Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ

Υπόθεση “Gamato”: Κακούργημα αντιμετωπίζει ο φερόμενος ως διαχειριστής του site


Κακούργημα αντιμετωπίζει ο 29χρονος φερόμενος ως διαχειριστής του γνωστού torrent site “Gamato”, το οποίο έκλεισε οριστικά τον Μάρτιο, μετά από μήνυση της ΕΠΟΕ και σύλληψη 6 ατόμων.
Ο 29χρονος, σύμφωνα με τα όσα διαβάζω στο site της “Ελευθεροτυπίας”, κατηγορείται για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας κατ΄εξακολούθηση και παραπέμπεται για δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος, που αρνείται τις κατηγορίες, είχε συλληφθεί στην περιοχή της Νεάπολης μετά από έφοδο των αστυνομικών στο σπίτι του. Έφοδοι και συλλήψεις της αστυνομίας είχαν γίνει τότε και σε άλλα πέντε σπίτια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Αριδαία.
«Ήμουν κι εγω απλός χρήστης. Δεν είμαι διαχειριστής. Απλώς κατέβαζα τραγούδια και ταινίες. Το γνωρίζω ότι ήταν παράνομο, αλλά το κάνει σχεδόν όλος ο κόσμος», υποστηρίζει από την πλευρά του ο 29χρόνος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να γίνει η δίκη.
Ο server που φιλοξενούσε το “Gamato” σύμφωνα με το βούλευμα βρισκόταν στην Ολλανδία.


αποσμασμα απο την εφημεριδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Στο κακουργοδικείο παραπέμπεται 29χρόνος φερόμενος ως διαχειριστής της δημοφιλούς ιστοσελίδας «gamato» μέσω της οποία διακινούνταν δωρεάν ταινίες, τραγούδια και προγράμματα υπολογιστών.
Πρόκειται για έναν υπάλληλο τεχνικής εταιρίας που κατηγορείται για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας κατ 'εξακολούθηση και παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Ο 29χρόνος, που αρνείται κάθε κατηγορία, είχε συλληφθεί στην περιοχή της Νεάπολης ύστερα από έφοδο αστυνομικών στο σπίτι του, τον περασμένο Μάρτιο. Τότε, η αστυνομία είχε κάνει εφόδους και συλλήψεις σε πέντε σπίτια, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Αριδαία, ύστερα από καταγγελία για παράνομη λειτουργία της ιστοσελίδας gamato.info.
"Ήμουν και γω απλός χρήστης. Δεν είμαι διαχειριστής. Απλώς κατέβαζα τραγούδια και ταινίες. Το γνωρίζω ότι ήταν παράνομο, αλλά το κάνει σχεδόν όλος ο κόσμος", υποστηρίζει από την πλευρά του ο 29χρόνος, που στο μεταξύ έχει αφεθεί ελεύθερος ως τη δίκη.
Η  Εταιρία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα διέθετε παράνομα δωρεάν 3,2 εκατομμύρια τίτλους τραγουδιών, ταινιών και προγραμμάτων, στους περίπου 800 χιλιάδες χρήστες της, χωρίς να καταβάλει πνευματικά δικαιώματα, αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το βούλευμα, ο κεντρικός σέρβερ της ιστοσελίδας ήταν εγκατεστημένος στην Ολλανδία.

Η Google ψάχνει για νέους επιστήμονες

Ένα νέο project της Google, το Google Science Fair, αφορά αποκλειστικά έφηβους, τους οποίους και καλεί όχι απλά να αποδείξουν την εφευρετικότητα τους σε επιστημονικά projects, αλλά πως αποτελούν τον… επόμενο Αϊνστάιν!

Το Google Science Fair φαντάζει πραγματικά πρωτότυπο στα μάτια μας, και όντως, είναι ως ένα σημείο, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει online και σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Τα «science fairs», όμως, δεν είναι κάτι νέο, και σίγουρα δεν ξενίζουν τους… συμπατριώτες της Google, στην Αμερική.

Ίσως έχετε δει σε κάποια από τις… άπειρες ταινίες με «περιπέτειες φοιτητών», γενικώς και αορίστως, πως κάποιοι από αυτούς περιστασιακά καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα «επιστημονικό πείραμα» και να δημιουργήσουν ένα δικό τους project, συχνά ως πρόταση σε ένα σημαντικό σύγχρονο πρόβλημα – π.χ. σχεδιάζοντας «οικολογικές» κατασκευές με… Lego, δημιουργώντας «μηχανές χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων» με… μανταλάκια και λαστιχάκια κ.λπ. Το κοντινότερο που υπάρχει σε αυτό στη χώρα μας είναι το κλασσικό –αλλά απόλυτα καθοδηγούμενο από τους δασκάλους- «πείραμα με τις φακές και τα φασόλια» που αρκετοί κάναμε στο… νηπιαγωγείο, «για να δούμε πώς φυτρώνουν οι σπόροι των οσπρίων» (συνήθως «βουτηγμένοι» σε ένα κομμάτι βαμβάκι). Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη Google και το τελευταίο project της; Μα… Αυτό ακριβώς είναι το τελευταίο project της!

Το Google Science Fair είναι μια τέτοια «επίδειξη επιστημονικών προτάσεων» από φοιτητές –ή, γενικότερα, άτομα στο ηλικιακό πλαίσιο 13 με 18 ετών- που θα λάβει χώρα αποκλειστικά online, και απευθύνεται σε όλους τους… επίδοξους Αϊνστάιν του πλανήτη! Η Google παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο τα εργαλεία με τα οποία θα μπορέσει να περιγράψει και προβάλλει online το project του – συνδυάζοντας τεχνολογίες που ήδη χρησιμοποιεί σε άλλες υπηρεσίες της, όπως streaming video από YouTube, συνεργατική συγγραφή κειμένων από Google Docs/Wave, «προσωπική σελίδα του project» σε στυλ Blogger κ.λπ.

