Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Αξίζει η αλλαγή;

Τα νέα Windows Vista είναι εδώ, διαθέτουν εντυπωσιακή "λάμψη" και σας προκαλούν να τα χρησιμοποιήσετε. Είδαμε το καινούριο λειτουργικό σύστημα της Microsoft και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
Όλα μοιάζουν περισσότερο καλαίσθητα και πιο οργανωμένα στα νέα Windows. Νέα προγράμματα και εφαρμογές έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με αποτέλεσμα τα Windows να φαντάζουν πιο πλήρη από ποτέ. Ήρθε λοιπόν η ώρα της αλλαγής; Θα μας επιτρέψετε να μην απαντήσουμε ακόμα, αλλά να σας αφήσουμε να εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα με βάση όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια. Η παρουσίαση αφορά την έκδοση Windows Vista Ultimate που αποτελεί και την πληρέστερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος.
Εμφάνιση, εικονίδια, ΈναρξηΑπό την πρώτη στιγμή που θα εισέλθετε στο νέο λειτουργικό σύστημα, θα παρατηρήσετε διαφορές στη εμφάνιση των εικονιδίων, των παραθύρων και των μενού. Όλα μοιάζουν πιο καλαίσθητα και "καλογυαλισμένα" σε σχέση με τα αντίστοιχα των Windows XP. Κάθε φορά που περνάτε τον κέρσορα επάνω από κάποιο εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας, θα παρατηρήσετε ότι εμφανίζεται ένα χαρακτηριστικό πλαίσιο που υποδηλώνει την επιλογή σας. Υπάρχει επίσης η επιλογή να αυξήσετε το μέγεθος των εικονιδίων σε Extra Large, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο αν σκοπεύετε να εργαστείτε σε πολύ μεγάλες αναλύσεις. Παρόλη την "πολυτέλεια" που χαρακτηρίζει όμως την εμφάνιση των Windows Vista, στην πραγματικότητα -και αυτό θα το κατανοήσετε καλύτερα όταν εργαστείτε μαζί τους- τα νέα Windows είναι υπέρ της λιτότητας. Σε κάθε περίπτωση εμφανίζονται μόνο οι αναγκαίες επιλογές για τον χρήστη, ενώ αποκρύπτονται εσκεμμένα οι πολλές λειτουργίες που σε πολλές περιπτώσεις μπερδεύουν και αποπροσανατολίζουν τον χρήστη. Δείτε για παράδειγμα το πλήκτρο του μενού Έναρξη, το οποίο χαρακτηρίζεται πλέον μόνο από τη "σημαιούλα" των Windows. Το μενού της Έναρξης δε διαφοροποιείται εμφανισιακά τουλάχιστον από το αντίστοιχο των Windows XP. Χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη -στα αριστερά θα βρείτε συντομεύσεις για όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε συχνά, ενώ στα δεξιά υπάρχουν οι κλασικές επιλογές για τα συχνά χρησιμοποιούμενα αρχεία (Recent Files), Computer (το πρώην My Computer), Control Panel (Πίνακας Ελέγχου), Network (Δίκτυο) και τα υπόλοιπα που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε από τα Windows XP. Το πρώτο σημαντικό χαρακτηριστικό που παρατηρήσαμε, είναι η γραμμή αναζήτησης για όλα τα προγράμματα του μενού έναρξης. Πλέον, δεν είναι απαραίτητο να αναζητάτε κάποιο πρόγραμμα ανάμεσα σε δαιδαλώδεις διαδρομές, αφού πληκτρολογώντας απλώς μερικά πρώτα γράμματα από το όνομά του στη γραμμή αναζήτησης, μπορείτε να το ανακαλύψετε άμεσα. Η λίστα με τα προγράμματα (All Programs) έχει