Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Τα αποκαλυπτήρια του Chrome OS

Επιτέλους, η Google αποφάσισε να αποκαλύψει και επίσημα πια το Chrome OS ως ένα προϊόν με «εμπορικό μέλλον», αναρτώντας αναλυτικές πληροφορίες για αυτό στο web και καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να αναλάβει ρόλο beta tester.

Το ChromeOS «γεννήθηκε» ως ιδέα στην Google μετά την κυκλοφορία και επιτυχία του Google Chrome, του browser που έδειξε το πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας «ταχύτητα» για τον απλό χρήστη. Μέσω του Chrome browser η Google συνειδητοποίησε πως ο τυπικός χρήστης όχι μόνο χρησιμοποιεί πια τον υπολογιστή του κυρίως «για να μπαίνει στο Internet» -επισκεπτόμενος sites, κάνοντας chat με φίλους, ανταλλάσσοντας emails και status updates, βλέποντας video κ.λπ.- αλλά… δεν χρειάζεται και πολλά περισσότερα από αυτά! Και έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα λειτουργικό που θα έκανε ειδικά αυτά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υιοθετώντας απόλυτα τη νοοτροπία «απλό και γρήγορο» του Chrome Browser και, παράλληλα, διορθώνοντας κάποια προβλήματα των «κλασσικών» λειτουργικών συστημάτων.


Λειτουργικό με… στόχο

Όπως είπαμε, λοιπόν, το Chrome OS είναι ένα… συνειδητοποιημένο λειτουργικό σύστημα: δεν θέλει να αντικαταστήσει τα Windows, το Mac OS X ή μια από τις «γεύσεις» του Linux. Δεν είναι καν αυτό που θα λέγαμε ένα «πλήρες» λειτουργικό σύστημα, αφού δεν παρέχει εγγενώς υποστήριξη εκτέλεσης «τοπικών εφαρμογών», δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί offline δίχως συμβιβασμούς αλλά και... δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί σε όλους τους υπολογιστές! Τουλάχιστον, όχι «στην κανονική του έκδοση».

Το Chrome OS έχει διαχωριστεί σε δυο ανεξάρτητες μα συσχετιζόμενες «οντότητες»: το ίδιο το «επίσημο» Chrome OS, που θα κυκλοφορήσει μόνο μέσω κάποιων notebooks που θα δημιουργήσουν εταιρείες που συνεργάζονται με την Google (η λίστα συμπεριλαμβάνει ονόματα όπως Acer, Asus, HP, Samsung, Dell κ.ά.) και το «ανοιχτό» Chromium OS που, όντας Open Source, θα μπορεί να «κατέβει» και «εγκατασταθεί» σχεδόν σε οποιονδήποτε υπολογιστή – αρκεί ανεξάρτητοι developers, πέρα από την ίδια τη Google, να φροντίσουν για τα όποια θέματα συμβατότητας. Η ίδια η Google εστιάζει την προσοχή της στο «επίσημο» Chrome OS και σε πολύ συγκεκριμένες διαρρυθμίσεις hardware: αρχικά, σε small factor Notebooks, μικρά, ελαφριά, σχεδόν… υποχρεωτικά με γρήγορο δίσκο SSD αντί για «κλασσικό» σκληρό δίσκο (λόγω αυξημένων επιδόσεων-αξιοπιστίας). Επιπλέον, όμως, ένα τμήμα του λειτουργικού θα βρίσκεται σε hardware μορφή, σε ένα τσιπάκι μνήμης, βοηθώντας στη γρήγορη φόρτωση του (η Google στοχεύει σε χρόνους κάτω των 7 δευτερολέπτων από το «άνοιγμα» του υπολογιστή μέχρι τη στιγμή που έχει φορτωθεί πλήρως το desktop του), κάτι που, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο στους υπολογιστές που σχεδιάζονται ειδικά για το Chrome OS. Πρόσθετη διαφορά, πως το Chrome OS θα γίνεται update αυτόματα ενώ το Chromium OS θα απαιτεί περισσότερη συντήρηση από πλευράς του χρήστη, αφού θα πρέπει να κατεβάζει και εγκαθιστά «χειροκίνητα» τα updates του.

Hardware για το Software

Η ίδια η Google διαθέτει από τώρα –αλλά δυστυχώς, μόνο για όσους δηλώσουν ενδιαφέρον, επιλεγούν από την ίδια και… τυγχάνουν κάτοικοι Αμερικής- ένα «δικό της» Notebook που αποτελεί μια βάση-παράδειγμα για τους άλλους κατασκευαστές και το «πώς θα πρέπει να είναι τα συμβατά-με-το-Chrome OS-Notebooks», το Cr-48. Πρόκειται για «το κοντινότερο σε επίσημο Notebook της Google» που θα δούμε, αφού η ίδια η Google δεν δηλώνει ενδιαφέρον να διαθέσει εμπορικά ένα «δικό της» Notebook, επαναλαμβάνοντας το πείραμα που έκανε στο χώρο της κινητής με το Nexus One.