Και επειδή δεν μιλάμε για «μια απλή υπηρεσία» αλλά ένα είδος online διαγωνισμού, τα καλύτερα projects θα βραβευθούν με υποτροφίες καθώς και ευκαιρίες εργασίας για τους συντελεστές τους. Συνδυάστε το με τη δήλωση του Bill Gates στη φετινή Technonomy conference, πως «πιθανότατα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, περισσότεροι άνθρωποι θα μελετούν online από ότι σε Πανεπιστήμια και κολέγια», και… Ξαφνικά οι «δικές μας» σπουδές, με τα… «απλά» τετράδια και βιβλία, μοιάζουν τόσο μα τόσο απαρχαιωμένες!

Sony: οι νέες Internet τηλεοράσεις με Google TV


Η Sony υποστηρίζει ότι οι νέες της τηλεοράσεις θα είναι οι "πρώτες HDTV παγκοσμίως, οι οποίες θα βασίζονται στο Google TV". Η διαγώνιος των νέων μοντέλων θα κυμαίνεται από 24 έως 46 ίντσες και θα είναι άμεσα διαθέσιμα στις Η.Π.Α..
Όσον αφορά στην τιμή των καινούριων τηλεοράσεων, η Sony αποκάλυψε ότι το μοντέλο των 24 ιντσών θα κοστίζει $600 (περίπου €430), των 32 ιντσών $800 (€572), των 40 ιντσών $1000 (€716) και το μεγαλύτερο με διαγώνιο46 ιντσών $1400 (€1002).
Οι Internet τηλεοράσεις της Sony χρησιμοποιούν τον Chrome ως τονGoogle TV browser, ενώ έχουν και ενσωματωμένο Wi-Fi. Η πλειοψηφία των μοντέλων είναι 1080p edge-lit LED, εκτός από αυτό των 24 ιντσών, το οποίο είναι CCFL-backlit. Όλες οι νέες τηλεοράσεις είναι εξοπλισμένες με 4 HDMI inputs και 4 USB θύρες.

Επιπλέον, η Sony προσφέρει ένα Blu-ray player με δυνατότητες Internet, το οποίο ενσωματώνει το Google TV και η τιμή του φτάνει τα $400 (€286).
Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία διάθεσης των νέων μοντέλων στην Ευρώπη. 

Τα αποκαλυπτήρια του Chrome OS

Επιτέλους, η Google αποφάσισε να αποκαλύψει και επίσημα πια το Chrome OS ως ένα προϊόν με «εμπορικό μέλλον», αναρτώντας αναλυτικές πληροφορίες για αυτό στο web και καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να αναλάβει ρόλο beta tester.

Το ChromeOS «γεννήθηκε» ως ιδέα στην Google μετά την κυκλοφορία και επιτυχία του Google Chrome, του browser που έδειξε το πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας «ταχύτητα» για τον απλό χρήστη. Μέσω του Chrome browser η Google συνειδητοποίησε πως ο τυπικός χρήστης όχι μόνο χρησιμοποιεί πια τον υπολογιστή του κυρίως «για να μπαίνει στο Internet» -επισκεπτόμενος sites, κάνοντας chat με φίλους, ανταλλάσσοντας emails και status updates, βλέποντας video κ.λπ.- αλλά… δεν χρειάζεται και πολλά περισσότερα από αυτά! Και έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα λειτουργικό που θα έκανε ειδικά αυτά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υιοθετώντας απόλυτα τη νοοτροπία «απλό και γρήγορο» του Chrome Browser και, παράλληλα, διορθώνοντας κάποια προβλήματα των «κλασσικών» λειτουργικών συστημάτων.


Λειτουργικό με… στόχο

Όπως είπαμε, λοιπόν, το Chrome OS είναι ένα… συνειδητοποιημένο λειτουργικό σύστημα: δεν θέλει να αντικαταστήσει τα Windows, το Mac OS X ή μια από τις «γεύσεις» του Linux. Δεν είναι καν αυτό που θα λέγαμε ένα «πλήρες» λειτουργικό σύστημα, αφού δεν παρέχει εγγενώς υποστήριξη εκτέλεσης «τοπικών εφαρμογών», δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί offline δίχως συμβιβασμούς αλλά και... δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί σε όλους τους υπολογιστές! Τουλάχιστον, όχι «στην κανονική του έκδοση».

Το Chrome OS έχει διαχωριστεί σε δυο ανεξάρτητες μα συσχετιζόμενες «οντότητες»: το ίδιο το «επίσημο» Chrome OS, που θα κυκλοφορήσει μόνο μέσω κάποιων notebooks που θα δημιουργήσουν εταιρείες που συνεργάζονται με την Google (η λίστα συμπεριλαμβάνει ονόματα όπως Acer, Asus, HP, Samsung, Dell κ.ά.) και το «ανοιχτό» Chromium OS που, όντας Open Source, θα μπορεί να «κατέβει» και «εγκατασταθεί» σχεδόν σε οποιονδήποτε υπολογιστή – αρκεί ανεξάρτητοι developers, πέρα από την ίδια τη Google, να φροντίσουν για τα όποια θέματα συμβατότητας. Η ίδια η Google εστιάζει την προσοχή της στο «επίσημο» Chrome OS και σε πολύ συγκεκριμένες διαρρυθμίσεις hardware: αρχικά, σε small factor Notebooks, μικρά, ελαφριά, σχεδόν… υποχρεωτικά με γρήγορο δίσκο SSD αντί για «κλασσικό» σκληρό δίσκο (λόγω αυξημένων επιδόσεων-αξιοπιστίας). Επιπλέον, όμως, ένα τμήμα του λειτουργικού θα βρίσκεται σε hardware μορφή, σε ένα τσιπάκι μνήμης, βοηθώντας στη γρήγορη φόρτωση του (η Google στοχεύει σε χρόνους κάτω των 7 δευτερολέπτων από το «άνοιγμα» του υπολογιστή μέχρι τη στιγμή που έχει φορτωθεί πλήρως το desktop του), κάτι που, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο στους υπολογιστές που σχεδιάζονται ειδικά για το Chrome OS. Πρόσθετη διαφορά, πως το Chrome OS θα γίνεται update αυτόματα ενώ το Chromium OS θα απαιτεί περισσότερη συντήρηση από πλευράς του χρήστη, αφού θα πρέπει να κατεβάζει και εγκαθιστά «χειροκίνητα» τα updates του.