επίσης αναβαθμιστεί σημαντικά. Κάνοντας κλικ στο σχετικό πλήκτρο θα εμφανιστεί η λίστα, ενώ όλοι οι υπό-φάκελοι δεν αναπτύσσονται προς τα δεξιά με τα κλασσικά βελάκια, αλλά "ανοίγουν" πλέον προς τα κάτω όπως ακριβώς συμβαίνει με τους υπό-φακέλους στον Windows Explorer. Παράλληλα, έχει προστεθεί μια κάθετη μπάρα κύλισης (scroll bar) δίπλα από τη λίστα των προγραμμάτων για να ανατρέχετε εύκολα σε αυτά, χωρίς να εμφανίζονται τεράστια παράθυρα που καλύπτουν μεγάλο μέρος της επιφάνειας εργασίας σας. Όλα μοιάζουν πλέον πολύ πιο τακτοποιημένα και οργανωμένα. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω, η Microsoft εγκατέλειψε στο νέο της λειτουργικό σύστημα τη φιλοσοφία του "My". Έτσι, Ο Υπολογιστής μου (My Computer) ονομάζεται πλέον Computer και αντίστοιχα έχουν μετονομαστεί και όλοι οι υπόλοιποι δημοφιλείς φάκελοι όπως είναι Τα έγγραφά μου (My Documents - Documents), Οι εικόνες μου (My Pictures - Pictures) Η μουσική μου (My Music - Music) και ούτω καθ' εξής.

Γραμμή εργασιών, Aero
Η γραμμή εργασιών των νέων Windows δεν παρουσιάζει εμφανισιακά αλλά και ουσιαστικά διαφορές σε σχέση με αυτή των Windows XP. Αν αφήσετε, παρόλα αυτά, τον κέρσορα του ποντικιού επάνω από ένα εικονίδιο στη γραμμή, θα εμφανιστεί μία προεπισκόπηση του παραθύρου του προγράμματος, κάτι που βοηθάει πάρα πολύ στο να θυμόμαστε ποιο εικονίδιο αντιστοιχεί πού, ιδιαίτερα αν έχουμε πολλές εφαρμογές ανοικτές ταυτόχρονα. Αντίστοιχη φιλοσοφία έχει πλέον και η επιλογή ανοικτών εφαρμογών που γίνεται μέσω του συνδυασμού των πλήκτρων Alt+Tab. Η ίδια ακριβώς προεπισκόπηση των παραθύρων των ανοικτών προγραμμάτων εμφανίζεται και εδώ για να μας βοηθήσει να επιλέξουμε πιο εύκολα.

Μια από τις σημαντικότερες (εμφανισιακά τουλάχιστον) καινοτομίες των νέων Windows είναι η ενσωμάτωση τρισδιάστατου περιβάλλοντος εργασίας για την επιλογή παραθύρων. Το σύστημα ονομάζεται Aero και αποτελεί το πιο απαιτητικό χαρακτηριστικό του λειτουργικού συστήματος τόσο σε επεξεργαστική ισχύ, αλλά κυρίως σε κάρτα γραφικών. Αν το σύστημά σας δεν ικανοποιεί συγκεκριμένες απαιτήσεις σε hardware, το πιο πιθανό είναι το Aero να μη λειτουργήσει καθόλου. Έχοντας ανοικτά μερικά παράθυρα στη γραμμή εργασιών και πατώντας WinKey (το πλήκτρο με το σημαιάκι των Windows) + Tab, θα εμφανιστεί μια τρισδιάστατη προεπισκόπηση όλων των παραθύρων. Κρατώντας πατημένο το WinKey και πατώντας μερικές φορές το Tab, θα δείτε να εναλλάσσονται τα παράθυρα στην οθόνη σας, βοηθώντας σας έτσι να επιλέξετε πιο εύκολα. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, το Aero αποτελεί ουσιαστικά μια εντυπωσιακή αναβαθμισμένη λειτουργία του Alt+Tab που είχαμε συναντήσει επίσης και στα Windows XP.
Εναλλακτικά, για την ενεργοποίηση του Aero, έχει τοποθετηθεί πλήκτρο γρήγορης έναρξης δίπλα από το μενού Έναρξη. Αφού κάνετε κλικ σε αυτό και εμφανιστούν τα τρισδιάστατα παράθυρα στην οθόνη σας, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από αυτά με τον κέρσορα του ποντικιού.
