Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Διαθέσιμο το Debian 6

Χρειάστηκαν δυο χρόνια μέχρι η γνωστή διανομή Debian να φτάσει στην σημερινή, 6η έκδοση της, που είναι πια διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο.

Το Debian ήταν πάντα μια από τις σημαντικότερες αλλά και… ιδεολογικά «πεισμωμένες» διανομές, και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έχει τόσο μεγάλα «release cycles» - δηλαδή, τόσο μεγάλη «χρονική απόσταση» ανάμεσα στις εκδόσεις της: όλα πρέπει να είναι το κοντινότερο δυνατό στον χαρακτηρισμό «τέλεια», και, κυρίως, όπως αυτός ερμηνεύεται υπό τον όρο «open source» και την άδεια χρήσης GPL.

Αντίθετα με άλλες διανομές, η Debian επιμένει στο «open» και ως ιδεολογία, και έτσι σε αυτήν –τουλάχιστον, «στην default, αρχική μορφή της»- δεν συναντάται «κλειστό» λογισμικό. Για αυτό και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης 6.0, με ψευδώνυμο «Squeeze», που μόλις κυκλοφόρησε, είναι πως ακόμη και ο πυρήνας της δεν εμπεριέχει «κλειστούς» drivers για συσκευές.

Μάλλον αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως αν δεν υπήρχε το Debian, πιθανότατα δεν θα υπήρχε και το πολύ γνωστότερο, πια, και άκρως επιτυχημένο Ubuntu, που βασίζεται σε αυτό – το Ubuntu, κυρίως στα πρώτα βήματα του, αποτελούσε «ένα απλοποιημένο Debian για τον μέσο και αρχάριο χρήστη». Οι ενδιαφερόμενοι ας σπεύσουν να την κατεβάσουν και δοκιμάσουν από το επίσημο site της, με ένα κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish ή με υβριστικό περιεχόμενo που να επιτίθεται σε ένα η περισσότερα άτομα θα διαγράφεται αυτομάτως.