Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Windows Tips: Κάντε τα πιο γρήγορα

Είναι πράγματι τα Windows 7 πιο γρήγορα από τα Vista και τα XP; Διάφορα τεστ που έχουν γίνει κατά καιρούς δείχνουν ποικίλα αποτελέσματα, αλλά σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις του συστήματός σας βασίζονται κατά κύριο λόγο στο hardware του PC, καθώς και στις εφαρμογές που τρέχετε. Βέβαια, με τα tips που θα βρείτε στη συνέχεια μπορείτε να αυξήσετε κατά πολύ τις επιδόσεις σας, ακόμα και αν δεν είστε απολύτως ικανοποιημένοι από τον υπολογιστή σας
Τα Windows λατρεύουν τη RAM. Όσο περισσότερα χρήματα επενδύσετε για τη μνήμη, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να βασιστεί το σύστημα στον κατά πολύ πιο αργό σκληρό δίσκο. Αν χρειάζεστε περισσότερα από 3GB RAM, θα πρέπει να εγκαταστήσετε τα Windows 64bit. 
Οι περισσότεροι χρήστες λατρεύουν τις αισθητικές επεμβάσεις που έχουν επιφέρει στο περιβάλλον εργασίας τα Windows 7 και τα Vista, όμως όλα αυτά έχουν αρνητική επίπτωση σε παλαιότερα PCs με επεξεργαστές μονού πυρήνα και λιγοστή RAM. Εάν οι επιδόσεις σας ενδιαφέρουν περισσότερο από τη διαφάνεια στα παράθυρα και τα animated μενού, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε όλες τις αντίστοιχες αισθητικές επεμβάσεις των Windows.

Ανοίξτε τον πίνακα ελέγχου, πληκτρολογήστε Visual στο πεδίο της αναζήτησης και κάντε κλικ στο Προσαρμογή εμφάνισης και επιδόσεων των Windows (Adjust the appearance and performance of Windows). Στη συνέχεια επιλέξτε Ρύθμιση για βέλτιστη απόδοση (Adjust for best performance) και κάντε κλικ στο Εφαρμογή (Apply). Μετά από λίγα δευτερόλεπτα θα έχετε μπροστά σας ένα “απογυμνωμένο” αλλά ταχύτερο περιβάλλον εργασίας. Αν το τελευταίο σας φαίνεται πολύ απλό, μπορείτε να επιλέξετε Προσαρμογή (Custom) από το προηγούμενο παράθυρο, για να επιλέξετε αναλυτικά τα εφέ που θέλετε να διατηρήσετε.
Φυσικά, όσα περισσότερα από αυτά επιλέξετε, τόσο χαμηλότερες θα είναι και οι επιδόσεις.  