Windows ExplorerΟ Windows Explorer (Εξερεύνηση των Windows), παρουσιάζεται επίσης αναβαθμισμένος. Το πρώτο που θα παρατηρήσετε είναι ότι όλα τα παράθυρα του βασικού θέματος των Windows, Aero, διαθέτουν μια διαφάνεια που θυμίζει θαμπό γυαλί αφήνοντας έτσι να φανεί ό,τι υπάρχει από πίσω. Πρόκειται για μια εμφανισιακή βελτίωση που προσθέτει κατά πολύ στην όλη αισθητική του περιβάλλοντος εργασίας.
Εκκινώντας τον Windows Explorer θα παρατηρήσετε, κατ' αρχάς, ότι απουσιάζουν εντελώς όλα τα κλασσικά μενού FileViewTools (Αρχείο, Προβολή, Εργαλεία) κ.λπ. Είναι πάγια τακτική της Microsoft να "εξαφανίσει" αυτά τα μενού από όλα τα παράθυρά των νέων Windows, αν και πατώντας μια φορά το πλήκτρο Alt από το πληκτρολόγιο μπορείτε να τα εμφανίσετε κανονικά.
Αντίθετα, κάθε φορά που κάνετε κλικ σε κάποιο εικονίδιο (αρχείο ή φάκελο) εμφανίζονται σε ειδικό μενού στην κορυφή του παραθύρου μόνο εντολές που σχετίζονται με αυτό. Έτσι για παράδειγμα σε ένα αρχείο MP3, θα "ανοίξουν" οι εντολές της αναπαραγωγής (Play), του διαμοιρασμού (Share) αλλά και της εγγραφής σε CD ή DVD (Burn). Οι εντολές οργάνωσης αρχείων (μετονομασία, αντιγραφή, διαγραφή, επιλογή όλων, νέος φάκελος κ.λπ.), έχουν ενσωματωθεί σε ένα συγκεκριμένο μενού που ονομάζεται πλέον Organize. Αυτή η τεχνική παρόλα αυτά (της εμφάνισης μόνο των απαραίτητων δηλαδή εντολών) έχει ξανα-εφαρμοστεί και στα Windows XP και συγκεκριμένα στο task pane.
Η γραμμή αναζήτησης κάνει την εμφάνισή της επάνω δεξιά στο παράθυρο, κάτι ιδιαίτερα βολικό για να αναζητάτε άμεσα αρχεία χωρίς να ανοίγετε καινούριο παράθυρα. Η λειτουργία της αναζήτησης έχει επίσης αναβαθμιστεί, καθώς πλέον χρησιμοποιείται η ταχύτατη "μηχανή" MSN Desktop Search της Microsoft.
Αναβαθμισμένη είναι όμως και η γραμμή διευθύνσεων, με τη δυνατότητα επιλογής ενδιάμεσων φακέλων κατά μήκος μιας διαδρομής που έχετε επιλέξει. Αν, για παράδειγμα, βρίσκεστε στη διαδρομή C:\Program Files\Internet Explorer\Connection Wizard, μπορείτε με ένα απλό κλικ να δείτε και να επιλέξετε υπό-φακέλους που βρίσκονται στον φάκελο Program Files και Internet Explorer χωρίς να χρειαστεί να "γυρίσετε πίσω", όπως γινόταν μέχρι τώρα στα Windows XP. Αυτό το νέο χαρακτηριστικό -που θα το κατανοήσετε καλύτερα όταν το χρησιμοποιήσετε- θα αντιληφθείτε ότι επιταχύνει την πλοήγηση ανάμεσα σε αρχεία και φακέλους.