Hardware για το Software

Η ίδια η Google διαθέτει από τώρα –αλλά δυστυχώς, μόνο για όσους δηλώσουν ενδιαφέρον, επιλεγούν από την ίδια και… τυγχάνουν κάτοικοι Αμερικής- ένα «δικό της» Notebook που αποτελεί μια βάση-παράδειγμα για τους άλλους κατασκευαστές και το «πώς θα πρέπει να είναι τα συμβατά-με-το-Chrome OS-Notebooks», το Cr-48. Πρόκειται για «το κοντινότερο σε επίσημο Notebook της Google» που θα δούμε, αφού η ίδια η Google δεν δηλώνει ενδιαφέρον να διαθέσει εμπορικά ένα «δικό της» Notebook, επαναλαμβάνοντας το πείραμα που έκανε στο χώρο της κινητής με το Nexus One.



Το Cr-48 είναι μικρό, ελαφρύ, εξοπλισμένο με γρήγορο SSD, πλήρες πληκτρολόγιο και μεγάλο touchpad, οθόνη LCD 12’’ και δικτύωση μέσω Wi-Fi και 3G – ώστε να έχει πάντα πρόσβαση, Wi-Fi στο σπίτι και το γραφείο, 3G εν κινήσει. Το βάρος του κυμαίνεται στα 1.7Kg και έχει περισσότερες από 8 ώρες αυτονομία (με ενεργή χρήση) και μια εβδομάδα αναμονής (standby). Επιπλέον, το εμπεριεχόμενο Chrome OS μπορεί να έχει φορτωθεί «από το μηδέν» (από τη στιγμή που θα ανοίξει το Notebook) σε περίπου 10 δευτερόλεπτα (χρόνος που θέλει να βελτιώσει η Google), ενώ η επαναφορά από sleep mode είναι στιγμιαία.

Πρόσθετες αλλαγές στο… κατεστημένο των υπολογιστών, για τις οποίες ήδη έχουν αρχίσει αρκετοί να παραπονιούνται, εντοπίζονται στη διαρρύθμιση του πληκτρολογίου – στο οποίο το Caps Lock έχει δώσει τη θέση του σε ένα νέο πλήκτρο Search για αναζητήσεις, ενώ τα F keys είναι… παρελθόν, έχοντας αντικατασταθεί από πραγματικά «πλήκτρα λειτουργιών» - αλλαγής της φωτεινότητας της οθόνης, «μετακίνησης μπρος-πίσω» (που έχουμε συνηθίσει να συναντούμε από default σε πολλά mice) κ.λπ.

Βασικές αρχές

Το Chrome OS εμπεριέχει ένα σετ κανόνων βάσει των οποίων αναπτύσσεται. Πρέπει να είναι εύκολο στη χρήση –σχεδόν όσο ο ίδιος ο Chrome- αλλά και γρήγορο. Για το επιτύχει, η Google έχει εξαρχής «ξεφορτωθεί» αρκετά στοιχεία που θα περίμενε κανείς να συναντήσει σε έναν τυπικό υπολογιστή – στο Chrome OS δεν γίνονται «εγκαταστάσεις εφαρμογών» που θα μπορούσαν να το καθυστερήσουν. Δεν υπάρχει floppy disk drive και, κατ’ επέκταση, δεν γίνεται καν έλεγχος για αυτό κατά την εκκίνηση του Notebook όπου βρίσκεται εγκατεστημένο. Το ίδιο το “bios” του συνεργάζεται στενά με το «software» τμήμα εμπεριέχει ελέγχους ασφαλείας που κρίνουν αν το ίδιο το λειτουργικό σύστημα (και τα δεδομένα του χρήστη) είναι ασφαλές, αλλιώς προσπαθούν να λάβουν αυτόματα μέτρα αντιμετώπισης του όποιου προβλήματος. Ο πυρήνας (kernel) του Linux που χρησιμοποιείται ως βάση για το Chrome OS είναι επίσης απαλλαγμένος από περιττά στοιχεία και έχει δεχτεί προσθήκες και τροποποιήσεις (patches) για ακόμη ταχύτερη λειτουργία και καλύτερη απόκριση στις κινήσεις του χρήστη. Και, όπως άλλωστε είχε γίνει γνωστό και στο παρελθόν… δεν υπάρχει υποστήριξη εκτύπωσης!

Όσον αφορά στην ίδια την εκτύπωση, η Google έχει δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο που ορίζει πως οι νέοι εκτυπωτές δεν θα συνδέονται απευθείας με τον υπολογιστή, αλλά… με το Internet («το cloud»), και ο υπολογιστής θα επικοινωνεί μαζί τους δικτυακά. Το θετικό είναι πως έτσι εξαφανίζεται πλήρως η ανάγκη για σύστημα διαχείρισης εκτυπωτών και συγκεκριμένα μοντέλα drivers στην πλευρά του υπολογιστή, και, μαζί με αυτά, οι όποιες… ασυμβατότητες και προβλήματα που όλοι έχουμε περιστασιακά συναντήσει με τέτοιες συσκευές. Το μειονέκτημα, κατ’ εμάς, είναι πως ενώ μπορεί να έχεις έναν υπολογιστή και έναν εκτυπωτή δίπλα-δίπλα, στο ίδιο δωμάτιο, ίσως η μια συσκευή να μην μπορεί να «μιλήσει» στην άλλη αν δεν υπάρχει πρόσβαση στο Internet – κάτι που φαίνεται… αστείο, αλλά όχι και τόσο απίθανο!