Τελικά εκκινούν τα Windows 7 ταχύτερα από τις άλλες εκδόσεις των Windows; Αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές, αλλά όσα περισσότερα προγράμματα εγκαθιστάτε, τόσο πιο αργά θα εκκινούν (κάτι που ισχύει, άλλωστε, για όλες τις εκδόσεις των Windows). Πολλές εφαρμογές απαιτούν από τα Windows να εκκινούν με την εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος - δίνοντας την εικόνα μποτιλιαρίσματος, όπου πολλά αυτοκίνητα να προσπαθούν να περάσουν από μία και μοναδική λωρίδα.  Το Startup Delayer (find.pcworld.com/64149) είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που κάνει τα προγράμματα που ξεκινούν κατά το startup των Windows να περιμένουν μέχρι να περάσει η “κίνηση” και τότε επιτρέπει την εκτέλεσή τους.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι να εκκινούν ταχύτερα τα Windows. Το utility εμφανίζει μια λίστα με όλα τα προγράμματα που εκκινούν κατά το startup, ενώ για να ορίσετε κάποια χρονοκαθυστέρηση, απλώς τα τραβάτε από τη λίστα στην άσπρη γραμμή στο κάτω μέρος του παραθύρου. Στη συνέχεια θα δείτε μια γραμμή που αντιπροσωπεύει αυτή την εφαρμογή. Μετακινήστε την αριστερά ή δεξιά, για να μειώσετε ή να αυξήσετε τη χρονοκαθυστέρηση. 
Το Startup Delayer διατίθεται δωρεάν και αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους που γνωρίζουμε για να επιταχύνουμε μια αργή εκκίνηση των Windows, ακόμα και αν πρόκειται για τα Windows 7. 
Η χρήση των εργαλείων διαχείρισης ενέργειας των Windows για εξοικονόμηση ενέργειας είναι μια καλή τακτική, αλλά δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος της παραγωγικότητας. Για παράδειγμα, αν εργάζεστε σε ένα desktop PC (ή χρησιμοποιείτε στο σπίτι ένα laptop που είναι στην πρίζα), δεν είναι αναγκαίο να ρυθμίσετε το σκληρό δίσκο ώστε να κλείνει κάθε 5 λεπτά, ούτε τον επεξεργαστή σας να “ρίχνει στροφές” όταν βρίσκεται σε idle κατάσταση, ούτε να ρυθμίσετε την αναπαραγωγή βίντεο στο “εξοικονόμηση ενέργειας”. Από τη στιγμή που δεν προσπαθείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια από την μπαταρία στο μηχάνημά σας, θα πρέπει να αλλάξετε όλες τις μετρήσεις που σχετίζονται με τις επιδόσεις, στο μέγιστο.  

Ως προεπιλογή, τόσο τα Windows 7 όσο και τα Vista είναι ρυθμισμένα στο Εξισορρόπηση (Balanced). Για να το αλλάξετε αυτό, πληκτρολογήστε Επιλογές παροχής ενέργειας (Power Options) στο πεδίο αναζήτησης της Έναρξης και από το παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε το πλάνο Υψηλές επιδόσεις (High Performance) [αν δεν το βλέπετε, κάντε κλικ στο Προβολή πρόσθετων σχεδίων (Show additional plans)]. Το μηχάνημά σας τώρα θα ρυθμιστεί ώστε να τρέχει με τις ρυθμίσεις των desktops. Αν θέλετε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας αναλυτικά -όπως, για παράδειγμα, κάθε πότε θα κλείνει ο σκληρός δίσκος- κάντε κλικ στο Αλλαγή ρυθμίσεων σχεδίου>Αλλαγή ρυθμίσεων παροχής ενέργειας για προχωρημένους (Change plan settings>Change advanced power settings). 


Πολλοί κατασκευαστές υπολογιστών επιμένουν να “παραγεμίζουν” τα συστήματά τους με άχρηστες εφαρμογές ή προγράμματα που πιθανώς δεν χρειάζεστε. Όλα τα παραπάνω πιάνουν χώρο από το δίσκο, ενώ καθυστερούν και το startup των Windows. Αναφερόμαστε σε σουίτες ασφάλειας, παιχνίδια και εξειδικευμένα utilities του κατασκευαστή, που περισσότερο ενόχληση αποτελούν παρά ανάγκη. Φροντίστε να απεγκαταστήσετε όσα από αυτά δεν χρειάζεστε. Μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου και κάντε κλικ στο Κατάργηση εγκατάστασης ενός προγράμματος (Uninstall a program). 
Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα από τα αγαπημένα μας προγράμματα για το σκοπό αυτό, όπως, για παράδειγμα, το Revo Uninstaller (find.pcworld.com/62049). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι μόνο απεγκαθιστά προγράμματα, αλλά διαγράφει και όλες τις καταχωρήσεις στη Registry, καθώς και όλα τα αρχεία που μένουν πίσω και σχετίζονται με αυτά. Φροντίστε μόνο να μην διαγράψετε κάτι χρήσιμο, όπως, για παράδειγμα, το Adobe Flash Player ή το Microsoft .Net Framework.
Ποια είναι η εφαρμογή που χρησιμοποιείτε συχνότερα στο PC σας; Αναμφισβήτητα ο web browser. Με αυτό το σκεπτικό, για να αποκτήσετε συνολικά ταχύτερη εμπειρία στα Windows, θα πρέπει να χρησιμοποιήστε τον ταχύτερο browser που υπάρχει, και αυτός είναι ο Google Chrome. 
Σύμφωνα με τα τεστ που διεξήγαγε το αμερικανικό PC WORLD (find.pcworld.com/64150), ο Chrome φορτώνει σελίδες ταχύτερα από τον Firefox 3.5 (αν και οι δύο browsers είναι πολύ κοντά), τον Internet Explorer 8, τον Opera 10 και το Safari 4. Η διαφορά στην ταχύτητα ουσιαστικά είναι ένα-δύο δευτερόλεπτα τη σελίδα, αλλά η διαφορά στις επιδόσεις προκύπτει αθροιστικά.   


