Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Sapphire Radeon HD 5550 1GB: Μικρή, αθόρυβη και απόλυτα ικανοποιητική


Μια κάρτα από τη Sapphire που βασίζεται σε ένα νέο GPU της ATI και προορίζεται για χρήση σε κάποιο Media Center PC

Η σειρά Radeon HD5000 κοντεύει να κλήσει το πρώτο χρόνο κυκλοφορίας της, με την ATI να συνεχίζει να παρουσιάζει νέα GPUs, κυρίως στο mid και low end κομμάτι. Ένα από αυτά τα GPUs είναι και το Radeon HD5550, το οποίο αποτελεί μια ελαφρώς "κομμένη" έκδοση του HD5570 που είχε κυκλοφορήσει πριν από μερικούς μήνες. Το chip κατασκευάζεται στα 40nm και έχει κωδική ονομασία "Redwood", η οποία ουσιαστικά είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιούν οι κάρτες με GPU Radeon HD5670.



Ωστόσο, στην έκδοση της HD5550, τα stream cores έχουν μειωθεί στα 320 σε σχέση με τα 400 που συναντάμε στις HD5570, το οποίο από μόνο του σημαίνει ελαφρώς χαμηλότερες επιδόσεις. Μειωμένη είναι επίσης η συχνότητα λειτουργίας της GPU, ενώ ο εκάστοτε κατασκευαστής έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τόσο DDR3 μνήμη όσο και DDR2. Στη προκειμένη περίπτωση, η κάρτα της Sapphire αποτελεί μια χαμηλού κόστους πρόταση με 1Gb μνήμης DDR2, χρονισμένη στα 400Mhz, ενώ το HD5550 GPU είναι χρονισμένο στα 550MHz.

Το βασικό της πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι λειτουργεί με παθητική ψύξη, κάτι που σημαίνει πως είναι εντελώς αθόρυβη  όταν λειτουργεί.  Διαθέτει, μεταξύ άλλων, έξοδο HDMI ώστε να μπορεί να συνδεθεί εύκολα σε μια τηλεόραση, ενώ χάρη στο GPU της, μπορεί να επιταχύνει βίντεο HD ακόμα και όταν ο επεξεργαστής του συστήματος στο οποίο είναι τοποθετημένη, είναι αρκετά αδύναμος. Αυτόματα, μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική πρόταση για χρήση σε κάποιο media center, συνδυάζοντας αθόρυβη λειτουργία και δυνατότητες επιτάχυνσης.




Αν στα παραπάνω συνδέσουμε τη χαμηλή της κατανάλωση αλλά και τις χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας του πυρήνα, τότε έχει όλα τα προσόντα ώστε να αποτελεί μια πλήρη πρόταση. Επιπλέον, μπορεί να αντεπεξέλθει και σε κάποιες βασικές ανάγκες gaming, ρυθμίζοντας όμως χαμηλότερα,το επίπεδο γραφικών στα παιχνίδια. Στο παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε όλα τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις της κάρτας και να τα συγκρίνεται με άλλες, αντίστοιχου επιπέδου προτάσεις. Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται πως η Sapphire Radeon HD 5550 1GB αποδίδει χαμηλότερα σε σχέση με τη HD5570, όμως κερδίζει κατά κράτος τις HD5450, λειτουργώντας μάλιστα σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις μετρήσεις
HD5550.xls

directed by hack7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish ή με υβριστικό περιεχόμενo που να επιτίθεται σε ένα η περισσότερα άτομα θα διαγράφεται αυτομάτως.