Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Γρηγορότεροι και μεγαλύτεροι SSD από την Intel

Δυο είναι τα πράγματα που σκέφτεται κανείς στο άκουσμα της… μαγικής λέξης με τα τρία γράμματα, «SSD»: ταχύτητα και μικρός χώρος αποθήκευσης. Το μέλλον που «ζωγραφίζει» το roadmap της Intel όσον αφορά στην ανάπτυξη και διάθεση δίσκων βάσει αυτής της τεχνολογίας διατηρεί τον παράγοντα «ταχύτητα», αλλά… κάνει την έκπληξη όσον αφορά στο «μικρό χώρο», αφού ένα τουλάχιστον από τα επερχόμενα μοντέλα φαίνεται πως θα έχει χώρο 600GBs! Και αν και η «διαρροή» δεν αναφέρει και… κόστη, είναι σχεδόν δεδομένο πως ο συνδυασμός ταχύτητας με τέτοιο χώρο αποθήκευσης θα θεωρείται… «προνόμιο», συνοδευόμενο από αρκετά υψηλή τιμή. Αυτό, όμως, θα είναι ένα, μονάχα, από τα μοντέλα.

Η Intel φαίνεται πως θα αρχίσει να χρησιμοποιεί δικούς της controllers σε κάποια μοντέλα των SSD δίσκων της, τους οποίους θα διαθέσει ως μέλη της σειράς 320, ενώ θα αρχίσει να χρησιμοποιεί και φθηνότερα chips μνήμης NAND 25nm. Επιπλέον, θα παρουσιάσει μια νέα σειρά SSDs υψηλών επιδόσεων που θα χρησιμοποιούν chips single-level cell NAND.
Αυτό που αρκετοί χαρακτηρίζουν περίεργο είναι πως, ανάμεσα στα υπόλοιπα μοντέλα, εμφανίζεται και ένα που θα έχει χωρητικότητα μόλις 20GBs αλλά που θα χαρακτηρίζεται από κορυφαίες επιδόσεις. Μάλλον, όμως, υπάρχει ένα σημείο όπου κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φανεί αρκετά χρήσιμο: σε συνδυασμό με «κλασσικούς», «μηχανικούς» δίσκους, σε motherboards με το νέο chipset z68 της Intel για τους νέους Core i5 και i7. Και αυτό διότι ένα από τα χαρακτηριστικά του θα επιτρέπει τη χρήση ενός SSD ως «cache» για τους «μηχανικούς» δίσκους, με τους οποίους θα συνεργάζεται άρρηκτα. Τι καλύτερο από ένα μικρό μεν, υπεραρκετό δε για χρήση ως «cache», αλλά και ταχύτατο δίσκο SSD, για αυτό το σκοπό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish ή με υβριστικό περιεχόμενo που να επιτίθεται σε ένα η περισσότερα άτομα θα διαγράφεται αυτομάτως.