Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η Apple προτείνει καλύτερες μπαταρίες

Μια νέα πατέντα που κατοχύρωσε η Apple προσπαθεί να λύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των σύγχρονων υπολογιστών και gadgets: αυτό της αυτονομίας τους.

Μπορεί η τεχνολογία να εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, αλλά όσον αφορά στις μπαταρίες, μάλλον… καθυστερεί επιδεικτικά, τουλάχιστον σε σχέση με τα ολοένα και πιο απαιτητικά, «ενεργοβόρα» σύγχρονα laptops, netbooks, tablets, smartphones και… γενικότερα gadgets μας. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για μεθόδους επίλυσης του προβλήματος, με νέα στοιχεία μπαταριών ή εκμετάλλευση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, και μια από τις πιο «συντηρητικές» έρχεται από τον τελευταίο που θα περίμενε κανείς: την Apple!

Σε πατέντα που κατέθεσε προς κατοχύρωση η Apple λοιπόν, προτείνει ένα νέο τύπο μπαταρίας που ίσως χαρίσει λίγο αυξημένη αυτονομία στις φορητές συσκευές μας. Με όνομα «Increasing Energy Density in Rechargeable Lithium Battery Cells», η πατέντα προτείνει ένα τρόπο φόρτισης των μπαταριών, που η Apple καλεί «multi-step constant-current constant-voltage charging».

Η φράση μπορεί να αποδοθεί ως «φόρτιση με σταθερή τάση και ένταση ρεύματος σε πολλά βήματα», και αν και δεν αναφέρονται πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, θεωρητικά φαίνεται να μπορεί να εφαρμοστεί και στις μπαταρίες με την υπάρχουσα τεχνολογία. Η προσέγγιση της Apple είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια «συμπύκνωσης περισσότερης ενέργειας» στον ίδιο χώρο, με την ίδια τεχνολογία με τις σημερινές μπαταρίες. Και αν αυτό γίνει, θα οδηγήσει σε υπολογιστές και gadgets με αυξημένη αυτονομία δίχως διαφορές στο μέγεθος τους – ή, τουλάχιστον, σε μπαταρίες που θα… μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ακόμη απαιτητικότερα «αξεσουάρ τεχνολογίας» που θα δούμε στο κοντινό μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish ή με υβριστικό περιεχόμενo που να επιτίθεται σε ένα η περισσότερα άτομα θα διαγράφεται αυτομάτως.