Το Cr-48 είναι μικρό, ελαφρύ, εξοπλισμένο με γρήγορο SSD, πλήρες πληκτρολόγιο και μεγάλο touchpad, οθόνη LCD 12’’ και δικτύωση μέσω Wi-Fi και 3G – ώστε να έχει πάντα πρόσβαση, Wi-Fi στο σπίτι και το γραφείο, 3G εν κινήσει. Το βάρος του κυμαίνεται στα 1.7Kg και έχει περισσότερες από 8 ώρες αυτονομία (με ενεργή χρήση) και μια εβδομάδα αναμονής (standby). Επιπλέον, το εμπεριεχόμενο Chrome OS μπορεί να έχει φορτωθεί «από το μηδέν» (από τη στιγμή που θα ανοίξει το Notebook) σε περίπου 10 δευτερόλεπτα (χρόνος που θέλει να βελτιώσει η Google), ενώ η επαναφορά από sleep mode είναι στιγμιαία.

Πρόσθετες αλλαγές στο… κατεστημένο των υπολογιστών, για τις οποίες ήδη έχουν αρχίσει αρκετοί να παραπονιούνται, εντοπίζονται στη διαρρύθμιση του πληκτρολογίου – στο οποίο το Caps Lock έχει δώσει τη θέση του σε ένα νέο πλήκτρο Search για αναζητήσεις, ενώ τα F keys είναι… παρελθόν, έχοντας αντικατασταθεί από πραγματικά «πλήκτρα λειτουργιών» - αλλαγής της φωτεινότητας της οθόνης, «μετακίνησης μπρος-πίσω» (που έχουμε συνηθίσει να συναντούμε από default σε πολλά mice) κ.λπ.

Βασικές αρχές

Το Chrome OS εμπεριέχει ένα σετ κανόνων βάσει των οποίων αναπτύσσεται. Πρέπει να είναι εύκολο στη χρήση –σχεδόν όσο ο ίδιος ο Chrome- αλλά και γρήγορο. Για το επιτύχει, η Google έχει εξαρχής «ξεφορτωθεί» αρκετά στοιχεία που θα περίμενε κανείς να συναντήσει σε έναν τυπικό υπολογιστή – στο Chrome OS δεν γίνονται «εγκαταστάσεις εφαρμογών» που θα μπορούσαν να το καθυστερήσουν. Δεν υπάρχει floppy disk drive και, κατ’ επέκταση, δεν γίνεται καν έλεγχος για αυτό κατά την εκκίνηση του Notebook όπου βρίσκεται εγκατεστημένο. Το ίδιο το “bios” του συνεργάζεται στενά με το «software» τμήμα εμπεριέχει ελέγχους ασφαλείας που κρίνουν αν το ίδιο το λειτουργικό σύστημα (και τα δεδομένα του χρήστη) είναι ασφαλές, αλλιώς προσπαθούν να λάβουν αυτόματα μέτρα αντιμετώπισης του όποιου προβλήματος. Ο πυρήνας (kernel) του Linux που χρησιμοποιείται ως βάση για το Chrome OS είναι επίσης απαλλαγμένος από περιττά στοιχεία και έχει δεχτεί προσθήκες και τροποποιήσεις (patches) για ακόμη ταχύτερη λειτουργία και καλύτερη απόκριση στις κινήσεις του χρήστη. Και, όπως άλλωστε είχε γίνει γνωστό και στο παρελθόν… δεν υπάρχει υποστήριξη εκτύπωσης!

Όσον αφορά στην ίδια την εκτύπωση, η Google έχει δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο που ορίζει πως οι νέοι εκτυπωτές δεν θα συνδέονται απευθείας με τον υπολογιστή, αλλά… με το Internet («το cloud»), και ο υπολογιστής θα επικοινωνεί μαζί τους δικτυακά. Το θετικό είναι πως έτσι εξαφανίζεται πλήρως η ανάγκη για σύστημα διαχείρισης εκτυπωτών και συγκεκριμένα μοντέλα drivers στην πλευρά του υπολογιστή, και, μαζί με αυτά, οι όποιες… ασυμβατότητες και προβλήματα που όλοι έχουμε περιστασιακά συναντήσει με τέτοιες συσκευές. Το μειονέκτημα, κατ’ εμάς, είναι πως ενώ μπορεί να έχεις έναν υπολογιστή και έναν εκτυπωτή δίπλα-δίπλα, στο ίδιο δωμάτιο, ίσως η μια συσκευή να μην μπορεί να «μιλήσει» στην άλλη αν δεν υπάρχει πρόσβαση στο Internet – κάτι που φαίνεται… αστείο, αλλά όχι και τόσο απίθανο!

