Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Sony εναντίον George Hotz και fail0verflow

Για δεύτερη φορά η Sony κινείται εναντίον όσων συμβάλουν ενεργά στο «ξεκλείδωμα» του Playstation 3. Η νέα κίνηση της στρέφεται κατά του γνωστού hacker George Hotz που δημοσίευσε τα «κλειδιά πιστοποίησης» της δημοφιλούς κονσόλας της.
Η Sony είχε κινηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν κατά όσον προσπαθούσαν να «ξεκλειδώσουν» την τελευταία κονσόλα της, Playstation 3, ώστε να μπορεί να τρέχει «ανεπίσημο κώδικα» - που μπορεί να μεταφράζεται ως «ανεπίσημες αλλά όχι και παράνομες εφαρμογές», αλλά και ως «παράνομες κόπιες παιχνιδιών». Πριν λίγο καιρό, η μεγάλη εταιρεία είχε προσπαθήσει να περιορίσει όσους διακινούσαν την πρώτη συσκευή «σπασίματος» της κονσόλας της, το διάσημο πια PS Jailbreak, καθώς και –λίγο αργότερα- τους μιμητές του.

Πρόσφατα, και όπως είχαμε αναφέρει, η ομάδα των fail0verflow ανακάλυψε και διέθεσε έναν νέο τρόπο «ξεκλειδώματος» του Playstation 3, που βασίζεται σε ένα λάθος στους αλγόριθμους κρυπτογράφησης της εταιρείας (με τους οποίους πιστοποιείται το αν κάποιο λογισμικό είναι νόμιμο ή παράνομο, «εγκεκριμένο» ή «ανεπίσημο», ώστε να είναι δυνατή η εκτέλεση του στην κονσόλα). Στο… «παιχνίδι» του «ξεκλειδώματος» του PS3 επέστρεψε και ο George Hotz, γνωστότερος ως Geohot ή ως «ο έφηβος που ξεκλείδωσε το iPhone», που χρησιμοποιώντας ως βάση τις παλαιότερες δικές του προσπάθειες ξεκλειδώματος της κονσόλας σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ανακαλύψεις των fail0verflow, διέθεσε online τα «κλειδιά πιστοποίησης» της κονσόλας, με τα οποία κρυπτογραφούνται/αποκρυπτογραφούνται τα προγράμματα και παιχνίδια που «τρέχουν» σε αυτήν. Αποτέλεσμα της κίνησης του, οποιοσδήποτε –με αρκετές τεχνικές γνώσεις- να μπορεί να «πιστοποιήσει» το δικό του, ανεπίσημο λογισμικό, ώστε να μπορεί να «τρέξει» στο Playstation 3, χωρίς να χρειάζονται πρόσθετες συσκευές.

Τώρα, όπως συνέβη και στην περίπτωση του PS Jailbreak και των κλώνων του, η Sony αποφάσισε να στραφεί εναντίον των hackers. Τόσο οι fail0verflow όσο και ο George Hotz έχουν δεχθεί μηνύσεις που συνοδεύονται από περιοριστικά μέτρα, τα οποία απαγορεύουν τη διάθεση του κώδικα και των εργαλείων τους.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο ίδιος ο George Hotz είχε… προφητικά πει, μόλις πριν λίγες ημέρες, «φοβάμαι πως έρχεται μήνυση».

Οι μηνύσεις αφορούν τα παρακάτω αδικήματα, πάντα σύμφωνα με τη Sony.


  • 18 U.S.C. § 1030(a)(2)(C) – Confidential Information On Computer
  • 18 U.S.C. § 1030(a)(4) – Intent To Defraud And Obtain Value
  • 18 U.S.C. § 1030(a)(5)(A) – Knowing Transmission of Code
  • 18 U.S.C. § 1030(a)(5)(B) and (C) – Intentional and Reckless Damage And Loss
  • 18 U.S.C. § 1030(a)(6)(A) – Trafficking in Password
  • 18 U.S.C. § 1030(a)(7)(B) – Intent to Extort

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish ή με υβριστικό περιεχόμενo που να επιτίθεται σε ένα η περισσότερα άτομα θα διαγράφεται αυτομάτως.