Άλλο εφαρμογές, άλλο "apps"

Η λύση στο πρόβλημα των εφαρμογών –αφού ένας υπολογιστής χωρίς λογισμικό είναι άχρηστος- εντοπίζεται στο Chrome Web Store, από το οποίο ο χρήστης θα μπορεί να εγκαταστήσει στο Chrome OS “web apps”, εφαρμογές που δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από τα extensions που χρησιμοποιούμε σήμερα στον Chrome browser. Αξίζει να θυμίσουμε πως η Google γνωρίζει πως αυτό θα φανεί λίγο σε όσους έχουν συνηθίσει τη χρήση… «κανονικών» υπολογιστών/λειτουργικών συστημάτων, και για αυτό έχει εδώ και καιρό αρχίσει την ανάπτυξη πρόσθετων libraries για το λειτουργικό της που ναι μεν «είναι κατά βάση μόνο ένας browsers», αλλά μέσω αυτών θα μπορεί να παρουσιάζει γραφικά με 3D επιτάχυνση, καθιστώντας δυνατή τη δημιουργία «web apps» μεν, που θα «συμπεριφέρονται» ως «κανονικές εφαρμογές και παιχνίδια» δε. Και για αυτό στην πρώτη παρουσίαση του Chrome Web Store είχε παρουσιάσει, ανάμεσα σε άλλα, και μια έκδοση του γνωστού Lego Star Wars να «τρέχει» μέσω browser.

Κατά τα άλλα, μπορεί οι εφαρμογές και τα παιχνίδια του Chrome OS να είναι «web» και «βασισμένες στο cloud», αλλά θα υπάρχει και offline υποστήριξη, για να είναι δυνατή η χρήση τους ακόμη και όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στο Internet. Αρχικά η Google «ποντάρει» στις offline δυνατότητες της HTML5 για αυτό, ώστε, π.χ., να μπορεί κανείς να εργάζεται στο Google Docs δίχως «να είναι online» και να μπορεί απλά να «συγχρονίσει» την εργασία του όταν ξαναβρεθεί σε σημείο με πρόσβαση. Κατά πόσο, όμως, θα υποστηρίζεται offline χρήση από την πλειοψηφία των web apps, είναι κάτι που μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε στην πράξη.

Και… πότε με το καλό;

Δυστυχώς, ενώ οι πιο αισιόδοξοι περίμεναν πως θα μπορούν να περάσουν την εορταστική περίοδο που σηματοδοτεί το πέρας του 2010… αγκαλιά με ένα Chrome OS Notebook, η Google αναφέρει πως το λειτουργικό της σύστημα –και τα Notebooks μέσα από τα οποία θα το γνωρίσουμε- θα κάνουν την εμφάνιση τους στις αρχές του επόμενου έτους. Με άλλα λόγια, μάλλον δεν θα δούμε «επίσημο Chrome OS» από κοντά μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2011, ενώ μάλλον δεν είναι και απίθανο, αφού η διάθεση του δεν θα εξαρτηθεί μονάχα από την ίδια την Google αλλά και από τους κατασκευαστές των Notebooks, να το δούμε εν δράσει το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Υπομονή!

Να κλείσουμε σημειώνοντας πως και η ίδια η Google δεν θεωρεί πως τα Notebooks με Chrome OS θα μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τον «βασικό» υπολογιστή του χρήστη. Η λογική τους είναι αυτή ενός «συνοδευτικού» μηχανήματος, που θα μπορεί να χρησιμοποιείται το ίδιο εύκολα από πολλούς χρήστες στο ίδιο σπίτι, να είναι εύκολο στο κουβάλημα, ιδανικό «για μια αναζήτηση στα γρήγορα», αλλά ίσως και για το ρόλο που αυτή τη στιγμή καλύπτουν τα… κινητά και τα tablets, για ένα ακόμη πιο γρήγορο «casual παιχνιδάκι» όταν θέλει κανείς να χαλαρώσει.

Με αυτά κατά νου, και με την αρχική εκτίμηση της Google για κόστος των τυπικών Chrome OS Notebooks στα $300-$400 (€226 - €302), σας φαίνεται ελκυστική η πρόταση ενός Chrome OS Notebook; Μήπως θα προτιμούσατε ένα «τυπικό» laptop – netbook, που ναι μεν μπορεί να ήταν λιγάκι πιο αργό «ως συνολική εμπειρία» αλλά θα είχε και ένα «πλήρες λειτουργικό σύστημα» που δεν θα βασιζόταν σχεδόν αποκλειστικά στο Web; Ή, ίσως, ένα –μάλλον πιο εύχρηστο και με καλύτερο form factor- tablet;




















directed by hack7 
_____________________________________________________________________________________

Νέα Kinect hacks: Call of Duty και Rainbow Six στο PC!


Ένας νέος προγραμματιστής μας τρελαίνει ακόμα περισσότερα, με τα νέ Kinect Hacks! Ο demize2010 παίζει Call of Duty και Rainbow Six, χρησιμοποιώντας το Kinect (αλλά και τα Wii Remotes). Δείτε τα βίντεο
Εδώ στο hacker7tech μας αρέσουν πολύ τα hacks του Kinect και η χρήση της συσκευής στο PC. Ειδικά όταν βλέπεις ότι κάποιος παίζει Call of Duty έτσι, πραγματικά αναρωτιέσαι γιατί δεν υπάρχουν ήδη τέτοια games, στο XBOX360. Για να δούμε τα βίντεο παρακαλώ!