Side BarΣτα δεξιά της επιφάνειας εργασίας έχει επίσης τοποθετηθεί μια κάθετη γραμμή εργασίας στην οποία μπορείτε να προσθέσετε κάποια "βοηθήματα" που η Microsoft έχει ονομάσει Gadgets. Τα Windows Vista ενσωματώνουν κάποια από αυτά, ενώ μπορείτε να κατεβάσετε και περισσότερα αν το επιθυμείτε. Ένα αναλογικό ρολόι, "post it" για σημειώσεις, ενημέρωση για τη χρήση του επεξεργαστή, τίτλοι ειδήσεων, πρόγνωση καιρού, slide show εικόνων, και ημερολόγιο είναι μόνο μερικά από τα gadgets που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Σημειώστε, ωστόσο, ότι κάποια από αυτά -όπως για παράδειγμα η πρόγνωση καιρού- και οι τίτλοι των ειδήσεων απαιτούν ενεργή σύνδεση στο Internet για λειτουργήσουν, αφού αντλούν τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο από το Διαδίκτυο.
Η Side Bar, δεσμεύει κάποιο χώρο στα δεξιά της επιφάνειας εργασίας σας και για το λόγο αυτό μπορείτε φυσικά να την απενεργοποιήσετε. Αν, παρόλα αυτά, διαθέτετε monitor ευρείας οθόνης (16:9 ή 16:10) θα επωφεληθείτε πολύ από τον πρόσθετο χώρο που θα υπάρξει κατά μήκος της επιφάνειας εργασίας των Windows.
Πίνακας Ελέγχου και Ιδιότητες υπολογιστή
Κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο του Ο Υπολογιστής μου μέσα από τα Windows XP, είχαμε πρόσβαση σε μια σειρά επιλογών σχετικές με το "σύστημα", όπως για παράδειγμα η Διαχείριση συσκευών (DeviceManager), ο απομακρυσμένος έλεγχος του PC (Remote Access), και η επαναφορά συστήματος (System Restore).
Εκτελώντας την ίδια ενέργεια στα Windows Vista, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις ίδιες λειτουργίες αλλά μέσα από πολύ πιο εύχρηστα μενού. Από το ίδιο παράθυρο μπορούμε επίσης να επισκεφτούμε υπηρεσίες όπως είναι η ενημέρωση των Windows, (Windows Update), αλλά και το κέντρο ασφαλείας (Security Center). Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, όλα μοιάζουν πλέον πολύ πιο τακτοποιημένα.
Ο Πίνακας Ελέγχου (Control Panel) των Vista εκκινεί -όπως και στα Windows XP- διαθέτοντας όλες τις ενσωματωμένες λειτουργίες του κατηγοριοποιημένες. Αυτό αν και ακούγεται βολικό, στην πραγματικότητα δεν είναι. Κάθε κατηγορία -εκτός από τον κεντρικό της τίτλο- διαθέτει δύο-τρεις επιπλέον συνδέσμους προς άλλες υπό-κατηγορίες, με αποτέλεσμα στην κεντρική σελίδα να δημιουργείται ένα σύνολο από συνδέσμους που περισσότερο μπερδεύουν παρά βοηθούν τον χρήστη. Αν και είναι σίγουρα θέμα προτιμήσεων και συνήθειας, εμείς καταφέραμε να προσανατολιστούμε πολύ καλύτερα "επιστρέφοντας" στην κλασική "έκδοση" του Πίνακα Ελέγχου, η οποία είναι ίδια με αυτή των Windows 98.
Ο Multimedia χαρακτήρας των WindowsΗ αναπαραγωγή, η οργάνωση αλλά και η επεξεργασία multimedia αρχείων έχει επίσης βελτιωθεί στα Windows Vista. Ως σημαντικότερη καινοτομία μπορεί να θεωρηθεί η ύπαρξη του Windows Media Center που αποτελεί έναν ιδιαίτερα εύχρηστο τρόπο για να δείτε slide show των εικόνων σας, να ακούσετε μουσική, να δείτε τηλεόραση (αν διαθέτετε TV tuner), βίντεο αλλά και DVD, να ακούσετε ραδιόφωνο (αν διαθέτετε FM tuner), ακόμα και να γράψετε CDs και DVDs με τα αγαπημένα σας multimedia αρχεία.



