Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Προβλήματα για το Skype

Η δημοφιλής υπηρεσία επικοινωνίας μέσω video, ήχου και instant messages, Skype, «έπεσε» χθες αναγκάζοντας χιλιάδες χρήστες να επιστρέψουν στο… παραδοσιακό τηλέφωνο τους.

Προβλήματα συνάντησε χθες η υπηρεσία Skype, που κατά τη διάρκεια της ημέρας έδειξε να «πέφτει» (να μην είναι προσβάσιμη). Αν και η κατάσταση δείχνει να έχει διορθωθεί για αρκετούς, τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί σε όλη την έκταση τους, και έτσι ίσως και σήμερα να παρουσιάζει αστάθειες για κάποιους χρήστες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Peter Parkes, τα προβλήματα εντοπίζονται στις «supernodes» του δικτύου του Skype,τους «κεντρικούς κόμβους» που παίζουν το ρόλο των «τηλεφωνικών καταλόγων» του δικτύου. Το Skype λειτουργεί με P2P λογική, όχι πολύ διαφορετική από το BitTorrent, με τους ίδιους τους χρήστες του να «δομούν» το δίκτυο του – και κάποιους από αυτούς, με τους «ισχυρότερους» υπολογιστές και τις γρηγορότερες συνδέσεις, να αναλαμβάνουν τον ρόλο των προαναφερθέντων supernodes. Τώρα, πώς είναι δυνατόν σε ένα δίκτυο που, θεωρητικά, είναι ανεξάρτητο από κεντρικούς servers και βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους χρήστες του, να… «πέσει» το αντίστοιχο των «κεντρικών servers», μάλλον μόνο οι ίδιοι οι δημιουργοί του το γνωρίζουν.

Ο Peter Parkes ανέφερε πως το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε σε όλο το δίκτυο, αλλά σε ένα σημαντικό αριθμό των supernodes, το οποίο με την πάροδο του χρόνου επεκτάθηκε, «ρίχνοντας» τον αριθμό συνδέσεων από 21.000.000 σε μόλις 1.000.000. Το πρόβλημα θα χρειαζόταν αρκετές ώρες για να επιλυθεί, μέχρι να οριστούν νέες supernodes, και ακόμη περισσότερες μέχρι να αρχίσουν να λειτουργούν απροβλημάτιστα δυνατότητες όπως το group video calling. Έτσι, αν κατά τη διάρκεια της ημέρας συναντήσετε προβλήματα στην υπηρεσία, ειδικά αν αυτά αφορούν στην επικοινωνία μέσω video, μάλλον θα είναι «απομεινάρια» του χθεσινού προβλήματος – υπομονή και, λογικά, μέχρι αύριο όλα θα λειτουργούν πάλι κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish ή με υβριστικό περιεχόμενo που να επιτίθεται σε ένα η περισσότερα άτομα θα διαγράφεται αυτομάτως.