έρχεται στις αρχές του 2012


Μετά από τόσους μήνες leaks και συζητήσεων γύρω από τα νέα Windows, πριν λίγες ώρες είχαμε το πρώτο demo τους. Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης σχετικά με τα Windows 8, μάθαμε πως το νέο λειτουργικό της Microsoft θα τρέχει είτε σε x86 είτε σε ARM. Έτσι, η Qualcomm έδωσε τις πρώτες πληροφορίες για την επόμενη γενιά του Snapdragon, που υπολογίζεται να βγει στην παραγωγή τους πρώτους μήνες του 2012.
Σύμφωνα με την Qualcomm, ο κάθε πυρήνας του quad-core Snapdragon θα είναι συγχρονισμένος στα 2,5 GHz κάτι που αυξάνει κατακόρυφα την απόδοση στην αναπαραγωγή multimedia περιεχομένου, ενώ επιπλέον θα υποστηρίζει WLAN, LTE, 3G, GPS, Bluetooth και stereoscopic 3D video. Η αντίστοιχη dual-core έκδοση του chip της εταιρείας θα υποστηρίζει όλες τις δυνατότητες των νέων Windows.

Οθόνη που διπλώνει από την Samsung


Το Advanced Institute of Technology της Samsung ανακοίνωσε ότι κατάφερε να κατασκευάσει μια νέα οθόνη AMOLED, η οποία διπλώνει στη μέση όπως ένα φύλλο χαρτί. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η φθορά από το συνεχές δίπλωμα είναι σχεδόν αμελητέα.
Οι ερευνητές πήραν το prototype που δημιούργησαν και το δίπλωσαν στη μέση, για να το επαναφέρουν εν συνεχεία στην αρχική του κατάσταση. Η διαδικασία επαναλήφθηκε 100.000 φορές. Θα περίμενε κανείς ότι η οθόνη θα είχε σημαντική φθορά μετά από τόσες τσακίσεις. Κι όμως, η μόνη επίπτωση ήταν μια απώλεια φωτεινότητας της τάξης του 6% στην ευθεία γύρω από την οποία δίπλωνε η οθόνη. Όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες της Samsung, μια τέτοια διαφορά φωτεινότητας πολύ δύσκολα γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για οθόνη αφής, οπότε έχουμε να κάνουμε με μια τεχνολογία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε smartphones και tablets. Πρακτικά, η εφεύρεση της Samsung ανοίγει το δρόμο για φορητές συσκεύες οι οποίες θα έχουν ταυτόχρονα και μεγάλες οθόνες, αλλά και compact διαστάσεις.

Το Motorola Xoom πάει στο 1.7GHz


Πάνω που νομίζαμε ότι το Motorola Xoom είχε ήδη κάνει πολλά με το 1.5GHz στο οποίο ανέβασαν τους πυρήνες του επεξεργαστή του, έρχεται ένας νέος kernel στα xda forums και ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και για την ακρίβεια στο 1.7GHz. Βέβαια αυτό δεν ισχύει παντού καθώς από ότι φαίνεται πολλοί είναι αυτοί που πέφτουν σε ένα boot loop χωρίς τελειωμό, πράγμα όμως τελείως αναμενόμενο.
Όσοι ήταν όμως οι τυχεροί και είχαν για κάποιο λόγο σταθερή συσκευή είδαν τρελά νούμερα στα διάφορα benchmarks. Αναφορές και screenshots δείχνουν 70MFLOPS στο Linpack και Quadrant score κοντά στις 5.000.
Μη ψάχνετε λόγο και ουσία στο εγχείρημα αυτό καθώς δε θα βρείτε. Οι custom kernels και τα πειράγματα στις συσκευές παύουν την εγγύηση και κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν και προβλήματα σε αυτές.
Για αυτό εκ του ασφαλούς σας δείχνουμε τις δυνάμεις του tegra 2 chip:

Mac OS X Lion


Η έκτη έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος Mac OS είναι γεγονός και ονoμάζεται Lion. Κυκλοφορεί αυτό τον Ιούλιο ως αναβάθμιση της τρέχουσας έκδοσης Snow Leopard και μαζί της φέρνει πάνω από 250 νέα χαρακτηριστικά όπως νέα gestures, full screen πολλαπλών εφαρμογών, λειτουργία Mission Control, Launchpad και ανανεωμένη την εφαρμογή Mail.
H έκδοση Mac OS X Lion θα βρίσκεται διαθέσιμη για download από τον Ιούλιο στο Mac App Store με τιμή 29,99 δολάρια Αμερικής.
Mac OS X Lion
Mac OS X Lion