Άλλο εφαρμογές, άλλο "apps"

Η λύση στο πρόβλημα των εφαρμογών –αφού ένας υπολογιστής χωρίς λογισμικό είναι άχρηστος- εντοπίζεται στο Chrome Web Store, από το οποίο ο χρήστης θα μπορεί να εγκαταστήσει στο Chrome OS “web apps”, εφαρμογές που δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από τα extensions που χρησιμοποιούμε σήμερα στον Chrome browser. Αξίζει να θυμίσουμε πως η Google γνωρίζει πως αυτό θα φανεί λίγο σε όσους έχουν συνηθίσει τη χρήση… «κανονικών» υπολογιστών/λειτουργικών συστημάτων, και για αυτό έχει εδώ και καιρό αρχίσει την ανάπτυξη πρόσθετων libraries για το λειτουργικό της που ναι μεν «είναι κατά βάση μόνο ένας browsers», αλλά μέσω αυτών θα μπορεί να παρουσιάζει γραφικά με 3D επιτάχυνση, καθιστώντας δυνατή τη δημιουργία «web apps» μεν, που θα «συμπεριφέρονται» ως «κανονικές εφαρμογές και παιχνίδια» δε. Και για αυτό στην πρώτη παρουσίαση του Chrome Web Store είχε παρουσιάσει, ανάμεσα σε άλλα, και μια έκδοση του γνωστού Lego Star Wars να «τρέχει» μέσω browser.

Κατά τα άλλα, μπορεί οι εφαρμογές και τα παιχνίδια του Chrome OS να είναι «web» και «βασισμένες στο cloud», αλλά θα υπάρχει και offline υποστήριξη, για να είναι δυνατή η χρήση τους ακόμη και όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στο Internet. Αρχικά η Google «ποντάρει» στις offline δυνατότητες της HTML5 για αυτό, ώστε, π.χ., να μπορεί κανείς να εργάζεται στο Google Docs δίχως «να είναι online» και να μπορεί απλά να «συγχρονίσει» την εργασία του όταν ξαναβρεθεί σε σημείο με πρόσβαση. Κατά πόσο, όμως, θα υποστηρίζεται offline χρήση από την πλειοψηφία των web apps, είναι κάτι που μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε στην πράξη.

Και… πότε με το καλό;

Δυστυχώς, ενώ οι πιο αισιόδοξοι περίμεναν πως θα μπορούν να περάσουν την εορταστική περίοδο που σηματοδοτεί το πέρας του 2010… αγκαλιά με ένα Chrome OS Notebook, η Google αναφέρει πως το λειτουργικό της σύστημα –και τα Notebooks μέσα από τα οποία θα το γνωρίσουμε- θα κάνουν την εμφάνιση τους στις αρχές του επόμενου έτους. Με άλλα λόγια, μάλλον δεν θα δούμε «επίσημο Chrome OS» από κοντά μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2011, ενώ μάλλον δεν είναι και απίθανο, αφού η διάθεση του δεν θα εξαρτηθεί μονάχα από την ίδια την Google αλλά και από τους κατασκευαστές των Notebooks, να το δούμε εν δράσει το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Υπομονή!

Να κλείσουμε σημειώνοντας πως και η ίδια η Google δεν θεωρεί πως τα Notebooks με Chrome OS θα μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τον «βασικό» υπολογιστή του χρήστη. Η λογική τους είναι αυτή ενός «συνοδευτικού» μηχανήματος, που θα μπορεί να χρησιμοποιείται το ίδιο εύκολα από πολλούς χρήστες στο ίδιο σπίτι, να είναι εύκολο στο κουβάλημα, ιδανικό «για μια αναζήτηση στα γρήγορα», αλλά ίσως και για το ρόλο που αυτή τη στιγμή καλύπτουν τα… κινητά και τα tablets, για ένα ακόμη πιο γρήγορο «casual παιχνιδάκι» όταν θέλει κανείς να χαλαρώσει.

Με αυτά κατά νου, και με την αρχική εκτίμηση της Google για κόστος των τυπικών Chrome OS Notebooks στα $300-$400 (€226 - €302), σας φαίνεται ελκυστική η πρόταση ενός Chrome OS Notebook; Μήπως θα προτιμούσατε ένα «τυπικό» laptop – netbook, που ναι μεν μπορεί να ήταν λιγάκι πιο αργό «ως συνολική εμπειρία» αλλά θα είχε και ένα «πλήρες λειτουργικό σύστημα» που δεν θα βασιζόταν σχεδόν αποκλειστικά στο Web; Ή, ίσως, ένα –μάλλον πιο εύχρηστο και με καλύτερο form factor- tablet;




















directed by hack7 
_____________________________________________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish ή με υβριστικό περιεχόμενo που να επιτίθεται σε ένα η περισσότερα άτομα θα διαγράφεται αυτομάτως.