Ο πασίγνωστος Media Player, έχει φτάσει αισίως στην 11η του έκδοση, η οποία διατίθεται και ως ανεξάρτητο download από το site της Microsoft. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και στα Windows XP. Σε σχέση με την έκδοση, στην οποία έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, η έκδοση των Vista σε γενικές γραμμές δεν διαφοροποιείται.
Το Windows Movie Maker κάνει και εδώ την εμφάνισή του, ενώ επίσης δεν παρατηρούνται διαφορές σε σχέση με την προηγούμενή του έκδοση. Με τη βοήθειά του μπορείτε να εισάγετε βίντεο στον υπολογιστή από ψηφιακή βιντεοκάμερα, να το επεξεργαστείτε και στη συνέχεια να το αποθηκεύσετε σε μορφή Windows Media Video (WMV).
Το Windows Photo Gallery είναι μια εφαρμογή, η έλλειψη της οποίας ήταν αισθητή μέχρι τώρα. Πρόκειται για ένα εύχρηστο εργαλείο οργάνωσης και απλής επεξεργασίας εικόνας που θυμίζει πολύ τα αντίστοιχα προγράμματα του χώρου όπως το Picasa αλλά και το ACDSee. Προσφέρει τη δυνατότητα βαθμολόγησης των εικόνων με τη χρήση "αστεριών", ενώ σας επιτρέπει να δημιουργήσετε tags (ετικέτες), ομαδοποιώντας έτσι εικόνες ανάλογα με το θέμα τους και βελτιώνοντας την ταχύτητα της αναζήτησης. Διαθέτει επίσης μερικές απλές αλλά χρήσιμες λειτουργίες επεξεργασίας, όπως είναι η διόρθωση των κόκκινων ματιών, η ρύθμιση του χρώματος και της φωτεινότητας της φωτογραφίας, αλλά και η αποκοπή τμήματος αυτής (crop) και η αποθήκευσή του ως καινούρια εικόνα.
Το Windows DVD Maker, τέλος, θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε DVD με τα δικά σας βίντεο, τα οποία θα μπορούν να αναπαράγονται σε οποιοδήποτε κοινό επιτραπέζιο DVD Player. Το πρόγραμμα είναι όσο απλό χρειάζεται για να διεκπεραιώσετε επιτυχώς τη δουλειά σας, ενώ υποστηρίζει ακόμα και την ενσωμάτωση μενού με εικόνες στην αρχή του DVD.
Νέα χαρακτηριστικά  ασφαλείας - Διαδίκτυο
Tο Firewall των Windows Vista έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, καθώς διαθέτει πλέον "αμφίδρομο" έλεγχο των εισερχομένων αλλά και των εξερχομένων συνδέσεων. Δε χρειάζεται να αναφερθούμε περισσότερο στο θέμα καθώς είναι αρκετά πολύπλοκο. Με απλά λόγια πάντως, το νέο firewall των Vista παρέχει μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με αυτό των Windows XP, σε σημείο μάλιστα να μην κρίνεται πλέον απαραίτητη η εγκατάσταση "εξωτερικού" firewall για το λειτουργικό σύστημα. Παράλληλα, υπάρχουν δύο εκδόσεις του firewall: η "απλή" -στην οποία έχετε πρόσβαση μέσω του Πίνακα Ελέγχου- αλλά και ηAdvanced, η οποία βρίσκεται στη διαδρομή Control Panel> System and Maintenance>Administrative Tools> Windows Firewall with Advanced Security.
Παράλληλα με το firewall, έχει ενσωματωθεί και το γνωστό μας (καθώς διατίθεται και σε έκδοση για XP), Windows Defender. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα anti-spyware (αποτελεί τον απόγονο του Microsoft Antispyware) και παρέχει προστασία από κακόβουλα προγράμματα που μπορείτε να κατεβάσετε κατά λάθος από το Internet.