Σχετικά Video

Call of Duty on Kinect with WiimoteRainbow Six FPS on Kinect

Ασύρματη κάρτα γραφικών GTX460


H KFA2 NVIDIA GeForce GTX 460 WHDI είναι η πρώτη κάρτα γραφικών που μεταδίδει το σήμα εικόνας με ασύρματο τρόπο.
Η KFA2 είναι μια άγνωστη εταιρεία στη χώρα μας, καθώς είναι θυγατρική της εξίσου άγνωστης Galaxy. Το τελευταίο της δημιούργημα ξεφεύγει από την πεπατημένη, καθώς πρόκειται για μια mainstream κάρτα γραφικών που βασίζεται στο GPU Nvidia GeForce GTX460, πλαισιώνεται από 1GB μνήμης και χρησιμοποιεί τεχνολογία wireless για την αναμετάδοση του σήματος εικόνας χωρίς καλώδια.
Η κάρτα, διαθέτει τυπικές θύρες DVI και HDMI, αλλά προσθέτει πέντε ομοαξονικές υποδοχές, στις οποίες συνδέονται ισάριθμες κεραίες. Με τη βοήθειά τους, το σήμα ταξιδεύει σε μια συχνότητα 5GHz, με εμβέλεια μέχρι τα 30 μέτρα, μεταφέροντας εικόνα μέγιστης ανάλυσης 1080p στα 60Hz, σε monitor, τηλεόραση ή projector. Στο άλλο άκρο, πριν την οθόνη πρέπει να παρεμβάλλουμε τον ειδικό δέκτη που συνοδεύει την κάρτα.
Η ασύρματη τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι η Wireless Home Digital Interface της εταιρείας ΑΜΙΜΟΝ και με τη βοήθειά της, μπορείτε να στείλετε το σήμα εικόνας και σε άλλα δωμάτια μέσα από τοίχους. Δεν ξέρουμε πότε και εάν η KFA2 NVIDIA GeForce GTX 460 WHDI θα έρθει στη χώρα μας, αλλά σύντομα θα αρχίσει η διάθεσή της σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, οπότε μπορείτε να την προμηθευτείτε online.


Οι "ύπουλες" εφαρμογές του Facebook


Τα καινούρια χαρακτηριστικά που έχει προσθέσει το Facebook, προσθέτουν κρυφά εφαρμογές στο προφίλ των χρηστών
Όταν ένα software εγκαθίσταται αυτόματα στον υπολογιστή σας χωρίς εσείς να το γνωρίζετε, αυτό αποκαλείται malware. Αλλά πως μπορούμε να ονομάσουμε την πράξη όταν εφαρμογές του Facebook προστίθενταιαυθαίρετα στο προφίλ χωρίς εσείς να έχετε γνώση αυτού και φυσικά χωρίς να έχετε δώσει τη συγκατάθεσή σας;
Κι όμως αυτό συμβαίνει πλέον στην πιο δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορείτε να το ξεφορτωθείτεεύκολα.
Αν επισκεφτείτε συγκεκριμένα sites, ενώ έχετε κάνει log in στο Facebook, μια εφαρμογή για αυτές τις ιστοσελίδες εγκαθίσταται κρυφά στο προφίλσας. Δεν χρειάζεται να έχετε ανοιχτή τη σελίδα του Facebook, δεν χρειάζεται να έχετε κάνει log in σε αυτά τα sites για να εμφανιστούν οι εφαρμογές. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και όπως φαίνεται δεν υπάρχει επιλογή στα privacy settings για να σταματήσει να γίνεται αυτό.
Απ' ό,τι φαίνεται οι εφαρμογές σχετίζονται άμεσα με τα πρόσφαταχαρακτηριστικά και εργαλεία που πρόσθεσε το Facebook. Όλα τα sites, τα οποία αφήνουν αυτό το "στίγμα" έχουν ενσωμάτωση στο Facebook και η λίστα περιλαμβάνει τα TechCrunch, CNET, Washington Post και άλλα.
Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο τι πληροφορίες συλλέγουν αυτές οι εφαρμογές από τα προφίλ των χρηστών. Οι φίλοι σας δεν τα βλέπουν αυτόματα, αλλά αν ανατρέξετε στη σελίδα με τα applications, μπορείτε να δείτε τη λίστα των φίλων σας που έχουν και αυτοί εγκατεστημένη την εφαρμογή και κατά συνέπεια τις browsing συνήθειές τους. Από την άλλη, υπάρχουν εκείνα τα sites σαν το Washington Post που έχουν ένα πεδίο που ονομάζεταιFacebook Network News, το οποίο σας δείχνει μια λίστα με τους φίλους σας που είχαν πρόσφατα επισκεφτεί τη σελίδα.
Πώς να μπλοκάρετε τις εφαρμογέςΤο να επιλέξετε να μη συμμετέχετε μέσω του Instant Personalization δεν αποτρέπει τις εφαρμογές από το να εμφανίζονται. Δυστυχώς, το να αφαιρέσετε αυτού του είδους εφαρμογές απαιτεί περισσότερη επιδεξιότητα από το απλά να αλλάξετε κάποια ρύθμιση.
Για να δείτε τη λίστα των εγκαταστημένων σας εφαρμογών, κάντε κλικ στο "Λογαριασμός" (account), που βρίσκεται στην δεξιά άκρη της σελίδας και μετά επιλέξτε "Ρυθμίσεις Εφαρμογών" (application settings) από το drop-down μενού. Αν κάνετε κλικ στο "Επεξεργασία Ρυθμίσεων" (edit settings) για κάποια από τις νέες εφαρμογές, θα βλέπετε πάντα μια καρτέλα με την ονομασία "Επιπλέον Άδειες" (additional permissions), η οποία έχει ένα κουτάκι που δεν είναι τσεκαρισμένο εξ αρχής. Η επιλογή του, αυτόματα δίνει δικαιώματα στην εφαρμογή να "Δημοσιεύει την πρόσφατη δραστηριότητα στον Τοίχο μου" (publish recent activity to my wall).
Το να πατήσετε το Χ και να προσπαθήσετε να διαγράψετε μια εφαρμογή, αυτό θα την αφαιρέσει προσωρινά από τη λίστα σας, αλλά θαεπανεμφανιστεί εφόσον επιστρέψετε στο συγκεκριμένο site.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βεβαιώνεστε κάθε φορά που θέλετε να πλοηγηθείτε στο Internet ότι έχετε κάνει log out από το Facebook καιδεν έχετε απλά κλείσει τη σελίδα. Ένας άλλος τρόπος είναι ναδιαγράφετε οποιαδήποτε εφαρμογή κάθε φορά που εμφανίζεται.
Για να μπλοκάρετε μόνιμα κάποια εφαρμογή, θα πρέπει να κάνετε κλικ στο "Προφίλ" από το παράθυρο "Ρυθμίσεις εφαρμογών"  και να επιλέξετε "Αφαίρεση Εφαρμογής". 