Το Aero Peek, ένα από τα νέα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά των Windows 7, κάνει όλα τα παράθυρα διάφανα όταν αφήσετε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στο πλήκτρο “Show Desktop”. Αν αφήσετε τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις, το εφέ χρειάζεται ένα δευτερόλεπτο για να ενεργοποιηθεί. Αλλά γιατί να περιμένετε; Με μία απλή αλλαγή στη Registry μπορείτε να πετύχετε άμεσα αποτελέσματα.  Πατήστε το πλήκτρο Windows από το πληκτρολόγιο, για να ανοίξει το μενού της Έναρξης, πληκτρολογήστε regedit στο πεδίο της αναζήτησης και πατήστε Enter για να ανοίξει ο επεξεργαστής μητρώου. Μεταβείτε στο κελί HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced.

Κάντε δεξί κλικ σε μία κενή περιοχή του δεξιού τμήματος του παραθύρου και επιλέξτε Δημιουργία>Τιμή DWORD (32bit). Στο σχετικό πεδίο πληκτρολογήστε Desk- topLivePreviewHoverTime. Ως προεπιλογή, τα Windows χρησιμοποιούν την τιμή 0, η οποία είναι και αυτή που χρειάζεστε. Επανεκκινήστε το PC (ή κάντε απλώς log off/log on). Την επόμενη φορά που θα μετακινήσετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πλήκτρο “Show Desktop”, η εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας θα γίνει εν ριπή οφθαλμού.

Αν σας αρέσουν τα διαγράμματα, οι αριθμοί και τα σετ δεδομένων, τα Windows 7 περιλαμβάνουν ακριβώς το εργαλείο που χρειάζεστε. Η Εποπτεία επιδόσεων (Performance Monitor) ελέγχει το hardware και το software του υπολογιστή σε πραγματικό χρόνο, δημιουργώντας όλων των ειδών τα δεδομένα για σύγκριση και ανάλυση. Προορίζεται περισσότερο για διαχειριστές συστημάτων, όμως, αν έχετε την υποψία ότι κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβαρύνει τα Windows, μπορεί να βοηθήσει. 
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο πρόγραμμα, πληκτρολογήστε perfmon στο πεδίο της αναζήτησης. Μπορείτε να ξεκινήσετε την αποτίμηση του συστήματός σας, επεκτείνοντας τις λίστες με τα εργαλεία ελέγχου και κάνοντας κλικ στο Άνοιγμα εποπτείας πόρων (Performance Monitor). Επειδή πάντως αυτό το εργαλείο δεν διακρίνεται για την ευχρηστία του, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στο Microsoft Developer Network blog post (find.pcworld.com/64151) σχετικά με το πώς θα το αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish ή με υβριστικό περιεχόμενo που να επιτίθεται σε ένα η περισσότερα άτομα θα διαγράφεται αυτομάτως.