Στα Windows Vista ενσωματώνεται επίσης ο Internet Explorer 7. Όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας, ο Internet browser διαθέτει επιπροσθέτως φίλτρο antiphising που αναγνωρίζει όλα τα sites που προσπαθούν να παρασύρουν τον ανύποπτο χρήστη και να του υποκλέψουν προσωπικά του στοιχεία. Παράλληλα, η Microsoft έχει φροντίσει να διορθώσει πολλές από τις "τρύπες" του προγράμματος για την ύπαρξη των οποίων είχε κατηγορηθεί παλαιότερα ως ανασφαλές σε σχέση με άλλες εφαρμογές του χώρου.
Επίσης, για πρώτη φορά σε έκδοση των Windows κάνει την εμφάνισή της η λειτουργία του γονικού ελέγχου (Parental Control). Με τη χρήση αυτής της εφαρμογής μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένα προγράμματα και παιχνίδια που θα μπορούν να εκτελούνται μόνο μέσα από συγκεκριμένους λογαριασμούς. Με τον τρόπο αυτό οι γονείς μπορούν να έχουν τον έλεγχο των προγραμμάτων που χρησιμοποιεί το παιδί τους στα Windows και να επιβλέπουν γενικά τις δραστηριότητές του στο λειτουργικό σύστημα.
Οι Διαδικτυακές λειτουργίες είναι συγκεντρωμένες στη διαδρομή Control Panel> Network and Internet> Network and Sharing Center. Από εδώ μπορείτε να ρυθμίσετε τα πάντα όσον αφορά το δίκτυα των Windows, ασύρματα και μη. Το εντυπωσιακό είναι πως με την είσοδό σας στο συγκεκριμένο παράθυρο, τα Windows θα ανιχνεύσουν αυτόματα όλα τα δίκτυα που έχει ή μπορεί να έχει πρόσβαση το λειτουργικό σύστημα και θα σας τα παρουσιάσουν σε μια λίστα για να επιλέξετε-ρυθμίσετε. Από εδώ μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια dial up σύνδεση στο Internet, με τη βοήθεια του βελτιωμένου βήμα προς βήμα οδηγού.
Δε θα πρέπει τέλος να λησμονήσουμε και το Windows Meeting Space, μια εφαρμογή που απευθύνεται περισσότερο σε εταιρικό περιβάλλον και θα βοηθήσει τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης να διαμοιράσουν την επιφάνεια εργασίας, εφαρμογές και αρχεία του υπολογιστή τους με άλλους συναδέλφους τους μέσω δικτύου.
ΣυμπερασματικάΤα Windows Vista μας άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις. Ενσωματώνουν αρκετές νέες, χρήσιμες και ιδιαίτερα εύχρηστες εφαρμογές, τις οποίες μέχρι σήμερα θα έπρεπε να τις προσθέσουμε έξτρα στα Windows XP. Παράλληλα, οι σημαντικές βελτιώσεις στη διαχείριση και την οργάνωση των αρχείων και των φακέλων αποτελούν από μόνα τους ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Σίγουρα δεν είναι ένα λειτουργικό σύστημα που μπορεί να φέρει τα "πάνω κάτω" στον χώρο, όπως είχε γίνει με τα Windows XP και ακόμα περισσότερο με τα 95, αλλά αξίζει σίγουρα να τα προμηθευτείτε.
Σημειώστε, παρόλα αυτά, ότι προς το παρόν αρκετά προγράμματα αλλά κυρίως οδηγοί συσκευών είναι ασύμβατοι με το νέο λειτουργικό σύστημα, κάτι που συνέβη άλλωστε και με την έλευση Windows XP. Η συμβουλή μας λοιπόν είναι να περιμένετε λιγάκι μέχρι να τακτοποιηθούν αυτά τα προβλήματα με την κυκλοφορία νέων εκδόσεων των παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish ή με υβριστικό περιεχόμενo που να επιτίθεται σε ένα η περισσότερα άτομα θα διαγράφεται αυτομάτως.