MSI: Οι νέες κάρτες N460 GTX Cyclone


Η MSI αποκάλυψε τη νέα της σειρά από κάρτες γραφικών, N460 GTX Cyclone, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα πιο πρόσφατα chips της Nvidia
Η νέα σειρά με κάρτες γραφικών της MSI, τις οποίες η εταιρεία μόλις πρόσφατα ανακάλυψε, περιλαμβάνουν τις N460GTX Cyclone 768D5/OCκαι N460GTX Cyclone 1GD5, ενώ απαρτίζονται από τα “Military Classεξαρτήματα της MSI και έχουν τον αποκλειστικό Cyclone thermal σχεδιασμό με 9cm PWM ανεμιστήρα.
Οι κάρτες συνοδεύονται, επίσης, από υποστήριξη για επεξεργαστή μεγάλης τάσης μέσω του afterburner overclocking λογισμικού της MSI, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, μπορεί να αυξήσει την απόδοση κατά30%.
Επιπλέον, η MSI υποστηρίζει ότι έχει καταφέρει και έχει μειώσει κατά 15% τον θόρυβο τον οποίο παράγουν οι καινούριες κάρτες γραφικών. 

Sapphire Radeon HD 5550 1GB: Μικρή, αθόρυβη και απόλυτα ικανοποιητική


Μια κάρτα από τη Sapphire που βασίζεται σε ένα νέο GPU της ATI και προορίζεται για χρήση σε κάποιο Media Center PC

Η σειρά Radeon HD5000 κοντεύει να κλήσει το πρώτο χρόνο κυκλοφορίας της, με την ATI να συνεχίζει να παρουσιάζει νέα GPUs, κυρίως στο mid και low end κομμάτι. Ένα από αυτά τα GPUs είναι και το Radeon HD5550, το οποίο αποτελεί μια ελαφρώς "κομμένη" έκδοση του HD5570 που είχε κυκλοφορήσει πριν από μερικούς μήνες. Το chip κατασκευάζεται στα 40nm και έχει κωδική ονομασία "Redwood", η οποία ουσιαστικά είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιούν οι κάρτες με GPU Radeon HD5670.



Ωστόσο, στην έκδοση της HD5550, τα stream cores έχουν μειωθεί στα 320 σε σχέση με τα 400 που συναντάμε στις HD5570, το οποίο από μόνο του σημαίνει ελαφρώς χαμηλότερες επιδόσεις. Μειωμένη είναι επίσης η συχνότητα λειτουργίας της GPU, ενώ ο εκάστοτε κατασκευαστής έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τόσο DDR3 μνήμη όσο και DDR2. Στη προκειμένη περίπτωση, η κάρτα της Sapphire αποτελεί μια χαμηλού κόστους πρόταση με 1Gb μνήμης DDR2, χρονισμένη στα 400Mhz, ενώ το HD5550 GPU είναι χρονισμένο στα 550MHz.

Το βασικό της πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι λειτουργεί με παθητική ψύξη, κάτι που σημαίνει πως είναι εντελώς αθόρυβη  όταν λειτουργεί.  Διαθέτει, μεταξύ άλλων, έξοδο HDMI ώστε να μπορεί να συνδεθεί εύκολα σε μια τηλεόραση, ενώ χάρη στο GPU της, μπορεί να επιταχύνει βίντεο HD ακόμα και όταν ο επεξεργαστής του συστήματος στο οποίο είναι τοποθετημένη, είναι αρκετά αδύναμος. Αυτόματα, μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική πρόταση για χρήση σε κάποιο media center, συνδυάζοντας αθόρυβη λειτουργία και δυνατότητες επιτάχυνσης.




Αν στα παραπάνω συνδέσουμε τη χαμηλή της κατανάλωση αλλά και τις χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας του πυρήνα, τότε έχει όλα τα προσόντα ώστε να αποτελεί μια πλήρη πρόταση. Επιπλέον, μπορεί να αντεπεξέλθει και σε κάποιες βασικές ανάγκες gaming, ρυθμίζοντας όμως χαμηλότερα,το επίπεδο γραφικών στα παιχνίδια. Στο παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε όλα τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις της κάρτας και να τα συγκρίνεται με άλλες, αντίστοιχου επιπέδου προτάσεις. Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται πως η Sapphire Radeon HD 5550 1GB αποδίδει χαμηλότερα σε σχέση με τη HD5570, όμως κερδίζει κατά κράτος τις HD5450, λειτουργώντας μάλιστα σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις μετρήσεις
HD5550.xls

directed by hack7

Βιντεο-παρουσίαση του Microsoft Kinect με το Kinect Adventures



Υπάρχουν πολλές παρουσιάσεις του Kinect και αρκετά βιντεάκια όπου διάφοροι χρήστες... ταλαιπωρούνται μπροστά από την οθόνη τους - και, συχνά, μαζί με αυτούς, και οι... γύρω τους, τα έπιπλα τους, ο χώρος τους γενικότερα! Ο Δημήτρης Καρέτσος (αλλά και όλοι όσοι βρεθήκαμε... κοντά του) "επιβιώνει" από την πρώτη δοκιμή του Kinect και του άκρως εθιστικού Kinect Adventures και σας το παρουσιάζει σε ένα άκρως εντυπωσιακό -και... σχεδόν interactive- video review. Απολαύστε, σχεδόν σαν να παίζατε εσείς μπροστά στην οθόνη!



Sony εναντίον George Hotz και fail0verflow

Για δεύτερη φορά η Sony κινείται εναντίον όσων συμβάλουν ενεργά στο «ξεκλείδωμα» του Playstation 3. Η νέα κίνηση της στρέφεται κατά του γνωστού hacker George Hotz που δημοσίευσε τα «κλειδιά πιστοποίησης» της δημοφιλούς κονσόλας της.
Η Sony είχε κινηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν κατά όσον προσπαθούσαν να «ξεκλειδώσουν» την τελευταία κονσόλα της, Playstation 3, ώστε να μπορεί να τρέχει «ανεπίσημο κώδικα» - που μπορεί να μεταφράζεται ως «ανεπίσημες αλλά όχι και παράνομες εφαρμογές», αλλά και ως «παράνομες κόπιες παιχνιδιών». Πριν λίγο καιρό, η μεγάλη εταιρεία είχε προσπαθήσει να περιορίσει όσους διακινούσαν την πρώτη συσκευή «σπασίματος» της κονσόλας της, το διάσημο πια PS Jailbreak, καθώς και –λίγο αργότερα- τους μιμητές του.

Πρόσφατα, και όπως είχαμε αναφέρει, η ομάδα των fail0verflow ανακάλυψε και διέθεσε έναν νέο τρόπο «ξεκλειδώματος» του Playstation 3, που βασίζεται σε ένα λάθος στους αλγόριθμους κρυπτογράφησης της εταιρείας (με τους οποίους πιστοποιείται το αν κάποιο λογισμικό είναι νόμιμο ή παράνομο, «εγκεκριμένο» ή «ανεπίσημο», ώστε να είναι δυνατή η εκτέλεση του στην κονσόλα). Στο… «παιχνίδι» του «ξεκλειδώματος» του PS3 επέστρεψε και ο George Hotz, γνωστότερος ως Geohot ή ως «ο έφηβος που ξεκλείδωσε το iPhone», που χρησιμοποιώντας ως βάση τις παλαιότερες δικές του προσπάθειες ξεκλειδώματος της κονσόλας σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ανακαλύψεις των fail0verflow, διέθεσε online τα «κλειδιά πιστοποίησης» της κονσόλας, με τα οποία κρυπτογραφούνται/αποκρυπτογραφούνται τα προγράμματα και παιχνίδια που «τρέχουν» σε αυτήν. Αποτέλεσμα της κίνησης του, οποιοσδήποτε –με αρκετές τεχνικές γνώσεις- να μπορεί να «πιστοποιήσει» το δικό του, ανεπίσημο λογισμικό, ώστε να μπορεί να «τρέξει» στο Playstation 3, χωρίς να χρειάζονται πρόσθετες συσκευές.

Τώρα, όπως συνέβη και στην περίπτωση του PS Jailbreak και των κλώνων του, η Sony αποφάσισε να στραφεί εναντίον των hackers. Τόσο οι fail0verflow όσο και ο George Hotz έχουν δεχθεί μηνύσεις που συνοδεύονται από περιοριστικά μέτρα, τα οποία απαγορεύουν τη διάθεση του κώδικα και των εργαλείων τους.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο ίδιος ο George Hotz είχε… προφητικά πει, μόλις πριν λίγες ημέρες, «φοβάμαι πως έρχεται μήνυση».

Οι μηνύσεις αφορούν τα παρακάτω αδικήματα, πάντα σύμφωνα με τη Sony.


  • 18 U.S.C. § 1030(a)(2)(C) – Confidential Information On Computer
  • 18 U.S.C. § 1030(a)(4) – Intent To Defraud And Obtain Value
  • 18 U.S.C. § 1030(a)(5)(A) – Knowing Transmission of Code
  • 18 U.S.C. § 1030(a)(5)(B) and (C) – Intentional and Reckless Damage And Loss
  • 18 U.S.C. § 1030(a)(6)(A) – Trafficking in Password
  • 18 U.S.C. § 1030(a)(7)(B) – Intent to Extort

Το Kinect ανεπίσημα και στα PCs

Μπορεί το Kinect της Microsoft να δημιουργήθηκε ως "αξεσουάρ" για το Xbox 360, αλλά ήδη αρχίζει να επεκτείνεται η χρήση του ως λύση χρήσης-μέσω-κίνησης στα PCs.

Μόλις πριν λίγες μέρες είχαμε αναφέρει τις προσπάθειες που είχαν γίνει για μεταφορά του Kinect στους υπλογιστές (και όχι μόνο), μέσω της δημιουργίας open source drivers για αυτό - ανεπίσημα από την ίδια τη Microsoft που, αρχικά, φαινόταν εναντίων της ιδέας. Εξάλλου, φήμες λένε πως η τεχνολογία του Kinect θα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των επόμενων Windows, από την ίδια τη Microsoft, οπότε μάλλον ήταν λογικό πως η εταιρεία θα προσπαθούσε να προστατεύσει την τεχνολογία της και να περιορίσει τη χρήση της από τρίτους. Να, όμως, που ήδη έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, και το Kinect έχει ήδη αρχίσει να "παίζει" παντού με εντυπωσιακά αποτελέσματα - και η Microsoft, τώρα πια, δεν φαίνεται και τόσο... αρνητική στην χρήση του gadget της με τρόπους διαφορετικούς από τον "επίσημο".



Αν και, τελικά, κατάφεραν όχι μόνο να δημιουργηθούν open source drivers για το Kinect, αλλά και αρκετά open source projects που επιτρέπουν τη χρήση του στα PCs με πολλούς και διάφορους τρόπους (από τον απλό ρόλο αντικατάστασης του mouse μέχρι τη χρήση του για... θέατρο σκιών με κινούμενα σχέδια που ελέγχονται από τις κινήσεις των χεριών του χρήστη), μια από τις πιο "επίσημες" αλλά και εντυπωσιακότερες προσεγγίσεις είναι "κλειστού κώδικα" ("closed source") και ανοίκει στην εταιρεία Evoluce. Αυτή, ουσιαστικά, απλά "μετέφερε" τμήμα της υπάρχουσας τεχνολογίας της στο Kinect, τεχνολογίας που ανέπτυσσε μέχρι σήμερα κυρίως για οθόνες αφής και projects παραπλήσια του γνωστού Surface της Microsoft.

Από τα βασικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την προσέγγιση της Evoluce είναι πως υποστηρίζει ήδη κανονικότατη χρήση των Windows 7 μέσω του Kinect (αναμένεται πως σύντομα θα διαθέσει τη λύση της στο ευρύ κοινό - για την ώρα δείχνει να αποτελεί "προσωπικό project" της), υποστηρίζοντας ακόμη και "multitouch" λογική ανάμεσα σε πολλούς χρήστες ταυτόχρονα, στο ίδιο desktop και σε εφαρμογές που δεν θα περίμενε κανείς (π.χ. στο... Paint!).

Από ότι φαίνεται, το Kinect θα ακολουθήσει λαμπρή καριέρα όχι μόνο ως "λύση για gamers" αλλά και ως ένας νέος, άκρως ενδιαφέροντας τρόπος αλληλεπίδρασης με τους υπολογιστές μας... μια ώρα αρχίτερα, γλιτώνοντας μας από την αναμονή για τα Windows 8!


Το Farmville έπεσε στη 2η θέση

Το παιχνίδι-φαινόμενο, που εδώ και μήνες βρίσκεται στην πρώτη θέση των «δημοφιλέστερων εφαρμογών» του Facebook μόλις εκθρονίστηκε.

Με περισσότερα από 80.000.000 χρήστες, και παραμένοντας στην πρώτη θέση των «δημοφιλέστερων εφαρμογών» του Facebook εδώ και μήνες, το Farmville δεν είναι απλά «ένα δημοφιλές παιχνίδι» αλλά ένα πραγματικό κοινωνικό φαινόμενο. Εκατομμύρια ανθρώπων κάθε μέρα προσπαθούν να μην χάσουν το… ραντεβού τους με τον δημοφιλή τίτλο, για να… προλάβουν να ποτίσουν τα ραπανάκια τους, να αναπτύξουν περισσότερο την εικονική φάρμα τους, να ζήσουν –πάντα από την άνεση της πολυθρόνας τους- την ιδανικά απεικονιζόμενη, θεωρητικά σκληρή ζωή ενός αγρότη. Και όμως, αφού όλα έχουν ημερομηνία λήξης, ήρθε και η σειρά του Farmville, που μόλις έδωσε το… σκήπτρο της κυριαρχίας (όσον αφορά στις δημοφιλέστερες εφαρμογές του Facebook) στο Phrases.

Το Phrases δεν είναι κάτι-παρόμοιο-με-το-Farmville, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ένα εντελώς διαφορετικό «κομμάτι» λογισμικού – που δεν είναι καν κανονικό παιχνίδι! Πρόκειται για μια μικροεφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες της να δημιουργήσουν τα δικά τους ερωτηματολόγια και quiz, που στη συνέχεια μπορούν να αναρτήσουν στο Facebook. Το Phrases, όμως, είναι από τη φύση του μια απλή εφαρμογή που δεν απαιτεί πολύ ενασχόληση από πλευράς του χρήστη, και έτσι είναι πιθανότατο πως αφού ο κόσμος την χρησιμοποιήσει λίγες φορές για να δημιουργήσει ορισμένα ερωτηματολόγια, στη συνέχεια θα την εγκαταλείψει. Θα επιστρέψει, όμως, στους γνώριμους του… κάμπους, φέρνοντας και πάλι το Farmville στην 1η θέση, ή θα προτιμήσει κάποια άλλη εφαρμογή ή παιχνίδι;
directed by hack7

Γνωρίστε το ZTE V9, το φθηνότερο επώνυμο tablet της Ελληνικής αγοράς


Το ZTE V9 είναι το φθηνότερο επώνυμο tablet που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά. Έχει τα καλά του και τα κακά του, για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο αναλυτικό review του Techout.gr.
Η επανάσταση που έφερε το iPad είναι οριστική και σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαία. Η συσκευή της Apple κατάφερε να αλλάξει εντελώς τον κόσμο της τεχνολογίας και πλέον όλοι προσπαθούν να έχουν τη δική τους “ταμπλέτα”. Το V9, που διατίθεται αποκλειστικά από το δίκτυο της Cosmote, δεν προσπαθεί να ανταγωνιστεί το iPad, αλλά να απευθυνθεί σε ένα κοινό που θέλει κάποια χαρακτηριστικά που απουσιάζουν από τη συσκευή της Apple, ενώ κοστίζει πολύ λιγότερο από το παραπλήσιο Galaxy Tab της Samsung.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του ZTE V9
  • Τα βασικά χαρακτηριστικά του ZTE V9
  • Διαστάσεις: 192x110x12.6
  • Βάρος: 392 γραμμάρια
  • Οθόνη: 7’’, 800x480
  • Λειτουργικό: Android 2.1
  • Επεξεργαστής: Qualcomm MSM7227 600MHz,
  • Μνήμη: 512MB
  • Κάμερα: 3Mpixel
  • Συνδεσιμότητα: Wifi 802.11n, Bluetooth 2.1, 3G (HSDPA/HSUPA)
  • διαθεση www.plaisio.gr
  • directed by hack7